Kategoria: Blogi

30-vuotta sitten

30-vuotta sitten

Tänään äitienpäivän aamuna hörpin kahvia. Silmiini osui Racing Postin juttu Manchester Cityn ja Liverpoolin mestaruustaistosta. Tekstissä mainittiin, että viimeksi Englannin Liigaa johtava joukkue on ohitettu kauden viimeisessä ottelussa vuonna 1989. Sillloin Arsenalin Michael Thomas teki yliajalla mestaruuteen tarvittavan 2-0-maalin. Tuo maali merkitsi paljon myös minulle.

Jo hyvin aikaisessa vaiheessa uraani minulla oli kyky hahmottaa, mitkä joukkueet ovat rakentuneet palapelien palasista ehjiksi kokonaisuuksiksi. Syksyllä 1988 tajusin, että George Grahamin Arsenalista oli kehittymässä jopa silloisen vahvan Liverpoolin haastava yksikkö. Grahamilla oli selkeä visio, millaisen joukkueen hän haluaa. Osin vanhojen pohjien, osin nuukan skotin edullisin täsmähankinnoin ja osin Arsenalin junioriakatemiasta ammentaen Graham rakensi ryhmän toteuttamaan sotasuunnitelmaansa.

Kiinnitin mestaruutta edeltäneellä kaudella huomion siihen, kuinka hyviksi Graham oli trimmannut Arsenalin erikoistilanteet. Myös joukkueen puolustuslinja (tai joskus liberon/etutopparin sisältävä viisikko) näytti erittäin pitävältä. Kaikki täsmäsi omaan pelikirjaani: hyvä manageri, hyvä puolustus, hyvät erikoistilanteet, tasaisen vahva joukkue ilman heikkoja lenkkejä, mutta silti riittävän ”nimetön” antaakseen hyvän kertoimen.

Muistan aina voitonriemuisen tyytyväisyyteni, kun tulin ulos silloisen Mecca-ketjun betting-shopista Stamford Hillissä käsissäni kalkkeripaperijäljennökset Arsenalin puolesta lyömistäni Each-Way-vedoista. Kyllä, slipeissä luki: Arsenal 16-1 – mielestäni lähes uskomaton vedonlyöntisuhde. Mielestäni Arsenalin mahdollisuus olla riittävän onnekas, ohittaa Liverpool ja päihittää myös muut oli ehkä jopa 20%. Nyt olin voittamassa 17-kertaa panokseni Arsenalin mestaruudella, ja saamassa 5-kertaisen lohdutusvoiton sijoituksesta kolmen joukossa.

Jännittävän talven katsoin Arsenalin kausikorttipaikaltani vanhalla Highburylla Jukka Rönkän ja John Cederbergin välissä. Talvi oli värikäs ja vaihteleva – sekä mestaruustaiston että yksityiselämämme kohdalla.

Lopputilanne oli, että 30-vuotta sitten 26.5.1989 tarvitsin mestaruusvetooni siis tuon Arsenalin vähintään kahden maalin vierasvoiton Liverpoolin Anfield Roadilla. Englannin liigan ratkaisuottelu oli siirretty näin myöhäiseen ajankohtaan Hillsboroughin katsomokatastrofin vuoksi.

Olin ratkaisun päivän Elitloppet-ravien takia Tukholmassa. Olin organisoinut pelikassani – jopa urani jatkon – kannalta elintärkeän ottelun videoinnin kahdessa eri paikassa, jotta voisin jännittää sen kotiuduttuani Tukholmasta Pohjois-Lontooseen. Vannotin kaikkia tapaamiani raviystäviä olemaan ”livauttamatta” tulosta.

Kuitenkin seisoessani liikennevaloissa Kungsholmenilla kaksi tyttöä jutteli takanani. Toinen sanoi toiselle Arsenalin voitaneen mestaruuden. Mitä? Käännyin ja kysyin. Tytöt toistivat uutisensa. Olin kapsahtaa heidän kaulaansa. Hillitsin sentään itseni, hypin ilmaan ja huusin. Sitten selitin lyhennetysti, mitä juuri oli tapahtunut. Tarjosin tytöille viinit viereisessä pubissa. Tuo muisto on yksi parhaita koko peliurallani. Koko tapahtumaketjuun liittyi niin paljon erilaista jännittävää ja hauskaa. Eikä onnellisesti päättynyttä ylipanostustakaan voi surra.

Tänään toivon, ettei mestaruus vaihda omistajaa viime hetkillä. Minulla on eri vaiheissa kautta lyötyjä pienehköjä mestaruusvetoja Manchester Cityn puolesta.

Olen lisäksi pelannut Brighton – Manchester City -otteluun vaihtoehtoa kokonaismaalit alle 3,25 kertoimella 1,94x. Ajatukseni on, että Manchester City haluaa aloittaa tarkasti, välttää katastrofin ainekset oudosta takaiskumaalista ja luottaa siihen, että luokkaero tuo maalipaikat riskittömälläkin pelillä. Ja kun (vääjäämätön) johtomaali on tehty, muuttuu voiton varmistaminen vielä suuremmaksi prioriksi. Jos varmistelu ei enää pelin lopussa ole tarpeen mestaruuden jo ratkettua, ei City syty vieraskentällä ”karkelomaaleihin”. Brightonin suunnalta en montaa maalia odota. Olen nähnyt sen tehottomuuden jopa livenä pari kertaa tänä talvena.

Vielä aggressiivisemmin pelaan ”viimeisen päivän” ideaani ColossusBetsin Asian Handicap -pelissä AH10. Siellä olen ottanut useimpiin riveihini Brightonin +2½ maalin tasoituksella, koska joukkuetta tullaan pelaamaan todella vähän, ja uskon Cityn edellä kerrotuista syistä tyytyvän maltilliseen voittoon. Kun saan vastustajieni kuponkeja karsitumaan tässä kohteessa, voin hakea vaikeusastekontrollia muualla ylipelatuillakin vaihtoehdoilla.

JORMA VUOKSENMAA

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä