Kategoria: Vedonlyöntioppia

Panosten optimoiminen eri linjojen kesken

Asiakkaamme lähetti meille mainion kysymyksen, joka todennäköisesti askarruttaa monia muitakin. Tässä hyödyksi kaikille kysymys ja vastaus. Vedonlyöntiin liittyviä kysymyksiä voi lähettää meille osoitteeseen online@esbc.fi.

Moi,

Käytän yksittäisissä vedoissa kellyn kaavaa. Tämän mukaan laskin panokseni myös tänään lauantaina pelattavaa Hertha - Bayern peliin vedoille -1,5 ja -2 (päivän veto).

Tuohon otteluun löytyi muutakin edullista pelattavaa esim. Bayern -0,5 kr 1,47.(1,37 kerroinraja). Kysyisin sitä että tuleeko panostettua liikaa yhteen otteluun jos pelaa siihen kaikki löydetyt ylikertoimet? Tai mikä olisi paras strategia?

Toivottavasti jaksatte vastailla tähän kysymykseen ja mukavaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

JR

Hei JR,

Kysymyksesi on hyvä, ja kun käytät Kellyn kaavaa, niin voit panostaa sen mukaan.

Varmuuden vuoksi korostamme, että sopivaa jakajaa Kellyn kaavalle käyttäen. Suora Kellyn kaava on liian aggressiivinen ja johtaa helposti turmiolliseen pelikassan kasvunopeuden negatiiviseksi kääntymiseen ylikertoimiakin vain pelaten (tämä ilmiö toteutuu, jos panostaa yli 2 x Kellyn kaavan panoksella auringontarkallakin todennäköisyysarviolla ja odotusarvolla). Jakajaa kannattaa käyttää, sillä Kellyn kaava edellyttää todennäköisyyden olevan tasan oikea, mitä se urheiluvedonlyönnissä harvoin on. Panossuosituksemme on laskettu 5-7 Kelly-jakajalla (Päivitetty 1.10.2022) ja ne on skaalattu aina niin, että 10/10 (= 2 %-yksikköä pelikassasta) on maksimisuosituksemme yhden "ideamme" puolesta. Pienempää eli rohkeampaakin jakajaa voi käyttää henkilökohtaisesta riskin/varianssin sietokyvystä ja pelikassan koosta ja merkittävyydestä suhteessa omaan varallisuuteen riippuen - mutta jotakin jakajaa kannattaa aina käyttää. Alle kolmen jakajan käyttöä emme suosittele ja sekin on jo hyvin rohkea.

Kelly-jakajan lisäksi suositamme vahvasti henkilökohtaisen maksimipanoksen määrittämistä, kuten meidän suosituksissamme tuo 2 %-yksikköä pelikassasta. (Lisäys: maksimipanosta kannattaa mukauttaa osumistodennäköisyyden suhteen vaikkapa suoraan lineaarisesti. Eli esim. jos 2 %-yksikköä on maksimipanoksesi 50 % todennäköisyyden "keskiarvovetoon", niin 25 % todennäköisyyden vetoon maksimipanoksesi voisi olla 1 %-yksikkö, ja 75 % todennäköisyyden vetoon 3 %-yksikköä.)

Jos löydät Pitkävedon suosituksellemme parempaa etua jostakin muualta, niin voit panostaa toki enemmän kuin mitä suosituksemme pienemmällä edulla ovat Pitkävedon kertoimilla.

Tärkein nyrkkisääntö on, ettet panosta kokonaisuutena yhden "idean" puolesta enempää, kuin mitä Kellyn kaava jakajallasi suosittaa sinua panostamaan suurimman panoksen/edun linjaan ja/tai enempää kuin henkilökohtainen päättämäsi maksimipanostus.

Optimaalinen panosten jakaminen eri linjojen välillä vaatii pelikassan kasvunopeuden maksimikohdan etsimistä, mikä on onnistuu vain jonkinlaista ratkaisinta (esim Excel) käyttäen, joka kokeilee koneellisesti iteroimalla tuon maksimikohdan "kaikilla" erilaisilla panostuskombinaatioilla tarjolla oleviin ylikertoimiin. Tuollaisella ratkaisimella ja metodilla meidän pelisuosituksiemme panossuositukset lasketaan. Joskin painotamme usein hieman osumistodennäköisyyttä pelikassan kasvunopeuden maksimoinnin kustannuksella.

Hyvä nyrkkisääntö ilman tuollaista ratkaisinta on laskea odotusarvot ja pelata korkeimman odotusarvon linjaa osalla suurimman panostuksen linjan panoksesta ja loput suurimman panoksen antavaan linjaan. Mitä isompi ero odotusarvoissa on, niin sitä enemmän suuremman ohimenoriskin mutta korkeamman tuotto-odotuksen linjaa kannattaa pelata.

Toki voit halutessasi pelata myös useitakin linjoja ja vaikka kaikkiakin ylikertoimisia vaihtoehtoja, mutta pääasia ettet kokonaisuutena riskeeraa yhteensä enempää kuin mitä suurimman panostuksen linjan Kelly-panos jakajallasi suosittaa. Ja panosten jako omien riskimieltymysten mukaan on hyvä taktiikka myös. Jos haluat minimoida ohimenoriskin, niin kannattaa suosia todennäköisimpiä linjoja, ja jos taas haluat tavoitella maksimaalista tuotto-odotusta ja kestät tappioita, niin silloin voit suosia korkeimman odotusarvon linjoja enemmän.

Toivottavasti tämä vastasi kysymyksiisi - ja kysy toki lisää jos jokin jäi epäselväksi tai heräsi uusia kysymyksiä.

Aurinkoista viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,
-Karri / ESBC

PS. Eri linjojen ja vedonvälittäjien tarjoamien etujen/riskien vertailu on todella kätevää Sportmarketin sivulla. Sitä käyttäen on mahdollista parantaa vetopositioiden tuottoa ja pudottaa niiden riskiä.

ESBC – Yhdessä enemmän peleistä

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat ajankohtaiset sijoitusneuvot vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä