Kategoria: Blogi

Kaksi seuraa - kaksi suuntaa

Tänään perjantaina 30.10.2015 kohtasi Brentford Griffin Parkillaan Queens Park Rangersin.

Kun luet tätä blogia, on ottelu todennäköisesti jo pelattu. Silti tämä blogi säilyttää ajankohtaisuutensa - ottelun lopputuloksesta riippumatta.

30.10.2015 Brentford - QPR oli nimittäin enemmän kuin "vain" Länsi-Lontoon derby. Ottelu on kahden erilaisen organisaatiokulttuurin kohtaaminen. Näiden kahden naapuriseuran taustoissa on tapahtunut viime vuosina niin erilaisia asioita, että ottelun tuloksesta riippumatta tämä asetelma ansaitsee tarkastelua.

QPR on ollut viime vuosikymmeninä useita kausia Valioliigassa ja lähes aina vähintään toisella sarjatasolla. Brentford sen sijaan on kohtalaisen 30-luvun jälkeen jauhanut enimmäkseen kolmannella sarjatasolla.

Tänä Halloween-perjantaina 30.10.2015 Brentford on kuitenkin maailman vedonlyöntimarkkinan miljoonien eurojen äänestämänä ottelun niukka suosikki - todennäköisempi voittaja. Näin siitä huolimatta, että vielä toissa kaudella Brentford pelasi kolmannella sarjatasolla, ja QPR:stä puhuttiin suuria Premier-liigassa. Ja näin siitä huolimatta, että QPR:n pelaajat ovat tänäänkin selkeästi Brentfordin miehiä kalliimpia, mitattiinpa asiaa markkina-arvoilla tai palkoilla.

Itse asiassa Brentford - QPR on ääriesimerkki siitä, kuinka jopa modernissa, markkinatalouden paljolti säätelemässä jalkapallossa organisaatiolla ja ihmisillä joukkueiden taustalla on merkitystä.

QPR:llä olisi ollut potentiaalia vakiinnuttaa viime vuosikymmenillä paikkansa vähintään Premier-liigan keskikastissa. Pahaksi onneksi joukkueen omistajiksi tuli vuonna 2007 liikemiesryhmä, joilla oli enemmän rahaa kuin älyä, johdonmukaisuutta, urheilullisuutta tai rehtejä arvoja.

Uudesta omistajaryhmästä Formula1-hahmo Bernie Ecclestoneakin värikkäämmin hääri QPR:n taustalla italialainen Flavio Briatore. Mies saattoi julkisesti haukkua omia pelaajia. Välillä hän meni ottelun aikana vaihtopenkille tai pukusuojaan antamaan ohjeita. Briatoren jalkapalloymmärrys oli varsin rajallista. Silti hänen vaikutuksestaan tehtiin pelaajakauppoja, kokoonpanoratkaisuja ja jopa valmentajien erottamisia - useita vuosien 2007 ja 2011 välillä, jolloin Briatore ja kumppanit käyttivät valtaa QPR:ssä.

QPR:n tausta(tuho)voimista tehtiin dokumenttielokuva "The Four Year Plan", joka oli järkyttävää tai humoristista nähtävää - katsojan asenteesta ja näkökulmasta riippuen.

Vaikka erilaisia epäselvyyksiä myös muissa liiketoimissaan rakenneelleet Ecclestone ja Briatore ostettiin ulos QPR:stä, ja vuonna 2011 joukkueen pääomistajaksi tuli malesialainen Tony Fernandes, oli QPR:n organisaatiokulttuurissa jo tapahtunut niin pysyviä vaurioita, ettei joukkue ole vieläkään toipunut potentiaalinsa edellyttämälle tasolle.

30.10.2015 illan tasaiseen otteluun niukkana suosikkina tulevan Brentfordin tarina on lähes päin vastainen QPR:ään nähden.

Vuonna 2012 pelisijoittaja Matthew Benham osti Brentfordin. Benham toi tullessaan joukkueeseen paitsi lähes 100 miljoonaa puntaa rahaa, myös paljon osaamista, ideoita ja kunnianhimoa. Benham muun muassa hankki maa-alueen, jonne Brentfordin on tarkoitus rakentaa uusi stadion kaudeksi 2016 - 2017. Benham uudisti myös monia asioita Brentfordin harjoittelussa, valmennusorganisaatiossa ja scouttaamisessa.

Matthew Benham on pääomistaja myös Tanskan mestarijoukkue Midtjyllandissa. Siellä Benhamin numeroihin ja matemaattisiin algoritmeihin perustuva joukkueen rakantaminen on toiminut hyvin. Benhamin strategioita ja testattuja menetelmiä toteuttaa käytännön tasolla tanskalainen Rasmus Ankersen, joka pelaaja- ja valmentajataustansa ohella on myös ajattelija: kirjoja kirjoittanut maailmanmatkaaja, jalkapallossa numerot pelikäsitykseen yhdistävä urheilumies.

Brentford mielletään helposti modernin tietokone- ja numeroajattalelun, ns. Moneyball-filosofian menestystulokseksi. Mutta joukkueen nousu rajallisella budjetilla viime kauden Championship-pudotuspelijoukkueeksi johtuu paljon myös näkymättömistä asioista: yhteishengestä ja arvoista joukkueen takana

Vaikka Matthew Benham omistaa Matchbook-vedonlyöntipörssin ja on taloudellisesti riippumaton, on hän pohjimmiltaan elinikäinen Brentford-fani, joka otteluiden aikana vaihtaa ystävällisesti muutaman sanan niin 80-vuotiaiden toimihenkilöiden kuin rikkaiden yhteistyökumppanien tai aiemmin tuntemattomien ulkomaisten vieraiden kanssa.

Brentfordissa moderni tietotekniikka ja äärimmäinen ammattimaisuus kaikissa tausta-asioissa ei ole pilannut wanhan liiton aitoa, ainutlaatuista brittifutiskulttuuria. Vaikka Brentfordin pelaajien dieetit ovat tarkoin suunniteltuja ja valvottuja, tarjotaan joukkueen vieraille puoliajalla aitoja brittipiiraita teen ja oluen kanssa.

Brentfordissa on säilynyt pikkuseuran perhetunnelma, vaikka joukkueen tavoitteet ovat Premier-liigassa.

Ottelussa QPR:ää vastaan saattoi käydä mitä tahansa. On mahdollista, että myös pidemmällä aikavälillä QPR saa rivinsä kuntoon ja Brentfordin jännittävä nousu nikeltyy. Mutta yhä unelma elää Brentfordissa: vanhalle perustalle lyödyt isot panostukset - henkiset ja rahalliset - lentävät yhä korkeammalle ja korkeammalle.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat ajankohtaiset sijoitusneuvot vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä