Kategoria: Blogi

Miksi kierrättää?

Viime viikolla opetimme blogissamme kierrätyksen perusteet. Ehdimme kuitenkin vain pintapuolisesti perustella miksi oikein kierrätämme. Yleisön pyynnöstä perustelemme kierrätysintomme tarkemmin.

Ensimmäinen syy kierrättää on se, että kierrättämällä pelaat vain ne rivit jotka todella haluat pelata. Otetaanpa esimerkiksi tilanne, jossa haluat tämän lauantain Pick5 pelissä voittaa yhdellä yllättäjällä joukosta Lahti, KPV, Sundsvall. Pelaamalla hajottamalla tämän idean kolmelle kupongille säästät paljon, sillä kolmen kupongin systeemi sisältää 27 riviä siinä missä yhdellä kupongilla toteutettuna riviä tulisi kokonaiset 72. Hajotuksella karsit pois mm. rivit joissa alikertoimisiksi olettamasi suosikit voittava jokaisessa ensimmäisessä kolmessa kohteessa, sekä toisaalta liian epätodennäköisinä pitämäsi kolmen ja kahden yllättäjän rivit. Yllättäjää kierrättämällä kolmelle kupongille pidät siis pelikokonaisuutesi hinnan kurissa.

72 riviä

27 riviä!

Pidemmissä kombinaatiopeleissä kuten Vakiossa ja Pick15:ssa ideoiden jakaminen eri kupongeille ei ole aivan näin helppoa. Tietokoneiden avulla pelikokonaisuuksia voidaan pilkkoa hyvinkin pieniin kokonaisuuksiin tuottavimmat rivit erikseen poimien, mutta peruspelaajalle kierrätys on riittävä vaihtoehto. Tarkalleen ottaen robottipeli ja tietokoneiden avulla pelien koostaminen on nimenomaan kierrättämistä, hyvin pitkälle viedyssä mittakaavassa vain.

Kierrätyksellä saat siis karsittua pelisysteemistäsi siis pois rivejä, joita et systeemiisi halua. Mutta mistä tietää mitä rivejä et halua?

Itsestään selvää on, että järkipeluri välttää suoraan alikertoimisia rivejä. Jos pelaat pelikansan ylipainottamia rivejä, osuessasi saat voittona vähemmän rahaa kuin osuman todennäköisyyteen nähden ansaitsisit. Joissakin tilanteissa järjestelmässäsi saattaa olla kuitenkin toisaalta liian monta alipelattua kohdetta. Alipelatuiksi tuppaa nimittäin jäämään erityisesti harvoin toteutuvat tapahtumat. Jos yhdistät liian monta yllätystä riviisi, voi rivin vaikeusaste kohota niin suureksi, ettet edes yksin koko pottia voittaessasi saa ansaitsemaasi palkkiota riskille. Erityisesti pidemmissä kombinaatiopeleissä näin käy yllättävän useasti, eivätkä voittavat rivit kestä määräänsä enempää jättiyllätyksiä.

Kärjistetysti tilanne on sama kuin lauantailotossa: seitsemän oikein tuloksen saat tilastollisesti kerran 18 643 560 yrityksessä. Jos yrität 18 643 560 kertaa euron panoksella voittaa jättipottia, mutta osuessasi pääpalkinto onkin vain 15 miljoonaa, jäät pitkässä juoksussa operaatiossa tappiolle. Tarkalleen ottaen Lotostakin voi siis teoriassa löytää ylikertoimia ja alipelattuja rivejä, mutta se vaatisi huomattavasti suurempia pääpalkintoja, kuin mitä Veikkaus lauantaisin jakaa.

Kaikkein vaikeimmat rivit karsimalla et siis hae yhditelmiä jotka ylittävät vaihdon ja tarjolla olevan voittopotin, mutta toisaalta myös ilahduttavasti osut useammin. Järkevästi pelikassaasi hallitsemalla tämä aiheuttaa peruskoulun matematiikasta tutun korolle korkoa ilmiön. Hajontaa karttamalla pienennät myös riskiä pelikassan tyhjenemisestä tappioputkessa.

Pelikassaa voit kontrolloida myös pelaamalla pienemmillä panoksilla. Rivipanospeleissäkin se on mahdollista, sillä kimpassa jaat panoksen muiden samaan kuponkiin sijoittaneiden kanssa! Myös Jorma Vuoksenmaa tekee niin, ja mm. hänen Colossus kimppoihinsa pääsee kuka tahansa osakkaaksi.

Kierrättämällä ja hajottamalla pelaat siis vähemmän rivejä, ja ennen kaikkea niitä joiden odotusarvo on kaikista tuottavin. “Odotusarvolla ei voi maksaa kaupassa!” nokkelimmat kuitenkin usein muistuttavat. Hieman pidemmän aikavälin ajatteluun kykenevät tietävät tosin, että odotusarvon ennen pitkää realisoituessa kauppaan voikin olla taas asiaa. Niinpä päivän oppituntina muotoilemmekin tuon vanhan viidakon sananlaskun uudelleen: Tyhjällä pelikassalla ei voi maksaa kaupassa. Siksi hajota, kierrätä ja pelaa kimpassa.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat ajankohtaiset sijoitusneuvot vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä