Kategoria:
Blogi
Paras paikka pelata Italiaa - ja kulmapotkuja
Aloitin twitterissäni torstaina iltapäivällä kaksi joukkoälytutkimusta. Toisessa kysyin, kumpi on todennäköisempi Euroopan mestari, Italia vai Englanti. Toisessa kysymys oli, kumpi on kannattavampi veto, Italia kertoimella 1,95x vai Englanti kertoimella 2,05x.
Jo runsaassa parissa tunnissa molemmat crowsourcing-tutkimukseni keräsivät pari sataa vastausta. Erikoista niissä oli, että peräti 72% piti Italiaa ottelun todennäköisimpänä voittajana. Samaan aikaan koko maailman miljoonista ihmisistä koostuva pelimarkkina löi vetoa kertoimin Englanti 1,9x, Italia 2,1x. Eli oikeilla rahoillaan ”äänestäneet” rationaaliset toimijat pitivät Englantia selvästi ottelun todennäköisimpänä voittajana - olivathan he valmiita riskeeraamaan 10 yksikköä voittamaan 9 yksikköä Englannilla. Vastaavasti ”ekonit” saivat Italiasta ylellisen kertomen 2,1x, kun niin moni halusi tarjota heikommaksi arvioimalleen Italialle yli kahden kertoimia, eikä riittävän moni tarttunut näihin ennen 2,1x -tasoa.
Sinänsä varmasti viisaista seuraajistani 56% piti Italiaa parempana pelivalinta 1,95x kertoimella verrattuna Englantiin kertoimella 2,05x. Näissä vastauksissa on vielä suurempi ristiriita maailman yleiseen mielipiteeseen. Nythän ryhmämme enemmistö olisi valmis lyömään Italian puolesta vedon kertoimella 1,95, vaikka sen hyväksyvä vastapuoli voisi välittömästi varmistaa riskittömän ansion pelaamalla saman summan eteenpäin saatavilla olevalla 2,1x -kertoimella. Vastaavasti vain 44% piti Englantia kertoimella 2,05x edellistä alikerrointa parempana sijoituksena, vaikka mistään maailmassa ei todellisuudessa saanut torstaina iltapäivällä likimainkaan 2,05x -tasoisia kertoimia.
Mistä outo ilmiö johtuu? Jos twitter-seuraajani ovat maailman pelimarkkinaa viisaampia, tulee Italian kerroin putoamaan paljon ja Englannin vastaavasti nousemaan. Näin ei kuitenkaan välttämättä tapahdu. Saattaa olla, että ryhmämme poikkeaa maailman keskimääräisistä vedonlyöjistä. Mutta ei ole varmaa, johtuuko suuri näkemysero analyysikyvyn erosta vai puhtaasti siitä, että Englanti on rahapainotetusti markkinatoimijoiden suuremmassa suosiossa muualla kuin twitter-seuraajieni joukossa.
Akateeminen pelitutkimus monessa eri asiassa osoittaa, että markkinavoimat toimivat paikoin epärationaalisesti. Esimerkiksi hevoskilpailuissa ulkomailta saapuvat hevoiset antavat ylituottoja. Voi olla, että Englantiin uskotaan liikaa Englannissa ja muissa englanninkielissä, vauraissa, brittipalloilua seuraavissa maissa. Näin ollen Englantia vastaan kannattaa pelata näissä maissa ja sen puolesta esimerkiksi runsaasti Italialaisia toimijoita palvelevilla markkinoilla
Kaikkein parhaan korvauksen Italia-riskistä saanee ColossusBetsin peleistä.Colossuksen asiakkaista suuri enemmistö on brittejä. Jo paikallisen median hehkutuksen ja omien asenteittensa takia he liioittelevat Englannin pelivoimaa. Lisäksi monet pelaavat Englantia sydämellään riippumatta kertoimista, todennäköisyyksistä tai niihin vaikuttavasta informaatiosta.
Ottelusta voi perustettusti odottaa vähämaalista. Molempien joukkueiden keskikenttä tekee toisen etenemisen vaikeaksi. Lisäksi finaalit pelataan muutenkin tarkasti.
Torstaina voimassa olevat kokoonpanotiedot puhuvat miedosti vähämaalisuuden ja Englannin puolesta - eli puoltavat ryhmämme näkemystämme, että ottelu olisi tasaisempi, kuin mitä markkina väittää.
Gareth Southgatella on myönteistä päänvaivaa, koska hän ”joutuu” valitsemaan monesta hyvästä pelaajasta. Ei olisi ihme, vaikka hän jatkaisi Tanskan kukistaneella kokoonpanolla. Vaikka ottelu meni jatkoajalle, on lepopäiviä sentään kolme. Tutkimusteni mukaan kolmas lepopäivä ratkaisevasti enemmän kahteen nähden. Italialle voiton todennäköisyyteen voi laskea ylimääräisen lepopäivän ansiosta enintään kahden prosenttiyksikköä lisää.
Italian hyökkäyksistä katoaa yksi reitti, kun Spinazzola puuttuu. Puolustussuuntaan hän ei ole suhteessa yhtä suuri menetys. Chiesan pelaaminen on tätä kirjoittaessani torstaina epävarmaa. Myös hänen puuttumisensa pudottaisi Italia hyökkäysvoimaa. Kaikesta huolimatta pidän yhä Italiaa niukasti Englantia parempana. Kotietu saattaa tehdä Englannista perustellusti niukan suosikin, mutta ei niin suurta, kuin mitä ColossusBetsin asiakkaat uskovat.
EM-finaali on ColossusBetsin MatchPredictorin kohteena. Siinä voi Italia- ja vähämaalisuusnäkemyksen ohella hakea lisäetua riveihinsä myös kulmapotkuilla.
Maguire on silmiinpistävän hyvä pääpalloissa. Italian ilmapelitilastot ovat joukkueen ehkä ainoa heikkous. Tämän seurauksena Italia tuskin hyökkää kovin paljoa keskittämällä. Laitapeliä vaimentaa myös Spinazzolan puuttuminen. Englanti keskittää enemmän ja siltä voi perustellusti odottaa enemmän kulmapotkuja kuin Italialta.
Maguiren ja kumppaneiden pääpelivoima lisää myös todenäköisyyttä Englannin välittömille kulmille edellisten perään. Vastaavasti puolustuspäässä Englanti selvittää Italiaa enemmän kulmia ja keskityksiä pois vaara-alueilta (eikä kulmapotkuiksi).
Jos lisäksi tosiaan uskomme, että Italia on vähintään tasaväkinen isäntien kanssa, seuraa tästä, että Italia saattaa johtaa ottelua jossain vaiheessa. Tästä puolestaan seuraa, että takaa-ajava Englanti saa odotettavasti enemmän kulmia kuin tasatilanteessa.
Kiinteäkertoimen vedonlyöntimarkkina tajuaa kaiken mainitun. ColossusBetsin MatchPredictorissa ei asia hinnoitu välttämättä täysin - ainakaan muilta osin Italia-myönteisissä riveissä. Tämä hyvä negatiivinen riippuvuus parantaa muotoa ”Italia - vähämaalisuus - Englannin kulmapotkuvoitto” olevien yhdistelmien tuotto-odotuksia.