Kategoria: Blogi

Game, set and match - Tennisvedonlyönnin perusteet

Tennis on jälleen esillä, kun Grand Slam -kauden huipentaa US Open. Tennisfanien lisäksi pelisijoittajienkin katseet kohdistuvat New Yorkiin, sillä pelattavaa on jälleen tarjolla. Myös Colossus Betsin pick-pooleissa nähdään edullisia tenniskohteita. Tennis onkin ylipäätään nykyisin yksi mielenkiintoisimmista lajeista vedonlyönnin kannalta.

Kuva: Pixabay

Tennis on tilastonikkarin aarreaitta

Tenniksestä hyvän sijoituskohteen tekevät ensisijaisesti kaksi asiaa. Ensinnäkin vedonlyöntipäätösten tekoa helpottavat runsaat tilastot. Toiseksi näitä päätöksiä pääsee tekemään usein, sillä tenniskohteita löytyy maailman markkinoilta lähes päivittäin. Niinpä pienelläkin edulla pääsee pitkälle, kun kassa pääsee kiertämään tasaisen nopeaan tahtiin.

Voimaluvut kaiken perustana

Järkipelurin tennisvetojen lähtökohtana toimivat voimaluvut. Pelaajille annetaan siis tietyt vahvuusarviot, joista päätellään sitten eri otteluparien voimasuhteet. Voimalukuja voidaan rakentaa hyvinkin erilaisilla ja monimutkaisilla malleilla, mutta jopa ATP:n omat rankingit toimivat aivan kelvollisena pohjana. Tärkeää on rakentaa voimaluvut tilastollisesti riittävän suurten, ja logiikaltaan merkittävien lukujen pohjalta.

Mikäli voimalukujen pohjana käytettäisiin vaikkapa ATP rankingia, voidaan lukuja tarkentaa tehokkaasti esimerkiksi ykkös- ja kakkossyöttöjen perusteella. Vahvat syöttäjät tuottavat todistetusti vedonlyönnissä hyvin, mutta erityisesti hyvät kakkossyöttäjät jäävät helposti aliarvostetuiksi. Kakkossyötöllään jopa hieman riskiäkin kantavat pelaajat onnistuvat ilmeisesti paremmin kuin pelikansa odottaa, ja siksipä hyvien kakkossyöttäjien pelaaminen on tuottoisaa. Erityisesti Colossuksen pool-peleissä, missä muiden pelaajien virhearviot korostuvat, hyviin syöttäjiin luottaminen palkitaan.

Hyödynnä pelikansan virheet

Syöttäjien aliarviointi ei ole ainoa virhe, jonka suuret pelaajapopulaatiot tekevät. Erityisesti korostuvat virheet, joissa median suosimiin ja loogisiin, mutta otokseltaan pieniin ideoihin luotetaan sokeasti liikaa. Yksi yleinen virhe on keskittyminen vain pelaajien keskinäisiin peleihin. Tällä vedonlyöjä pudottaa vapaaehtoisesti otoskokoaan valtavasti, mikä tekee todennäköisyyksien arvioimisesta epävarmaa. Miksi tehdä todennäköisyysarvio kymmenen pelin perusteella, kun otoksen voisi kasvattaa vaikka sataan?

Toki on mahdollista, että tiettyä vastustajaa vastaan toinen pelaaja on ominaisuuksiensa vuoksi niskan päällä. Tällainen tilanne voisi syntyä vaikka kun hyvä syöttäjä pelaisi kestävää, mutta huonoa palauttajaa vastaan. Tällöin kestävä pelaaja ei pääsisi hyödyntämään etuaan pitkään kestäneen pelin viimeisissä palloissa, kun syöttäjä olisi voittanut pelin jo aiemmin. Näitä match-up yhteensopivuuksia kannattaa kuitenkin etsiä niin ikään suuremmista otoksista, kuin kahden pelaajan keskinäisestä historiasta. Match-up yhteensopivuudet voivat olla myös suuren yleisön tiedossa, jolloin niihin on saatettu jopa ylireagoida.

Muita ylireagointia aiheuttavia ilmiöitä ovat mm. kotietu, “painepallot” ja “kuntopuntari”. Varsinkin pienissä turnauksissa isäntämaan pelaajia nähdään usein voittajina. Tämä selittyy kuitenkin usein puhtaasti sillä, että turnauksen pelaajista suuri osa on paikallisia. “Painepallojen” kohdalla puhutaan pelaajista joiden väitetään olevan erityisen hyviä tai huonoja ratkaisemaan pelejä. Varmasti pelaajien paineensietokyvyissä on eroja, mutta jälleen toteutunut pieni otos huijaa peruspeluria, ja ylireaktio tekee jopa näiden ideoiden vastaan pelaamisesta edullista. Kuntopuntareita tuijottavat pelurit lahjoittavat jälleen arvioidensa tarkkuuttaan leikkaamalla otoskokoa pienemmäksi. Kuntopuntaria tutkivat pelurit ovat toki siinä oikeassa, että pelaajien terveydentila on tärkeä tietää, ja loukkaantuneiden tai sairastaneiden pelaajien pelaamista kannattaakin välttää.

Tennikseen perusvoimalukujen luominen on tilastojen pohjalta jopa yksinkertaista. Kun esimerkiksi Colossuksen pool-peleissä hyödynnät vielä kanssapelaajiesi yleisimmät virhemaneerit, olet jo hyvällä tiellä kohti menestyksekästä tennispelaamista.

ESBC - Yhdessä enemmän peleistä

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat ajankohtaiset sijoitusneuvot vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä