Kategoria: Ajankohtaista

Liiga-ennakko: suunta radikaalisti ylös ja alas?

Erittäin mielenkiintoinen kolmikko, josta 2/3-osaa lähtee kauteen todella radikaalisti heikommista asemista ESBC PowerAI ratingissä kuin vuotta aiemmin. Sportilla puolestaan lähtökohdat ovat lähes samat kuin viime vuonna, mutta erittäin epäonnisen kauden jälkeen sille on tuloksellisesti lupa odottaa todella selvää parannusta.

Sport

Valmentaja: Meritoitunut Dufva tuli marraskuun lopulla Sportin puikkoihin. Nyt alkaa ensimmäinen kokonainen kausi. Wanhan liiton valmentaja, joka suosii hidasta ja puolustusta korostavaa varovaista pelitapaa.

Merkittävimmät siirrot: Heikkeni hieman loppukauden tyhjennysmyynnit mukaan lukien. DeSousa, Ainali ja Erkinjuntti olivat merkittävimmät lähtijät. Allsvenskanin tehomies Karlkvist ja veteraanitaituri Lucenius ovat parhaat hankinnat. Maalivahtiosasto heikkeni hieman, kun paremmin viime kaudella torjunut, joskin vähemmälle vastuulle jäänyt Steen vaihtui HPK:n kakkosvahtiin Reijolaan.

Viime kausi: Kenttäpelissä joukkue pärjäsi hyvin ja oli hyvin epäonninen tuloksellisesti. Joskin ykkösvahti Hovisen heikko kausi söi myös pistepussia selvästi. Pystyykö Hovinen nousemaan tällä kaudella tasolleen, on oleellinen kysymys? Dufvan pelitavassa maalivahdin rooli on tärkeä. Vetoja tulee runsaasti, mutta heikommilta sektoreilta, joista helppoja ei saisi päästää sisään.

Tuleva kausi: Sport on kolmikosta potentiaalisin playoffsien 1.kierrokselle mukaan yltävä joukkue, joskin todennäköisemmin kausi loppuu jälleen runkosarjaan. Tuloksellisesti selvää parannusta kuitenkin on luvassa erittäin epäonnnisen viime kauden jälkeen.

HPK

Valmentaja: Matti Tiilikainen sai kesällä vetovastuun. Ensimmäinen kausi Liigassa, joten kokematon mutta samalla katsomaton kortti. HPK:n hyvin rajallisella materiaalilla huipulle nostaneen taikuri Pennasen saappaat ovat kuitenkin aivan liian suuret täytettäviksi. Valmentajanvaihdos pudottikin HPK:n ESBC PowerAI ratingiä harvinaisen paljon.

Merkittävimmät siirrot: Materiaali heikkeni todella radikaalisti. Ykköspakki Nikkilä ja hyökkäyspään tärkein mies Kunyk jättivät todella isot aukot. Friman, Krivosik ja Cornet tuntuvat myös paljon. Veteraani Laatikainenkin pieni miinus. Kontiola oli selkeästi paras hankinta, joka ei kuitenkaan Kunykiä aivan korvaa. Mankinen ja Koistinen olivat hyviä myös.

Viime kausi: Alkukausi meni huiman mestaruuskauden jälkeen todella pahasti penkin alle. Joulun alla suunta muuttui ja kokonaisuutena kaudesta suoriuduttiin täysin odottamallamme suoritustasolla. Joukkue kärsi loukkaantumisista hieman keskitasoa vähemmän ja oli tuloksellisesti pikkaisen onnekas.

Tuleva kausi: Kerhon satumainen nousu ja kehitys olivat Pennasen nerouden, pelaajien kehityksen ja edistyksellisen pelitavan ansiota. Nyt kun sekä valmentajan että pelaajamateriaalin taso putoaa todella radikaalisti samaan aikaan, niin HPK:lle on odotettavasti todella vaisu kausi. Koronakaranteeni vieläpä pilasi kaiken lisäksi valmistautumisen kahden viikon yhteisharjoitusten pakkotauon myötä. Tämän vaikutusta ei ole ESBC PowerAI ratingiin sisällytetty, mutta ensimmäisissä peleissä joukkueelle tulee ottelukohtaisessa analyysissä miinusta tästä. Playoffsien 1.kierrokselle yltäminen olisi saavutus.

Pelicans

Valmentaja: Pitkän uran pikkuleijonissa tehnyt Tommi Niemelä tuli puikkoihin. Varsin identtinen tilanne kuin KooKoon valmentajalla Ahokkaalla ennen viime kautta. Pikkuleijonissa on tehty hyvää jälkeä, mutta seurajoukkueen vetovastuu ja miesten tasolla ensimmäistä kertaa peräsimessä oleminen vaatii valmentajalta suurta mukautumiskykyä. Nähtäväksi jää miten mies onnistuu. Emme odota Niemelältä Ahokkaan ihmeen kaltaista suoritusta.

Merkittävimmät siirrot: Materiaali vahvistui ottaen huomioon viime kauden todella heikon maalivahtitilanteen korjaantumisen sekä Liigaan todellisen tähtitason Laschin viime hetken kaappaamisen. Lasch tuli tosin “ottelukohtaisella” sopimuksella, joten tuskin koko kaudeksi/kovin pitkään hänestä on iloa. Miehen lähtö jättäisi todella ison aukon ja kääntäisi siirtojen/tyhjennysmyyntien kokonaisvaikutuksen negatiiviseksi. Kauden jälkeen Shtshemerov ainoa merkittävä lähtijä, mutta loppukauden tyhjennysmyynnit huomioiden heikentyi roimasti, kun Aaltonen, Mustonen, Ylönen ja Jaakola vaihtoivat maisemaa. Viime kaudella maalivahtiosasto vei menestymismahdollisuudet, kun Liigan eliittiin kuulunut Karhunen käytti optionsa ja vaihtoi maisemaa kun kolmasosa kaudesta oli vasta pelattu. Sen jälkeen heikko kakkosvahti Tolvanen joutui kantamaan vastuun eikä pystynyt pelaamaan edes omalla heikolla tasollaan. Nyt Allsvenskanista hankittu Bartosak (Tshekin MM-joukkueen ykkösvahti 2019 keväällä) hakee uralleen uutta nostetta siviilielämän henkisesti vaikeiden aikojen jälkeen. Jos peli kulkee niin voi olla hyvää ykkösvahtitasoa Liigaan.

Viime kausi: Puolustuspeli oli viime kauden alussa todella sekavaa, mikä pudotti Pelicansin ESBC PowerAI ratingiä rutkasti aikaisessa vaiheessa. Liigan eliittiin kuulunut ykkösvahti Karhunen kyllästyi ja käytti optionsa lähteä sekavasta seurasta parempaan työpaikkaan. Vastuuseen jäi pääosaan kakkosvahdiksikin heikko Tolvanen. Kausi oli jatkuvaa ja jyrkkää alamäkeä pelillisesti minkä sinetöivät tyhjennysmyynnit. Puolustus oli selvästi Liigan heikoin.

Tuleva kausi: Jos uusi valmentaja Niemelä saa paketin kasaan, niin Pelicansilla on potentiaalia parantaa roimasti nyt kun maalivahtitilannekin on taas paljon parempi - ja etenkin jos Lasch pysyy seurassa pidempään.

Alemmassa kuvaajassa viime kauden mittarit voimaluvuiksi muutettujen tulosten (piste-power) mukaisessa järjestyksessä.

ESBC PowerAI xG-power kertoo joukkueen peliesitysten tason voimaluvuksi muutettuna.

Onni = (piste-power) - (ESBC PowerAI xG-power). Positiivinen lukema kertoo, että joukkue oli tuloksellisesti onnekas peliesityksiin nähden. Negatiivinen lukema puolestaan kertoo, että joukkue olisi ansainnut sen verran enemmän pisteitä.

Täältä tutustumaan jo aiemmin julkaistuihin joukkueisiin:

Liiga-ennakko: jumbotaistelussa jälleen

ESBC - Yhdessä enemmän peleistä

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä