Kategoria:
Blogi
Vapaus valita – selvää rahaa Sinulle
Vapaus valita –
selvää rahaa Sinulle
Samojen lähtöjen eri hevoset ovat edullisia eri pelimuodoissa – ja eri pelinjärjestäjillä. Tämä ilmiö korostuu kansainvälistä huomiota ja peliä keräävissä tapahtumissa, kuten nyt käynnissä olevissa Cheltenhamin Festival -laukoissa.
Jo puhtaasti käytännön syistä hevosten keräämät osuudet eri pooleissa eivät koskaan voi asettua täysin oikeiksi. Ihmismassoilla on lisäksi selkeitä käyttäytymismaneereita, jotka näyttävät pysyvän samanlaisina vuosikymmenestä toiseen – kaikilla maailman mantereilla.
Suosikkeja pelaamalla häviää vähemmän kuin yllättäjiä pelaamalla. Sadan vuoden tutkimusten summana voi kiteyttää, että noin alle viisikertoimset hevoset voittavat markkinan odotuksia useammin. Tätä suuremmissa kerroinluokissa tuotot putoavat, ja yli 50-kertoimisten hevosten pelaamisessa on jo yli 50 prosentin lisävero.
Mainittu ”favourite biasiksi” nimitetty ilmiö ei tietenkään tarkoita, että suuria yllättäjiä ei saisi koskaan pelata, tai että vedot täytyisi rajata suosikkeihin. Favourite biasin tiedostaminen auttaa kuitenkin ymmärtämään, missä vastustajat ovat ehkä taipuvaisia virhearviointeihin. ”Tunne vastustajasi, eikä Sinun tarvitse pelätä missään taistelussa”, kuten 63 kaksintaistelun voittajana turvallisille eläkepäiville vetäytynyt Miyamoto Musashi sanoi.
Jostain syystä Favourite Bias ei ole kuitenkaan kovin vahva vedonlyöntipörsseissä. Suuryllättäjille saa pörsseissä melkein aina parempia kertoimia kuin kiinteäkertoimisilta vedonvälittäjiltä.
Suuryllättäjät ovat usein edullisia myös troikka/tierce/trifiecta (kolme parasta järjestyksessä) -pelien alariveillä, siis veikattuina sijoittumaan kolmanneksi tai neljänneksi. Maailman hevospelaajat tuntuvat aliarvioivan väärin voittamisen ja kolmen joukkoon yllättämisen vaikeusaste-eron.
ColossusBets aloittaa Cheltenhamissa FirstFour-pelin. Siinä voittaakseen on arvattava lähdön neljä parasta oikeassa järjestyksessä. On todennäköistä, että tässäkin pelissä valikoituja suuryllättäjiä kannattaa viljellä alariveillä.
Ihmiset tuntuvat sen sijaan pelaavan 10-20-kertoimisia hevosia liikaa sijapelissä ja kolmoisveikkausten ristipeleissä ajatuksella ”ei se nyt voita, mutta voisi riittää kolmen joukkoon.
Each-Way, englantilaisten vedonvälittäjien voittaja- ja sijapelin sisältävä ”pakettiveto” ansaitsee oman kappaleensa tässä pelimuotovertailussani – niin edullisia tilanteita Each-Way tarjoaa valikoiduissa tilanteissa.
Each-Wayssa pelataan sama summa voittajaa ja sijaa. Sijakerroin lasketaan voittajakertoimesta. Voittajakertoimen puhtaan voiton osuus jaetaan neljällä. Näin saatu luku lisätään ykköseen, ja tuloksena on sijakerroin.
Jos yli 8 hevosen lähdössä yksi hevonen on suursuosikki, on kakkossuosikki usein edullinen Each-Way-pelikohde. Ajattelepa lähtöä, missä on 1.3x -kertoimenen suursuosikki, 6x -kertoiminen kakkossuosikki ja näiden takana kymmenen tasaista 30-kertoimista yllättäjäehdokasta. Jos voittajakertoimet vastaavat todellisuutta, on voittajapelissä noin 80% palautus, ja kakkossuosikkia pelaamalla voi olettaa häviävänsä 20% panoksestaan miljoonien toistojen jälkeen. Mutta Each-Wayn-sijapuolisko on edullinen, koska kolmen joukossa selvä kakkossuosikki on paljon useammin kuin joka toisessa lähdössä.
Tuplavetoja voi käytää Each-Wayn tuoton ”turboboosterina”, sillä englantilaiset vedonvälittäjät käyttävät laskutapaa ”win-to-win, place to place”. Tuplan ensimmäisen hevosen sijalunastus panostuu siis jälkimmäisen hevosen sijaan ja voittajasta palautunut raha voittajavetoon. Koska tyypillisisissä each-way-virhettä hyödyntävissä vedoissa hevosten voittajakertoimet ovat niukkoja alikertoimia mutta väärin lasketut sijakertoimet edullisia, on pelaajan etu, ettei panoksia ”jaeta uudelleen” ensimmäisen lähdön jälkeen.
Silloin, kun laukkakohde on kansainvälinen, ja eri maat pelaavat siihen omiin pooleihinsa, on ehdottoman tärkeää pelata ”ulkomaisia hevosia”. Esimerkiksi Pariisin Prix D’Ameriquessa Readly Express oli alipelattu Ranskan lisensoiduilla pienillä pelinjärjestäjillä, joilla ei juurikaan ollut ruotsalaisia asiakkaita. Sen sijaan pohjoismaiset kiinteäkertoimiset vedonvälittäjät olivat tietysti painaneet Timo Nurmoksen valmennettavan kertoimen pohjalukemiin, koska yhtiöillä on lähinnä asiakkaita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Ranskalaisten asiakkaiden puuttuessa pohjoismaiset toimijat antoivat maailman korkeimpia kertoimia ranskalaishevosille. Sama ilmiö pätee kaikkialla maailmassa.
JORMA VUOKSENMAA