Kategoria: Ajankohtaista

Liigan kausiennakko 2023-2024

Siirtojen vaikutus Ratingiin viime kauden alkuun nähden = Suhteellinen muutos. Keskimäärin joukkueiden pelivoiman muutos viime kauden alun jälkeen tapahtuneista pelaajasiirroista ja kesän valmentajanvaihdoksista oli -4, mikä on suhteellisen köyhässä Liigassa normaalia. Parhaat lähtevät isompiin kaukaloihin eivätkä rahat riitä samantasoisiin paikkaajiin. Eli jos pelaajisto pysyi viime kauden alusta tämän kauden alkuun tasan samantasoisena ja kesällä valmentajan taso ei muuttunut, niin =+4, koska keskiarvo ESBC PowerAI Ratingin muutokselle oli -4. (Täydellisenä esimerkkitapauksena Ilves +4) 0 puolestaan tarkoittaa sitä, että joukkue heikentyi Liigan keskiarvon verran.

Huomionarvoista aiheeseen liittyen on se, että Liiga uutisoi joukkueiden budjettien kasvaneen 13,8 % ja pelaajapalkkioiden 7,8 % viime kaudesta. Tuon voisi äkkiseltään olettaa tarkoittavan, että seuroilla menee taloudellisesti todella hyvin ja pelaajistojen tasot ovat nousseet. Viime vuosien valtavan rahan arvon laskun lisääminen yhtälöön kuitenkin paljastaa karumman totuuden inflaation vuosivauhdin ollessa budjettien kasvun tasolla. (Monien tahojen inflaatiomittareita on myös vuosien ja vuosikymmenten kuluessa ruuvattu näyttämään inflaatio pienemmältä kuin se onkaan ja mitä "samat" mittarit aiemmin ovat näyttäneet.)

Ratingin muutos viime kauden peliesityksistä = ESBC PowerAI Ratingin muutos kauden aikana odotuksiimme nähden positiivisten tai negatiivisten peliesitysten myötä JA kesken kauden tapahtuneet valmentajanvaihdokset*

(*Pendo tuli Ilvekseen alkukaudesta, minkä odotimme nostavan pelintasoa selvästi, ja niin kävikin myös odotettujen käynnistysvaikeuksien jälkeen. SaiPasta Virta erosi alkukaudesta ja tilalle tuli Hämäläinen, minkä odotimme laskevan pelintasoa radikaalisti, ja niin myös kävikin, joskin vielä radikaaleja odotuksiammekin radikaalimmin.) Peliesitysten tason standardina ESBC PowerAI:ssä on joukkueen optimaalinen kokoonpano, joten esim. SaiPan nolo -13 Ratingin pudotus ei pidä sisällään tyhjennysmyyntien isoa heikennystä, vaan kuvastaa pelin tasoa tyhjennysmyynnit huomioon ottaen. Eli pelin taso oli todella iso pettymys jopa todella paljon kesken kauden heikentyneeseen miehistöön JA valmennukseen nähden.

Merkinnät eri osa-alueiden vahvistumisesta, heikentymisestä tai vakiona pysymisestä:

+ = vahvistunut

- = pysynyt samantasoisena

- = heikentynyt

ESBC PowerAI:n esikausianalyysi tehdään jokaisen lähteneen ja tulleen pelaajan merkitys erikseen tarkan numeerisesti arvioiden, ja sama tehdään valmentajan vaihdoksille. Tarkkoja lukujamme ja metodejamme emme paljasta, joten tarkkojen lukujen sijaan esitysmuotona 1-3 skaalauksella + / -, jossa 1 on pieni muutos ja 3 meinaa muhkeaa.

Maaliodotuksen osalta + = noussut ja - = laskenut.

1.HIFK

Maalivahdit: + + +

Puolustajat: +

Hyökkääjät: +

Valmentaja: -

Maaliodotus: +

HIFK:n viime kausi ja toinen seuralegenda Ville Peltosen alaisuudessa oli iso pettymys ESBC PowerAI xG-mittareilla. ESBC PowerAI xSV% Ratingissä todella heikko Niilo Halonen sai Peltoselta suhteettoman paljon luottoa, mikä maksoi pisteitä, muttei selitä kenttäpelaajien ala-arvoista suoritustasoa joukkueena yksilötasoon nähden. Halosen huonouden vastapainoksi Roope Taponen maalilla nosti tasoaan huimasti osoittaen olevansa erinomainen vahti Liigaan. Lopulta Peltonenkin antoi antamaan miehelle ansaittua vastuuta enemmän.

Pelaajamateriaali Peltosen käsissä vahvistui kesällä Liigaan ennennäkemättömän paljon. Tärkeä maalivahtipeli on nousussa isossa roolissa, kun heikentävä Halonen vaihtui vahvistavaan Tomi Karhuseen. Kenttäpelaajien osalta vahvistuminen oli myös valtavaa. Tapparasta tullut tähtitason Jori Lehterä ja Liigaa kovemmasta SHL:stä tulleet konkari Leo Komarov sekä pakki Petteri Lindbohm kovimmat vahvistukset. Lähtijöistä vain Otso Rantakari oli kärkitason menetys.

Huomionarvoista on Leo Komarovin ikävä loukkaantuminen harjoitusottelussa, mikä pitänee miehen sivussa ensi vuoden puolelle. Tämä ei ole sisällä optimaalisten kokoonpanojen kuvaajan ESBC PowerAI Ratingissä, mutta vaikutus odotetun sairasloman pituudella johtaisi siihen, että HIFK olisi runkosarjassa käytännössä tasaväkinen Ilveksen kanssa.

2.Ilves

Maalivahdit: -

Puolustajat: +

Hyökkääjät: +

Valmentaja: + + + (Vaikutus sisällä jo viime kauden peliesityksissä)

Maaliodotus: +

Ilveksen seurajohto teki viime kaudella historiaa erottamalla valmentajan joukkueen ollessa sarjajohdossa, palkaten tilalle ESBC PowerAI Valmentajaratingin ykkösnimen Antti ”Pendo” Pennasen. Pendo teki aikoinaan historiallisen kovaa jälkeä HPK:ssa ja miehen alaisuudessa Ilveksen pitkän tähtäimen osakkeet nousivat huimasti. Välittömästi Pendo ei kuitenkaan saanut nerouttaan näkymään peliesityksissä, mikä oli odotettavaakin, sillä muutosten sisäistäminen pelaajien puolelta vie toki aikansa.

Odotetusti ajan myötä Pendo sai nerouttaan entistä enemmän näkymään myös jäällä, ja Ilveksen osakkeet nousivatkin selvästi kauden loppua kohden.

Pelaajiston taso Pendon käsissä pysyi käytännössä vakiona muhkeasta vaihtuvuudesta huolimatta. +4 muutos johtuu siitä, että keskiarvo kesän muutoksilla oli -4 powereihin. Kauden alussa yhteispeli lienee vaihtuvuuden vuoksi hakusessa, eikä Ilves ole parhaimmillaan, mutta Pendon pätevässä ohjauksessa junan vauhti kiihtynee kauden kuluessa.

3.Tappara

Maalivahdit: -

Puolustajat: -

Hyökkääjät: +

Valmentaja: -

Maaliodotus: +

Tappara lähti viime kauteen suosikkina ja kesken kauden tulleiden vahvistusten myötä ottet parantuivat kauden lopulla odotuksiammekin enemmän ja Tappara on ylivoimaisesti vahvin voittaen ansaitusti mestaruuden.

Mestarivalmentaja Taponen vaihtui kesällä Rikard Grönborg, jonka 4.kausi NLA:n ZSC Lionsissa päättyi joulun jälkeen potkuihin. Sitä ennen mies oli Tre Kronorin penkin takana. Odotamme valmentajanvaihdoksen hieman heikentävän pelin tasoa.

Pelaajiston taso putosi hieman kesän valtavan vaihtuvuuden myötä. Kauden alussa uuden valmentajan alaisuudessa yhteispelikin lienee vaihtuvuuden vuoksi hakusessa, eikä Tappara ole parhaimmillaan.

4.Kärpät

Maalivahdit: - - -

Puolustajat: -

Hyökkääjät: -

Valmentaja: -

Maaliodotus: +

Lauri Marjamäki tuli 2022 keväällä takaisin puikkoihin, mutta ensimmäinen kokonainen kausi ei antanut erityistä aihetta iloon kultaisesta kosketuksesta, sillä pelin taso vastasi pelaajiston tasoa.

Pelaajisto Marjamäen käsissä heikentyi Liigan keskitason verran, joten ESBC PowerAI Rating pysyi vakiona. Huomionarvoista on se, että kenttäpelaajien osalta taso pysyi vakiona, mutta maalivahtiosasto heikentyi paljon 1. ja 2.vahtien Joel Blomqvistin & Leevi Meriläisen lähdettyä. Maalivahtiosasto on nyt suuri kysymysmerkki ja suurin kysymys on nuoren ja potentiaalisen Niklas Kokon henkisen kantin kestäminen, jos vastuuta tulee hänelle enemmän kuin Niclas Westerholmille. Westerholmin henkinen kantti & pelihuumori katosi viime kaudella pahasti heikon SaiPan maalilla ja nähtäväksi jää kuinka uusi kausi uudessa ympäristössä pystyy palauttamaan tasoa tai sitten ei.

5.Lukko

Maalivahdit: - -

Puolustajat: -

Hyökkääjät: +

Valmentaja: -

Maaliodotus: +

Tomi Lämsä tuli Marko Virtasen tilalle peräsimeen kesällä. Lämsällä on Jokereista jo ajalta ennen KHL:ää ja myös KHL:stä kokemusta päävalmentajana miesten sarjoista, vaikka nyt nuorten Leijonien penkin takaa Lukkoon saapuikin. Odotamme pelin tason valuvan marginaalisesti valmennuksen osalta.

Pelaajisto heikentyi hitusen Liigan keskitasoa enemmän. Maalivahtipeli heikentyi selvästi erinomaisen Artjom Zagidulinin lähdettyä, vaikka tilalle tullut Daniel Lebedeff on myös keskitasoa parempi ykkösvahti ESBC PowerAI:n maalivahtiratingissä.

6.Pelicans

Maalivahdit: -

Puolustajat: -

Hyökkääjät: -

Valmentaja: -

Maaliodotus: -

Tommi Niemelä jatkaa valmentajana neljättä kautta. Mies on saanut Pelicansin pelaamaan alaisuudessaan kokonaisuutena Mainiosti.

Pelaajisto heikentyi hitusen keskitasoa vähemmän, mikä hitusen nosti Pelicansin osakkeita tälle kaudelle.

7.JYP

Maalivahdit: -

Puolustajat: + +

Hyökkääjät: -

Valmentaja: -

Maaliodotus: -

JYP:llä on riittänyt vaikeuksia niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Nyt synkkien aikojen jälkeen Jyväskylässä näkyy kuitenkin valoa tunnelin päässä, kun ilmeisesti kassavaje on saatu korjattua. Pelaajamateriaali on kesällä vahvistunut selvästi ja penkin takana jatkavat viime kaudesta nimekkäät ”Tapparan miehet” Jukka Rautakorpi ja Ville Nieminen, joista ensin mainittu on itseoikeutetusti päävalmentaja. Viime kaudella ”Tappara-duo” ei kuitenkaan saanut joukkueesta pettymykseksi kuin selvästi miinusmerkkisen suoritustason irti jäällä.

Kesällä pelaajisto vahvistui selvästi ja kun vastustajat keskimäärin heikentyivät selvästi, niin JYP:n osakkeet nousivat roimasti. Tulijoista Pelicansista tullut tähtitason pakki Teemu Eronen ansaitsee erityismaininnan. Hänen ohellaan maalille saatiin takaisin viime alkukaudeltakin tuttu pätevä Eetu Laurikainen ja hyökkäykseen Tshekeistä tullut Giorgio Estephan merkittävä mies. Hyökkäys heikentyi hitusen, mutta alakerta vahvistui sitäkin enemmän.

8.TPS

Maalivahdit: - -

Puolustajat: -

Hyökkääjät: -

Valmentaja: -

Maaliodotus: + +

Tommi Miettinen tuli kesällä KalPasta Jussi Ahokkaan tilalle penkin taakse. Miettinen teki KalPassa hienoa jälkeä, mutta ESBC PowerAI valmentajaratingissä mies ei silti ole aikoinaan KooKoossa ihmeitä tehneen Ahokkaan veroinen. Ahokkaan taikasauva alkoi myös viime kaudella toimimaan Turussakin.

Miettisen isojen kenkien täyttämistä ei helpota se, että pelaajamateriaalin taso romahti kesän siirtojen myötä. Maalivahtiosasto heikentyi huimasti erinomaisen Lassi Lehtisen vaihduttua Filip Lingbergiin ja niin puolustus kuin hyökkäyskin heikentyivät hieman.

Suuren pelaajiston vaihtuvuuden ja valmentajan vaihtumisen erittäin monta liikkuvaa osaa sisältävä haastava yhtälö johtanee siihen, että TPS:n yhteispeli lienee heikolla tasolla alkukaudesta.

9.KooKoo

Maalivahdit: -

Puolustajat: -

Hyökkääjät: -

Valmentaja: -

Maaliodotus: -

Kokematon Olli Salo tuli 2021-2022 kaudelle todella isoihin kenkiin taikoja tehneen Jussi Ahokkaan tilalle valmentajaksi, mutta mies on kyennyt vastaamaan haasteeseen hyvin ja viime kausi oli plusmerkkistä suoritusta kenttäpelaajien osalta. Tasoaan huimasta toissakaudesta todella paljon pudottaneelle maalivahtikaksikolle sen sijaan Salokaan ei pystynyt löytämään lääkkeitä.

Pelaajiston taso pysyi kesällä vakiona, mikä tarkoittaa KooKoon osakkeiden selvää nousua tälle kaudella, kun vastustajat keskimäärin heikentyivät selvästi.

10.KalPa

Maalivahdit: -

Puolustajat: -

Hyökkääjät: - -

Valmentaja: - - -

Maaliodotus: -

Mainiota jälkeä tehnyt Tommi Miettinen lähti TPS:ään penkin takaa ja tilalle tuli miesten tasolla täysin kokematon Petri Karjalainen KalPan U20 vetovastuusta. Hänellä on nuorten maajoukkueista kolme kautta päävalmentaja ja KalPan nuorista kaksi kautta vyöllään. Odotamme etteivät nuo kokemukset anna eväitä pitää vyötä kireällä Liigassa, vaan valmennuksen taso on radikaalisti viime kautta heikompi. Sen myötä ESBC PowerAI Rating putosi roimasti.

Pelaajiston tasokin heikentyi hieman Liigan keskitasoa enemmän, joten mittava pudotus viime kauden tasosta on odotettavissa.

11.Ässät

Maalivahdit: +

Puolustajat: -

Hyökkääjät: -

Valmentaja: -

Maaliodotus: -

Karrin Kiven aika Ässien peräsimessä tuli päätökseen ja puikkoihin nousi Kiven apuvalmentaja Jere Härkälä. Odotamme tämän laskevan joukkueen pelin tasoa hieman.

Pelaajiston taso laski vain marginaalisesti, mikä tarkoittaa puolestaan osakkeiden nousua, kun keskimäärin vastustajat heikentyivät selvästi. Maalivahtiosasto on Ässien valttikortti, kun erinomaisen ykkösvahti Niklas Rubinin aisapariksi saatiin erinomainen Karolus Kaarlehto.

12.Jukurit

Maalivahdit: - -

Puolustajat: -

Hyökkääjät: -

Valmentaja: -

Maaliodotus: -

Olli ”Päällikkö” Jokinen on osoittanut olevansa lempinimensä veroinen myös valmentajana. Miehen yksilötaitojen suhteellisen suureen hiomiseen perustuva metodi on osoittautunut erittäin toimavaksi Liiga-tasolla ja mies on saanut hienoa plusmerkkistä suoritustasoa Jukureista irti pelaajiston tasoihin nähden jatkuvasti.

