Kategoria: Blogi

Kuinka paljon videotarkastukset nostavat maaliodottamaa?

Kuinka paljon videotarkastukset nostavat maaliodottamaa?

Vaikka MM-kisat ovat vasta puolivälissä, on rangaistuspotkuja vihelletty noin kaksi keskihajontaa enemmän kuin aiemmin vastaavassa ottelumäärässä. Voimme melko luotettavasti sanoa, että videotarkastusten ansiosta pilkkuja tuomitaan aiempaa enemmän. Tämä nostaa tietysti ottelukohtaista maaliodottamaa. Mutta kuinka paljon?

Arvioin julkisesti ennen kisojen alkua maalikeskiarvoksi 2,45-maalia per ottelu. Vedonlyöntimarkkina odotti korkeampaa lukemaa. Alkulohkojen ensimmäinen kierros pelattiin noin 2,2 maalin ottelukohtaisella tahdilla. Vedonlyöntimarkkina hinnoitteli tässä vaiheessa loppujen otteluiden maliodottaman noin 2,4 maaliin per ottelu.

Miksi vedonlyöjät laskivat syntyväksi vain 2,4:ä maalia per ottelu vaikka tiesivät rangaistuspotkujen olevan herkemmässä?

VAR-videotarkastuksilla – johdannaisvaikutuksineen - voisi tietysti ajatella olevan maalimääriä nostava vaikutus. Vielä on liian aikaista sanoa paljoakaan, mutta tulevaisuus saattaa vahvistaa, että parempi joukkue hyötyy VAR-tuomaroinnista.

Usein VAR-päätöksissä hyökkäävällä joukkueella on enemmän voitettavaa kuin hävittävää. Hyvät ja hyökkäävät joukkueet myös pääsevät VAR-tarkastuksiin huonompiaan useammin. Niitä rikotaan useammin, niiden laukaukset osuvat useammin puolustajien käsiin tai kirpoilevat maalilinjalla. Aiemmin erotuomarit suojautuivat alitajuisesti seuraavan päivän lehtien ”teurastuksilta”. He ottivat varman päälle ja jättivät epäselvät rangaistuspotkut viheltämättä. Nyt videotarkastusten jälkeen moni rajatapaus johtaa rangaistuspotkuun tai maaliin.

Lisäksi puolustajat saattavat alkaa nyt alitajuisesti varoa taklauksiaan ja pieniä kiinnipitämisiä omalla rangaistusalueella aiempaa enemmän, kun pelko rangaistuspotkuista on kasvanut. Puolustajan pienikin pehmeys tai sekunnin kymmenyksen myöhästyminen on merkittävä etu maailmanluokan hyökkääjille.

Paras arvaukseni VAR-tarkastusten vaikutuksesta otteluiden maaliodottamaan on noin 0,05:llä maalia per ottelu. Tarkastan tätä arviotani toki, kun saamme lisää kokemusta uudesta käytännöstä.

Muistan, kuinka paljon vedonlyönti ja maalien määrän odotusarvo muuttuivat kolmisenkymmentä vuotta sitten, kun pallon palauttaminen maalivahdille kiellettiin. Tein paljon rahaa tuon syksyn aikana - varsinkin ensimmäisenä viikkoina ennen muita sarjoja alkaneissa Skotlannin ja Ranskan liigoissa. VAR:issa ei ole kuitenkaan kysymys likimainkaan yhtä suuresta mullistuksesta jalkapalloon tai ansiomahdollisuudesta vedonlyönnissä.

VAR:in merkitys maalimäärien ennustamisessa on siis varsin rajallinen verrattuna avaintekijöihin, jotka ovat otteluiden tasaisuus, joukkueiden pelitapa sekä MM-jalkapallosta puhuttaessa turnaustilanne. Jos tasapeli on molemmille hyvä tulos, putoaa maaliodottama, ja jos molemmat tarvitsevat voiton, maaleja syntyy tietysti enemmän.

Jo juhannusviikonlopun otteluissa näkyi, että henkiset tekijät vaikuttavat maaliodottamiin. Kuvaavaa, että kun pelimarkkina oli ennen juhannusta pienentänyt turnausta edeltänyttä arviotaan maalintekotahdista, syntyi viikonloppuna paljon maaleja. Juhannussunnuntain jälkeen oli turnauksen maalikeskiarvo hypähtänyt yli 2,6:n. Pudotuspelivaihe tulee pudottamaan sitä.

ColossusBetsin Pick4 ja Pick3 -peleissä voit hyödyntää näkemyksesi paitsi joukkueiden voimasuhteista, myös otteluissa odotettavissa olevasta maalimäärästä. Colossuksen pelaajat tuntuvat liioittelevan arvionsa varmuutta. Jos he kokevat ottelun vähämaaliseksi, unohtavat he tyystin riveissään 3-0 ja 3-1 tulokset.

Nimekkäiden ja maaleja suoltaneiden joukkueiden peleissä puolestaan 0-0, 0-1 ja 1-0 -tulokset nostavat rivien arvoja paljon. Nyt MM-turnauksessa 0-0:t ovat parempia sijoituksia kuin 1-0 -tulokset. 1-0 on jäänyt peliyleisön mieliin näissä MM-kisoissa yleisenä tuloksena, kun maalittomat pelit antavat vielä odottaa itseään, vaikka jo puolet kisapeleistä on nähty.

Maanantaina Colossuksessa alkaa myös mielenkiintoinen kymmenen kohteen ”tekevätkö molemmat maalin” -peli. Tässäkin maaliodottamat ja voimasuhteet määrittelevät tietysti molempien vaihtoehtojen todennäköisyydet. Kuitenkin todennäköisyys sille, että kahden hyökkäävän joukkueen pelissä toinen jää maalitta yllättää monet. Se on usein markkinaodottamaa korkeampi. Ihmiset aliarvioivat tyypillisesti myös sitä mahdollisuutta, että tehoton altavastaaja onnistuu sohaisemaan lohdutusmaalin suurta suosikkia vastaan.

Ps. Jos ColossusBets ja sen järjestämät pelit ovat Sinulle uusia asia, katso esittelyvideoni

https://www.youtube.com/watch?v=BEWxnEi2oVsi

tai lue esittelyblogini

https://esbc.fi/articles/blog/lisaa-paivittaista-mm-jannitysta-colossus-bets/

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä