Kategoria: Blogi

Tyhjät katsomot lisäävät NHL-kotietua?

Tyhjät katsomot lisäävät NHL-kotietua?

Kuluvan NHL-kauden tähän mennessä (torstai 5.2.2021) pelatuista 157 ottelusta on 45% päättynyt 60 minuutin pelillä jälkeen kotivoittoon ja 28% vierasvoittoon. 27% prosentissa otteluista on tarvittu jatkoaika tai voittolaukauskilpailu. Lopullinen lopputulos on ollut 61-prosenttisesti kotivoitto. Tilasto näyttää yllättävältä. Kotivoittoja on tullut enemmän kuin normaaleina kausina, vaikka vain muutamaan halliin pääsee yleisöä. NHL:ssä on normaalistikin varsin pieni kotietu. Nyt sen pitäisi kaiken järjen mukaan olla vain muutama prosentti.

Onko kotivoittojen todennäköisyys noussut? Tutkin asiaa sekä pelimarkkinoiden odotusten että otteluissa nähdyn perusteella.

Pääsääntöisesti pelimarkkinan odotukset kuvaavat melko tarkasti todennäköisyysjakaumia, mitä lopputuloksia arvotaan. Tämän kauden maailman korkeimpia NHL-kertoimia mittarina käyttäen olisi 60 minuutin jälkeisiä kotivoittoja kuulunut tulla 40%, ”tasapelejä” 23% ja vierasvoittoja 37%. Omat arvioni ennakoivat jopa yhden prosenttiyksikön verran tätäkin tasaisempaa jakaumaa.

Olen katsonut kauden kaikkien NHL-otteluiden 5-10 minuutin koosteet ”Don’t tell me the score” tai highlights.hockey -sivustoilta. Havainnoistani kahden lisätekijän jälkeen lasketut maaliodottamat, ESBCxTEDg:t väittävät, että otteluiden olisi pitänyt päättyä kotivoittoihin keskimäärin 0,4 maalin marginaalilla. Todellisuudessa ne ovat päättyneet keskimäärin 0,6 maalieroihin isännille (60 min.).

Kaiken summana on perusteltua sanoa, että NHL:ssä on ilman yleisökin pelattaessa muutaman prosentin kotikenttäetu, mutta että kotivoittoprosentin ponnahtaminen 40% kieppeiltä 45:een prosenttiin on mitä ilmeisimmin johtunut pelkästä sattumasta. Kauden lopussa olemme todennäköisesti paljon normaalimmissa lukemissa, joskin toki vielä odotettua korkeammassa kotivoitto- ja matalammassa tasapelilukemassa.

Pelillä ei ole muistia. Suurten lukujen laki ei tarkoita, että sattuma olisi nyt ”velkaa” vierasvoittoja. Niiden tiheyden ei kuulu nousta (ilman sattuman apua) tämän hetken parhaasta 1-x-2 jakauman arviosta poikkeavaksi. Toteutunut jakaumaa "järkevöityy" ainoastaan ottelumäärän kasvun takia.

Jos joutuisin nyt arvaamaan runkosarjan 1-x-2 -jakauman tästä perjantaiyöstä 6.2.2021 eteenpäin, olisi ennusteeni juuri tuo sama 40-23-37, minkä miljoonat vedonlyöntidollarit ja -eurot jakaumat ovat äänestäneet ”oikeaksi” tähänastisella kaudella.

Tasapelien määrän pysyminen korkealla sopisi minulle ja asiakkailleni. Pelaan usein altavastaajia. Varsinaisen peliajan vedoissa tasapeli on aina voitto tasoitusta saavalle. Myös ColossusBetsin NHL-pooleissa rivit tulevat tuottaviksi yleensä tasapelien kautta.

Vuosi sitten joulukuussa voitti yksi parista kymmenestä pienestä ColossusBets-kimpastani 24073,36€ vain 6€ yhteispanoksella – juuri viisasti kierrätettyjen tasapelien avulla. Voittoa oli jakamassa 6 pelaajaa. AV-niminen asiakkaani kertoi omistaneensa kupongista 2,79€ panoksellaan 46,5 prosenttia. Itselleni jäi kimpasta 1,20 euron riski ja 20%., joten neljän muun panokset olivat keskimäärin alle euron. 24073,36€ voitto jaettiin tietysti panosten suhteissa. Tuon ”kolikot kymppitonneksi” -potin jälkeenkin olemme tehneet voitollista kokonaistulosta.

Tämän vuoden alku on ollut vaisu, mutta panoksemmekin ovat olleet pieniä ja kimppoja vähän, kun ottelujen peruutuksetkin ovat vesittäneet pooleja. On todennäköistä, että kiinteäkertoimisessa vedonlyönnissä ESBC:n pelisuositusten voittokulku jatkuu ja Colossuksen NHL-kimppojeni menestys paranee.

JORMA VUOKSENMAA

PS. Yleisempää tietoa ColossusBetsin NHL-vedonlyönnistä:

ColossusBets aloitti lokakuussa maailmanlaajuisen NHL-veikkauksen. Nyt jääkiekkovetoja pelataan samaan pottiin mm. Suomesta, Afrikasta, Filippiineiltä ja Englannista.

Colossuksen P4-pelissä veikataan neljän NHL-ottelun voitto marginaaleja varsinaisella peliajalla. Neljän maalin voitot ja suuremmat on niputettu yhteen ryhmään. Pelissä saa pieniä lohdutusvoittoja jo kolmella oikealla tuloksella. P8 on kahdeksan kohteen 1-x-2 -vakioveikkaus.

Suomalaisilla NHL-vedonlyöjillä on luultavasti kokemusetu Colossuksen peleissä. Vuosia kiekkovetoja lyöneet suomalaiset osaavat arvioida NHL:n voimasuhteita kilpailevia veikkaajia paremmin. Pelaajien tuntemus helpottaa myös kokoonpanomuutosten merkitysten arvioimista. Colossuksen peliformaatti palkitsee erityisesti maalivahtien tason tajuamisen. Juuri voittomarginaalien todennäköisyysjakaumaan maalivahtien vaihdokset vaikuttavat ällistyttävän paljon.

Omissa kimpoissani parhailta ovat näyttäneet ne, missä yksi tai kaksi tasapeliä yhdistyy yhteen yllättävään tulokseen. On myös mahdollista, etteivät ulkomaiset veikkaajat tajua täysin, kuinka paljon kahden ja nykyisin myös kolmen maalin voittomarginaalit lisääntyvät, kun maalivahti tavataan ottaa tappioasemassa pois yhä aiemmin.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä