Kategoria: Blogi

Lääkkeet eristykseen – kirjallisuus ja tutkimus

Ainoa tapa välttää täydellinen Koronavirus-katastrofi on ihmisten mahdollisimman täydellinen eristäytyminen. Esimerkiksi itse olen pysynyt parin kymmenen neliömetrin alueella (yksinäisiä kävelylenkkejä lukuun ottamatta) jo kaksi viikkoa . Mutta mitä tehdä eristyksessä? Esimerkiksi omassa tapauksessani käytännössä kaikki ansiomahdollisuudet ovat mennyttä. Asettuako vain täydelliseen lepoon? Mutta onko tämä realistista? Miltä yksinäisyys ja ”pakkoloma” alkaa tuntua syyskuun alussa?

Oma ratkaisuni on keskittää elämä ja toiminta paikkaan, johon on pääsy aina – oman pään sisälle. Alan tutkia ja miettiä asioita, joita ei aina normaalioloissa kiireisen arjen keskellä ehdi.

Koronavirus on maailmanhistoriaan jäävä merkittävä mullistus. Sen vaikutukset näkyvät ihmisten käyttäytymisessä, yhteiskunnassa ja taloudessa vuosia. Mutta silti asiat kohenevat ja normalisoituvat - isot ja pienet asiat. Kuten viihdeteollisuuden pieni, elämän kannalta jopa tarpeeton osa-alue nimeltä vedonlyönti.

Nyt koronaeristyksen aikana yksi mahdollisuus vaihtaa pitkää aikaa sisällöksi ja hyödyksi on alkaa opiskella. Esimerkiksi vedonlyöntiä. Kirjojen lukeminen ja tutkimus ovat panostus tulevaisuuteen.

Aloitan Englannin laukkaurheiluun syventyvän tutkimusprojektin. Kun ColossusBets aloitti laukkapelien järjestämisen toissa kesänä, avautui P6-placepoteista mahdollisuus voittaa rahaa – ja verrattain pienillä satunnaisheilahteluilla muihin hevosurheilun yhdistelmäpeleihin verrattuna. Placepotissahan veikataan kuuden lähdön hevosia kolmen parhaan joukkoon, jolloin voittava pelaaja ei joudu kohtaamaan usean vuoden epäonnisia tappiosarjoja kuten ravien/laukan pottipeleissä. Internetistä löytyy paljon tietokantoja ja työkaluja tutkimusta varten.

Vertauskuvallisesti: jos tutkimuksesta puhuttaessa laukkaurheilu on metsä ja tietokanta kartta, niin hyvä kirjallisuus on kompassi. Jo aiemmin tehty tutkimus ja kirjallisuuden anti antaa yleissuunnan sille, mihin päin kannattaa suunnistaa.

Eräs twitter-seuraajani kysyi suosituksiani hyvistä kirjoista. Onnekasta kyllä, minulla on jo nyt heti antaa tuore ja kattava kirjasuositusluettelo. Pari kuukautta sitten Turun Yliopiston professori Henri Nyberg kutsui minut luennoimaan urheiluvedonlyönnistä. Tuota salin täyttänyttä luentoa varten minä ja Henri keräsimme tahoillamme luettelot alan hyvistä kirjoista ja akateemisista artikkeleista. Olen seulonut tähän kaikkein parhaat teokset Henrin ja minun valinnoistani. Joten käännä lukemisella ja tutkimuksella eristyksen hetket hyvinvoinniksi tulevaisuudessa. Selviämme tästä! Syksyllä olemme vahvempia – kaikissa merkityksissä.

HYÖDYLLISTÄ LUETTAVAA – HYVIEN VEDONLYÖNTIKIRJOJEN/Artikkeleiden LUETTELO:

DOBSON, S. ja GODDARD, J. (2011). The Economics of Football. 2. painos. Cambridge University Press.

DIXON, M.J. ja COLES, S.G. (1997). Modelling association football scores and inefficiencies in the football betting market. Journal of Royal Statistical Society Series C, 46, 265 - 280.

GODDARD, J. ja ASIMAKOPOULOS, I. (2004). Forecasting football results and the efficiency of fixed-odds betting. Journal of Forecasting, 23, 51 - 66.

DIXON, M.J. ja POPE, P.F. (2004). The value of statistical forecasts in the UK association football betting market. International Journal of Forecasting, 20, 697 - 711.

GOLEC, J. ja TAMARKIN, M. (1991). The degree of inefficiency in the football betting market: Statistical tests. Journal of Financial Economics, 30, 311 - 323.

KONING, R.H. (2012). Regression tests and the efficiency of fixed odds betting markets. International Journal of Sport Finance, 7, 262 - 274.

POPE, P.F. ja PEEL, D.A. (1989). Information, prices and efficiency in a fixed-odds betting market. Economica, 56, 323 - 341.

THALER, R.H. ja ZIEMBA, W.T. (1988). Anomalies: Parimutuel Betting Markets: Racetracks and Lotteries. Journal of Economic Perspectives, 2, 161 - 174.

VLASTAKIS, N., DOTSIS, G. ja MARKELLOS, R.N. (2009). How efficient is the European football betting market? Evidence from arbitrage and trading strategies. Journal of Forecasting, 28, 426 - 444.

FRANCK, E., VERBEEK, E. ja NUESCH, S. (2010). Prediction accuracy of different market structures - bookmakers versus a betting exchange. International Journal of Forecasting, 26, 448 - 459. “Favourite-longshot bias”

CAIN, M., LAW, D. ja PEEL, D. (2000). The favourite-longshot bias and market effciency in UK football betting. Scottish Journal of Political Economy, 47, 25 - 36.

KADANE, J.B. (2011). Partial-Kelly strategies and expected utility: Small-edge asymptotics. Decision Analysis, 8, 4 - 9.

KELLY, J.L. Jr. (1956). A new interpretation of information rate. Bell System Technical Journal, 35, 917 - 926.

MACLEAN, L.C., THORP, E.O. ja ZIEMBA, W.T. (2010). Long-term capital growth: The good and bad properties of the Kelly and fractional Kelly capital growth criteria. Quantitative Finance, 10, 681 - 687.

VUOKSENMAA, J., Kuronen, A. ja Nåls, J. (1999). Urheiluvedonlyönti – voittajan opas. Gummerus, European Sports Betting Consultants Oy.

ANDRE CHRISTIANSEN: Prediktioner av allsvenska fotbollsmatcher

BENTER, HUANG: Probit Models for Handicapped Horse Racing

PETER MAY: In search of the winning system

KEVIN PULLEIN: The definitive guide to betting on football

WILLIE RUNQVIST: Baseball by the Numbers

CXWONG: Precision

DANIEL KAHNEMAN: Ajattelu nopeasti ja hitaasti

TONY GUIDA: Big data and Machine Learning in Quantitive Investment

JUSTIN LONDON: Modeling Derivatives in C++

ZIEMBA/HAUSCH/LO: Efficiency of Racatrack Betting Markets

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä