Kategoria:
Ajankohtaista
Alkukauden trendit, onnistujat ja alisuorittajat
NHL-kauden 2018 - 2019 alkua on leimannut runsasmaalisuus. Jo viime kaudella NHL:n maalimäärät olivat nousussa, päätyen lopulta 5,70 maalin keskiarvoon varsinaisella peliajalla.
Tämä kausi on alkanut vieläkin runsasmaalisemmin ja maalikeskiarvo on viikonlopun pelien jälkeen 5,93.
1x2-jakaumaltaan ottelut ovat päättyneet n. 41% 25% 34%
Tasapelejä on siis tullut runsaanpuoleisesti, mutta pitää muistaa että alla on vasta 170 ottelua, josta ei voi vielä tehdä tilastollisesti päteviä johtopäätöksiä.
Atlantic
Atlanticin positiivisin yllättäjä on ollut Montreal Canadiens, jonka peliesitykset ovat olleet paljon odotettua parempia. Esimerkiksi Montrealin USAT% (50,8) on 10. paras koko liigassa ja myös ESBC PowerAI -mittareilla Canadiens on pelannut kilpailukykyistä jääkiekkoa.
Montrealin kannalta ensiarvoisen tärkeää on ollut ykkösvahti Carey Pricen nousu viime kauden ongelmien jälkeen. Seitsemän ottelua on toki äärimmäisen lyhyt otos, mutta Pricen tekeminen näyttääkin kaikilta osin paremmalta kuin viime kaudella.
Metropolitan
Pittsburgh johtaa divisioonaa, mutta mielenkiintoisin joukkue lienee Carolina Hurricanes, joka on jo pitkään ollut hyvä laukaisutilastoissa. SAT (Corsi) ja USAT (Fenwick) -tilastojen dominointi ei kuitenkaan ole vielä realisoitunut playoffpaikaksi, mutta tämän kauden alku näyttää lupaavalta.
Michael Ferland on ollut mainio lisäys Ahon ja Teräväisen ketjuun ja kolmikko onkin ollut yksi NHL:n tehokkaimmista. Puolustaja Dougie Hamilton on puolestaan ollut mainio lisäys takalinjoille, vaikka pistesarake Hamiltonilla onkin ollut vaatimaton.
Carolinan murheenkryyni on ollut edelleen maalivahtipeli, sillä Mrazekin ja McElhinneyn torjuntaprosentit (88,7% ja 89,2%) eivät päätä huimaa ja paremmillakin maalivahtipelin mittareilla kaksikko ei ole vakuuttanut.
Apua saattaa kuitenkin olla tulossa, sillä alkukauden loukkaantuneena ollut Scott Darling oli jo Islandersia vastaan penkillä. Viime kaudella Darlingin otteet olivat heikkoja, mutta aiempien kausien perusteella emme kokonaan kirjoittaisi Darlingia pois NHL-kartalta.
Central
Central-divisioonassa positiivinen yllättäjä on ollut Colorado Avalanche, jonka ykkösketju on ollut täysin tulessa. Rantanen johtaa koko pistepörssiä ja Landeskog on tehnyt jo 10 maalia. Lisäksi Semyon Varlamov on säestänyt huipputorjunnoilla, mutta 95 torjuntaprosenttia on turha odottaa kauden loppuun asti...
Pettymys puolestaan on ollut St. Louis Blues, joka on tällä hetkellä divisioonan viimeisenä. Maalivahtipeli on sakannut pahasti, kun Jake Allen ja Chad Johnson eivät ole torjuneet edes odottamallamme maltillisella tasolla. Pitkässä sarjassa Bluesin maalivahtien voi odottaa nousevan ~87% tasosta, mutta odottavan aika voi olla pitkä ja kovassa Central-divisioonassa pidemmän etumatkan antaminen kilpailijoille voi olla kohtalokasta jo alkukaudesta.
Allen loukkaantui lauantaina ja joukkue nosti nyt Ville Husson AHL:stä, joten jäämme mielenkiinnolla seuraamaan nuottipaitojen maalivahtitilannetta.
Pacific
Tyynenmeren divisioonassa San Jose on ollut tähän mennessä vakuuttavin joukkue, mutta tuloksellisesti suurin yllättäjä on ollut Vancouver Canucks, jolta ei paljoa odotettu ennen kauden alkua.
Vancouver on napsinut jo useamman makean päänahan, kun Tampa Bay kaatui 4-1 ja Pittsburgh, Boston ja Vegas jatkoajan jälkeen 3-2, 2-1, 3-2.
Vancouverin isoin ilonaihe on ollut rookie Elias Pettersson, joka on kuuteen peliin tehnyt jo tehot 5+3. Miinuspuolelle voidaan laskea Anders Nilssonin loukkaantuminen, joka pitää kookkaan ruotsalaisvahdin sivussa pari-kolme viikkoa.
Emme kuitenkaan lähtisi vielä kovin valoisaa tulevaisuutta Vancouveriin lupaamaan tälle kaudelle, sillä ESBC PowerAI:n tunnusluvut eivät ole kovin mairittelevia Vancouverin osalta, vaikka pisteitä onkin ropissut.
Muita tarkkailun arvoisia joukkueita alkukauden otteiden ja kerrointarjonnan perusteella ovat mm. Philadelphia ja Anaheim.
Flyersin otteet eivät ole vakuuttaneet millään tasolla ja New Jerseyn & Carolinan parantuneet otteet iskevät nyt isoa kiilaa Philadelphian playoff-haaveisiin.
Anaheim on ollut puolestaan pelillisesti erittäin vaisu, mutta John Gibson (ja Ryan Miller) on ollut maalillaan tähän asti MVP-tason tulppa. Anaheimin kannalta huolestuttavaa ovat silti joukkueen peliesitykset. Tällä menolla Gibson saa venyä huipputorjuntoihin joka pelissä, joista Ducks meinaa pisteitä napsia.
ESBC - Yhdessä enemmän peleistä