Nyt Päällikön pelikortit kuitenkin ovat heikentyneet huimasti kesän aikana. Avainpelaaja artisti Juha-Matti Aaltosen lähtö jätti ison aukon, jota ei pystytty paikkaamaan mitenkään. Tärkeän maalivahtiosaston heikentyminen on sitäkin paljon pahempi paikka, sillä Päällikön mainiot yksilövalmennustaidot pätevät kenttäpelaajien kehittämiseen. Frans Tuohimaa ja Karolus Kaarlehto lähtivät ja nyt torjuntavastuussa on hyvin heikkotasoinen Markus Ruusu ja Ässistä aisaparksi hankittu Markus Korhonen. Maalivahtien vuotaminen vienee joukkueen aikaiselle kesälomalle.

13.Sport

Maalivahdit: +

Puolustajat: - - -

Hyökkääjät: +

Valmentaja: -

Maaliodotus: - -

Värikäs veteraanivalmentaja Risto Dufva jatkaa Sportin peräsimessä.

Kesän siirroista pelaajamateriaalia oli varaa jopa vahvistaa selvästi, mutta viime kauden lopun rahansäästämiseksi tehdyt avainpelaajien kauppaukset jättivät selvästi kesän kohennuksia isomman aukon pelivoimaan. Tarkemmin ottaen kesän siirroista kenttäpelaajisto vahvistui vain marginaalisesti, mutta heikon maalivahtiosaston tasoon Tshekeistä hankittu Miroslav Svoboda tuonee tärkeän ja selvän parannuksen. Pelaajamateriaali Dufvan käsissä on hyvin kapea jälleen, mitä mies itsekin voivotteli viime kaudellakin.

14.HPK

Maalivahdit: -

Puolustajat: -

Hyökkääjät: - - -

Valmentaja: -

Maaliodotus: +

Matias Lehtonen tuli kesällä RoKista penkin taakse ja Mestiksessä mies sai hyvää jälkeä aikaan. Emme odota valmennuksen tason muuttuvan Jarno Pikkaraisesta.

Pelaajiston taso sen sijaan muuttui sitäkin enemmän, kun köyhän Kerhon oli kaupattava liuta avainmiehiä maaginen Michael Joly etunenässä. Rahat eivät riittäneet uusiin päteviin hankintoihin ja pelaajamateriaali heikentyikin jopa Liigan standardeilla poikkeuksellisen paljon.

15.SaiPa

Maalivahdit: +

Puolustajat: - - -

Hyökkääjät: +

Valmentaja: - - - (Vaikutus sisällä jo viime kauden peliesityksissä)

Maaliodotus: -

Ville Hämäläinen tuli jo viime lokakuussa puikkoihin Pekka Virran tilalle. Virta ei saanut SaiPan peliä kulkemaan yhtään ja rehti mestari näki parhaaksi irtisanoutua itse antaakseen joukkueelle mahdollisuuden ”uuteen alkuun”. ESBC PowerAI valmentajaratingissä pudotus +Virrasta selvään -Hämäläiseen romahdutti kuitenkin meidän odotuksemme SaiPalle. Radikaali reagointimme ei kuitenkaan ollut edes riittävän radikaali, vaan kauden kuluessa SaiPan suoritustaso jäi hyvin matalista odotuksistammekin silti selvästi jälkeen. Tämä ottaen huomioon myös avainpelaajien tyhjennysmyynnit.

Kesällä pelaajistoa oli varaa vahvistaakin, mutta kauden lopun tyhjennykset jättivät paljon kesän paikkauksia suuremman aukon pelivoimaan. Maalivahtiosasto kuitenkin vahvistui kesän Jan Lukasin hankinnan myötä. Kokonaisuutena pelaajisto heikkeni Liigan keskitason verran, joten SaiPan erittäin matalaksi surkean pelintason myötä viime kaudella valunut ESBC PowerAI Rating pysyi vakiona.

ESBC – Yhdessä enemmän peleistä

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat ajankohtaiset sijoitusneuvot vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä