Kategoria: Blogi

Sokean häränsilmä?

Sokean häränsilmä?

ColossusBets aloitti pari viikkoa sitten veikkauksen tikanheiton (Darts) Premier Liigasta. Viime torstaina kimppani otti ensimmäisenä ja ainoana täysosuman uutuuspelistä. Heittikö sokea nyt tikan häränsilmään?

Kyllä. Ja ei.

En ymmärrä tikanheittoa syvällisesti. En pysty nimeämään montaakaan tikanheittäjää nimeltä. Muutaman pyylevän punakan miehen näkömuistini tunnistaa maailmanluokan tikanheittäjäksi, mutta en ole riittävästi ”sisällä skenessä” yhdistääkseni kasvoja johonkin nimeen.

En ole koskaan ollut tikkakisoissa. Pari kertaa olen katsonut Dartsin maailmanmestaruutta TV:stä hetken olohuoneessani. Kun poikani asui vielä kotona joitakin vuosia sitten, oli Darts jostain syystä hänen ja kaveriporukan arvostama laji. Nuoret katsoivat aina MM-finaalia taulu-TV:stäni pitkän pöydän ja oluen äärellä samaan tyyliin kuin englantilaiset paikan päällä Lontoossa. Ja kun oluen ilmaan heittäminen olohuoneessani oli rajoitettua, matkasi poikaporukka seuraavana vuonna Alexandra Palaceen hurraamaan tapahtumaa livenä.

Mutta en siis alkanut analysoida tikanheittoa tai palkannut nuorukaisten joukosta ESBC:lle tikkakertoimenlaskijaa, kun ColossusBets aloitti tikkapelin. Uskon nimittäin, että suuret ihmisjoukot arvioivat vedonlyöntikohteiden alla olevat todennäköisyydet kelvollisesti. Kirjoitin kelvollisesti, sillä esimerkiksi pallopeleissä olen vuosien varrella näemmä ollut muutaman prosentin pelimarkkinaa tarkempi, ja vedonlyöntimarkkina tekee virheitä – joskus suuriakin. Silti ihmiset äänestävät rahoillaan yllättävän tarkasti. Useimmiten panokset jakautuvat kokonaisuudessaan melko hyvin vedonlyönnin kohteena olevien vaihtoehtojen todennäköisyyksien mukaisesti.

En ole vielä löytänyt selkeitä virhemaneereja siinä, miten vedonlyöjät Dartsiin panostavat kiinteäkertoimisissa peleissä. Siksi uskon, että englantilaisten vedonlyöntipörssien noteeraukset antavat riittävän hyvän kuvan voimasuhteista ColossusBetsin tikkaotteluissa.

Mistä ihmeestä kimppojeni etu sitten tulee, jos kerran pelimarkkinan arviot ovat jokseenkin oikeita?

ColossusBetsin veikkaajat rakentavat kuponkinsa usein väärin, vaikka - paradoksaalista kyllä – myös heidän äänestämänsä yksittäisten merkkien jakauma on varsin lähellä kiinteäkertoimisesta markkinasta johdettavissa olevaa todennäköisyyskenttää. Jotkut ColossusBetsin pelaajat ottavat riveihinsä niin useita yllätystuloksia, ettei edes koko potin yksin saaminen ole riittävä korvaus suuresta riskistä – tai käytännössä varmasta tappiosta. Vielä suurempi osa pyrkii veikkaamaan rivin oikein ja uhraamaan panoksensa samoihin riveihin, mihin sadat samoin ajattelevat keskittyvät.

Minä ja työryhmäni pyrimme ColossusBetsin peleissä ryhmittelemään edullisiksi olettamamme yksittäiset veikkausmerkit viisaiksi riveiksi. Hajotamme kokonaispositiomme pieniksi, edullisiksi kimpoiksi siten, että ne eivät juurikaan sisällä ylipelattuja tai vastaavasti ylivaikeita rivejä.

Useimmiten vaivannäkömme palkitaan säästettyinä ”tyhminä” riveinä ja panosten suuntautumisena odotusarvoa voittaviin yhdistelmiin. Mutta voi myös syntyä sydäntä särkeviä tilanteita, missä usea yllätysidea yhdistyy ylivaikeaksi riviksi, joka on oikein karsia pois kimpoista, vaikka se toteutuisikin. Ja kun se toteutuu, sattuu. Turhauttaa, vaikka ratkaisun tietää oikeaksi. Pottipeleissä tulee pitkiä tappiosarjoja, jotka maksetaan yksittäisillä suurvoitoilla. Ehkä voitollinen odotusarvo realisoituu harvoin – mutta kunnolla.

Olemme pelanneet poolipelejä (pottipelejä, totalisaattoripelejä) 1970-luvulta alkaen. Meillä on hyvä kokemus ja osaaminen kuponkien tasapainoisesta rakentamisesta. Siksi pelaamme myös ColossusBetsin Greyhound-koirapelejä samalla tavoin kuin Dartsia: olettaen markkinan todennäköisyysarviot jokseenkin oikeiksi. Myös koirapeleissä olemme menestyneet – kimpoissa ja yksin. Koirakimppoihimme ei ole tungosta, koska kaikki tietävät, että emme tiedä mitään koirista. Siksi joudumme pelaamaan (tai saamme pelata) ColossusBetsin koirapooleihinkin usein pelkästään omilla rahoillamme.

Kirjoitan tätä torstaina 20.2.2020 puolilta päivin. Tänään saamme ensimmäisen uuden tilaisuuden ottaa ColossusBetsin Darts-potti ainoana. Silloin kyllä heittelen olutta ilmaan – vaikka yksinänikin.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat ajankohtaiset sijoitusneuvot vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä