Kategoria:
Blogi
Royal Ascot – laajaa laukkaloistoa
Royal Ascot –
laajaa laukkaloistoa
Laukkavuoden loistokkain viiden kilpailupäivän sarja käynnistyi eilen Ascotissa. The Royal Meetingin aikana nähdään kaiken ikäisten oriitten ja tammojen yhteenottoja kaikilla kilpailumatkoilla. Maailman parhaat lähdöt tarjoavat erinomaisia sijoituskohteita. Niistä oppii myös paljon hyödyllistä tulevia vetoja varten. Ja jo puhtaan urheilullisesti Royal Ascot on hevosharrastajan paras ”kesäfestari”.
Heti Ascotin avauspäivänä tiistaina saatoimme nähdä jopa useita tulevia suurhevosia. St. James Palace Stakesissa Aidan O’Brienin (tietysti) valmentama Circus Maximus kesti niukasti kovan vauhdinpitonsa ja voitti 11-kertoimisena yllättäjänä. King of Comedy kiri kaukaa takaa ja oli ykkösenä muutama askel maalin jälkeen. Molemmat tekivät hyvät juoksut.
Kolmanneksi jäänyt Too Darn Hot saattaa silti jäädä historiaan kolmesta hevosesta parhaana. Se näytti jo noin 300 metriä ennen maalia olevan spurttaamassa ainutlaatuisella rytminvaihdoksellaan voittajaksi. Sitten sateen pehmentämä rata ja Ascotin muutenkin voimia vaativat loppumetrit pysäyttivät Too Darn Hotin parhaan vauhdin, ja Circus Maximus vastasi sille.
Too Darn Hot vaikuttaa joka tapauksessa poikkeukselliselta lahjakkuudelta. Oriin kuluva kausi on edennyt kaikkea muuta kuin suunnitellulla tavalla. Jo ensi startissa kaikki saattaa olla raiteillaan kohti loppukauden suurvoittoja – ja lunastuksia Too Darn Hotin luokkaan kärsivällisesti uskoville.
Keskiviikon – ja jopa yksi koko kesän – kohokohta on Prince of Whales Stakes (olen ristinyt perinteisen Group1-lähdön uudelleen Donald Trumpin esimerkin mukaisesti). Keskiviikkona kello 17.40 Suomen aikaa startaavassa (noin) 1 ¼ mailin lähdössä kohtaavat maailman nelivuotisten tammojen huippunimet Magical ja Sea of Class. Näistä olen ehkä hieman Magical-myönteisempi. Edullisimman riski/palkkio-suhteen saattaa kuitenkin tarjota viisivuotias ori Crystal Ocean. Ori on melko tarkkaan suosikkikaksikon tasoinen hevonen, mutta sen vanha valmentaja Michael Stoute ei ole enää vedonlyöjien suosiossa, vaikka hän on tilastojeni mukaan erittäin hyvä keskiviikon kilpailun tapaisissa tilanteissa.
Yleisesti ottaen Ascotissa ei kuitenkaan kannata alkaa mennä väkipakolla suosikkeja vastaan. Itse asiassa voitan ”Pörrön betseillä” (=suosikeilla) Ascotissa nyt jo neljännellä vuosikymmenellä.
Ascotin loisto ja laaja taso tarkoittaa, että kaikissa lähdöissä monesta hevosesta voi löytää syyn pelata. Koska suuri yleisö on melko kerrointiedotonta, ja koska pelipanoksia jakautuu kilpailullisissa lähdöissä todella moniin osanottajiin, nousevat suosikkien kertoimet.
Ilmiö korostuu ColossusBetsin totopeleissä. Kimppojeni lisäksi pelaan omaan laskuuni kapeita suosikkirivejä. Kerron tämän avoimesti kaikille ja suositan jokaista kimppalaistani pelaamaan suosikeista ja enintään yhdestä yllättäjistä koostuvia ”painorivejä”. Nämä ovat Colossuksessa pitkällä aikavälillä odotusarvoa voittavia. Mutta kimppapelinä kaksi riviä kahden punnan maksimipanoksella = 4 puntaa ei tietenkään ole kovin tarkoituksenmukainen kimppa.
Kimppapeleistä hyödymme eniten yhdessä, kun pääsemme haravoimaan todella vaikeita yhdistelmiä jaetuin minimipanoksin. Tällaisiakin kimppoja luon Ascotin viikolla, koska ColossusBets on nostanut monien poolien takuusummat edullisiin korkeuksiin. Suosittelen Sinuakin pelaavan yllättäjäideoitasi kimpoissa ja suosikkirivejä omalta tililtäsi.
Tännän yritän Norwayta monessa pelimuodossa. Se häviää 3.05-lähdön noin 75% varmuudella. Mutta oriin todennäköinen kerroin palkitsee suuren riskin. Norway on lahjakas, kehittyvä ja O’Brienin valmentama hevonen. Epsomin Derby alkaa näyttää ennakkoarvioita paremmalta lähdöltä, ja Norway oli siinä pitkään mukana kovassa vauhdissa, vaikka väsyikin Telecasterin tavoin lopussa. Tämän keskiviikon tehtävä ja oletettava vauhdinjako näyttää sopivammalta.
JORMA VUOKSENMAA
PS. Yleisempiä ajatuksiani laukkavedonlyönnistä videopätkässä:
https://www.youtube.com/watch?v=u35XfJIwEQs