Kategoria: Blogi

Hyödytön tasapeli, mahdottomuus?

Skotlanti ja kroatia karsiutuvat tänään tiistaina EM-kisoista, jos ne pelaavat tasan.

Teoreettisesti ottaen joukkueiden kannattaisi sopia, että ne pelaavat normaalisti voitosta 80 minuuttia ja heittävät sitten kolikkoa, kumpi saa voittaa, jos peli on tuolloin tasan. Toinen molemmille hyödyllinen "herrasmiessopimus" olisi, ettei ensimmäisen maalin päästänyt saa yrittää tasoitusta.

Näin ei tietenkään käytännössä tapahdu. Vaikka voisimme keskustella, olisiko odotettavan turnausmenestyksen maksimointi perusteltu syy ei-urheilulliseen, mutta molemmille edulliseen sopimukseen, ymmärtävät joukkueet, että ne ovat vedonlyönnin kohteina. Tuloksen ratkaiseminen ei-urheilullisesti, miljoonille markkinaosapuolille kertomatta olisi siksi väärin. Tasapelin eliminoiminen sopimuksella ei olisi reilua myös maksavaa yleisöä kohtaan.

Formula1:ssä tallimääräykset tai Ranskan raveissa prepare-startit, joissa ei pyritä täysillä voittoon, ovat nykymaailmassa kyseenalaisia käytöntöjä, koska alla oleva urheilutapahtuma on vedonlyönnin kohteena. Tietyllä tavalla tilanne on sama kuin pörssissä, missä julkisen noteerauksen kohteena olevat yhtiöt ovat velvollisia antamaan markkinaosapuolille samaan aikaan kaiken osakkeen arvostuksen kannalta merkittävän tiedon. Onneksi jalkapallossa jo käytänön asiat estävät joukkueiden väliset sopimukset tasapelin eliminoimisesta.

Silti on selvää, että hyödyttömän tasapelin todennäköisyys on paljon pienempi kuin mitä se olisi vastaavassa normaalisti pelattavassa ottelussa.

Kun tavallinen peli etenee tasatilanteessa kohti loppuvihellystä, alkavat pelaajat kaihtaa riskejä. Ihmismieli kokee tappioon putoamisen suurempana mielipahana kuin mitä on voiton tuoma ilo. Näin kolmen pisteen säännöstä huolimatta joukkueet pelaavat tasatilanteissa "liikaa" viimeisen 15 minuutin tasapelejä, vaikka peliteoreettisesti näin ei pitäisi olla. Ja jos tasapeli on molemmille joukkueille yhteinen hyöty - kuten esimerkiksi maanantain Ukraina - Itävalta -ottelussa, nousee tasapelin todennäköisyys jyrkästi.

Sen sijaan tilanteissa, missä tasapeli ja tappio ovat yhtä huonoja tuloksia, voi riskinottoaan lisäävä joukkue vain hyötyä. Tappio ei maksa mitään tasapeliin verrattuna.

Vastaavasti jos joukkue on maalin häviällä peliajan huvetessa, menettää se uskonsa otteluissa, missä pelkkä tasoittaminen ei toisi hyötyä. Tämä on toinen syy, miksi "hyödyttömien" tasapelien todennäköisyys putoaa jyrkästi. Yhden maalin johtoasemat pysyvät ennallaan useammin kuin normaaliotteluissa.

Mutta mahdottomia ei-toivotut tasapelit eivät ole - yhtä vähän, kuin "sopivat" tasapelit olisivat varmoja. Ei-toivottuihin tasapeleihin voidaan päätyä, kun molempien hyökätessäkin onni on ollut tasainen. Vastaavasti sopuisatikin kohti molemminpuolista hyötyä kulkeva jalkapallo-ottelu voi päättyä toisen voittoon, jos vastustajan karkea virhe tai pallon pomppiminen erikoistilanteessa sen mahdollistaa.

Ristin kerroin Kroatia - Skotlanti -ottelussa oli tyypillisesti hieman kolmen yläpuolella, ennen kuin kävi ilmi. että tasapeli olisi turmiollinen molemmille. Sen jälkeen kerroin ponnahti 3,9:ään. Maailman kaikkien vedonlyöjien todennäköisyysarvio ristille oli siis karkeasti sanottuna 33% ennen ja 26% jälkeen ottelun luonteen muuttumisen.

Vertailun vuoksi Ukraina - Itävallan kerroin romahti niin ikään pyöreästi kolmen lähtötasolta 2,4:ään, kun tasapelin sopivuus molemmille varmistui. Pelimerkkien määrä tasapeliin nousi siis noin 33 prosentista 42 prosenttiin. Matalimmillaan rististä lyötiin vetoa kahden kertoimella, eli miljoonat ihmiset uskoivat tasapelin toteutuvan noin joka toisella kerralla.

ColossusBetsin pool-pelimarkkina ei osaa reagoida yhtä voimakkaasti tasapelien muuttuneisiin todennäköisyyksiin kuin kiinteäkertoiminen vedonlyöntimarkkina. Näin ollen usein Colossuksen pelissä on viisasta jättää hyödytön tasapeli pois kupongeilta ja pelata tätä vaihtoehtoa muualla kiinteällä, korkealla kertoimella. Vastaavasti molemmille osapuolille hyödylliset tasapelit antavat Colossuksella yllättävän hyviä voitto-osuuksia. "Varmasta" tasapelistä poikkeaminen palkitaan suhteessa paremmin 1-x-2-vedonlyönnissä, kuten esimerkiksi tuossa eilisessä Ukraina - Itävalta -pelissä.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat ajankohtaiset sijoitusneuvot vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä