Kategoria: Blogi

Euroopan fudissarjat palaavat!

Euroopan suursarjoista löytyy jokaiselle oma suosikki. Espanjan mestaruudesta taistelevat kenties koko maailman kolme vahvinta jalkapallojoukkuetta. Saksassa Bayern jyrää, mutta muuten sarja tasaisen laadukas. Ranskan sarja on PSG:n johdattamana nostanut arvostustaan. Italian Serie A:n romanttinen kaoottisuus takaa sen, että mitä tahansa voi kauden aikana tapahtua. Näiden neljän lisäksi myös useista pienemmistä sarjoista löytyy tapahtumia ja seurattavaa.

Suomalaiselle järkipelurille Euroopan sarjat tarjoavat joka viikko useita otteluita, ja sen myötä kiinnostavia sijoituskohteita. Euroopan jalkapallosarjoista on mukava lyödä vetoa, sillä dataa ja tietoa otteluista ja tapahtumista löytyy internetistä kiitettävästi. Mukavaa eurosarjoista veikkaaminen on myös siksi, että suuresta tarjolla olevasta tiedon määrästä huolimatta pelaajapopulaatio tekee yhä virheitä arvioissaan. Erityisesti suurten massojen virheet satavat analyyttisen pelaajan laariin Monivedon ja Colossuksen Pick -pelien kaltaisissa pool-vedonlyönneissä (näistä peleistä käytetään myös termiä totalisaattori tai toto-pelit). Etuja voi löytää useiden eri ideoiden kautta, mutta tässä paljastamme muutamia hyödyllisimpiä.

1. Nimijoukkueiden yliarviointi

Euroopan kentiltä löytyy useita tunnettuja ikonisia joukkueita. Kuka tahansa jalkapallon ystävä tunnistaa keltamustan Borussia Dortmundin, punamustan AC Milan ja vitivalkoisen Real Madridin. Kuitenkin tästä klassikkokolmikosta oikeastaan vain Real Madrid on ollut viime vuosina suurseuramaineensa arvoinen. Eikä itse asiassa Realillakaan ole elo aivan ruusuilla tanssimista ollut, onhan paikallisvastustaja Atleticokin onnistunut sen ajoittain jallittamaan. Hyvin “brändätyt” ja ihmisten mieleen jääneet joukkueet päätyvätkin usein yliarvostetuiksi pelaajapopulaation keskuudessa. Colossuksen peleissä suuri osa pelaajista on englantilaisia, joten tuntemus muiden Euroopan sarjojen suhteen on huomattavasti heikompaa, kuin Englannin sarjojen joukkueiden kohdalla.

Toki Barcelonan ja Bayern Münchenin kaltaisten jättiläisten voittoja riveihin on syytä rastia jo rivien vaikeusasteen pitämiseksi järkevänä. Silti on tärkeä tiedostaa, että suurimmat edut löytyvät useimmiten tuloksista, joissa nimijoukkueet joutuvat vaikeuksiin tuntemattomampaa vastaan. Kärjistettynä nyrkkisääntönä mainittakoon, että jos olet nähnyt joukkueen pelipaidan innokkaan junnufutarin päällä, on joukkue valitettavasti järkipelaajan näkökulmasta ylipelattu. Kuvaavaa oli, että Ligue 1:n avauskierroksella Colossuksen "Monivedossa" PSG -Caen -ottelussa yli puolet peleistä kulki PSG:n neljän ja useamman maalin kautta.

PSG on ylipäätään mielenkiintoinen esimerkkijoukkue. Joukkueen ehdoton pääfokus on Mestarien liigassa, mikä saattaa johtaa ajoittaiseen lepsuiluun Ranskassa. Tuskin joukkue ainakaan aivan mielettömiin ylimääräisiin urotekoihin yltyy varsinkaan niillä viikoilla, kun ohjelmassa on europelejä. PSG:n keskikenttä ei ole maailmanluokkaa puolustussuuntaan. Tämä ei vielä aiheuta tappiota kotimaisessa liigassa - lohdutusmaaleja jo hävinneille vastustajille kylläkin. Huhutaan, että PSG havittelisi keskikentän pohjalle N'Golo Kanteta. Silloin joukkue hypähtäisi kerralla taistelemaan maailman parhaan tittelistä.

Ranskan sarjassa aliarvostettuna joukkueena voidaan mainita Bordeux. Les Girondins kärsi viime kaudella epäonnen ja sisäisten ongelmien itseään ruokkivasta kuolemanspiraalista. Vaikka nuori joukkue aloitti kauden jälleen epäonnisella tappiolla (ulosajon rasittamana), saattaa se olla aliarvostettu tänä syksynä. Hyvä manageri Gus Poyet saattaa saada kehityskykyisen ryhmänsä pian kuosiin.
Päivitys: Gus Poyet on ilmiriidoissa seurajohdon kanssa, ja hänen jatkonsa seurassa näyttää mahdottomalta. Tilanne Boredauxissa on kaoottinen.

2. Kotiedun aliarviointi


Euroopan eri sarjoissa kotiedun suuruus vaihtelee. Jälleen englantilaisten pelaajien suosimissa peleissä tämän tiedostamisen tärkeys kasvaa, sillä englannissa kotietujen joukkuekkohtaiset vaihtelut ovat suhteessa muiden eurosarjojen vastaavia pienempiä. Kotietu koostuu useasta eri tekijästä, kuten pelimatkojen pituuksista, vierasjoukkueille tarjottavista yleisistä olosuhteista, sekä myös maan kannattajakulttuurien luonteista. Joukkuekohtaisia kotietuja on helppo tutkia internetin tilastosivuilta, tässä suuntaa antavasti otteluiden kotivoitto-tasapeli-vierasvoitto -jakaumat sarjakohtaisesti. Kotivoitto - Tasapeli - Vierasvoitto (kaudella 2017/2018)

Englannin Valioliiga: 45,5 - 26,1 - 28,4
Espanjan La Liga: 47,1 - 22,6 - 30,3
Italian Serie A: 43,2 - 21,8 - 35
Saksan Bundesliga: 45,5 - 27 - 27,5
Ranskan Ligue 1: 45,6 - 25,3 - 29,1

3. Erot maaliodottamissa!


Samoin kuin kotiedut eroavat sarjakohtaisesti, niin eroavat myös otteluiden maaliodottamat. Vaikka euroopan sarjat ovat globalisoituneet entisestään ja niin pelaajat kuin valmentajatkin siirtyvät sarjasta toiseen, syvään juurtuneet erot pelityyleissä ja jalkapallokulttuureissa tekevät pelistä erilaista eri maissa. Toisaalla arvostetaan spektaakkelimaista yksilötaitoa ja maalintekoa riskilläkin, toisaalla taas kaikki perustuu puolustukseen. Maaliodottamien erojen ymmärtäminen korostuu erityisesti kun edullisimmat pelit löytyvät useiden otteluiden oikeiden tulosten veikkaamisesta. Maaliodottamat tuntemalla tiristät siis etua niin Colossuksen peleistä kuin Monivedostakin.

Tehdyt maalit / ottelu (Kaudella 2017/2018)

Englannin Valioliiga: 2,68
Espanjan La Liga: 2,7
Italian Serie A: 2,68
Saksan Bundesliga: 2,79
Ranskan Ligue 1: 2,72

Maaliodottamia käsiteltiin myös ESBC:n Valioliiga-videolla.

Edellä mainitut kolme pohtimisen arvoista asiaa ovat vain esimerkkejä siitä, mitä voit tehdä muuta pelaajapopulaatiota viisaammin. Muuttujia on lukuisia, yhtä lailla voit hioa arvioitasi joukkueiden fyysisten ja henkisten rasitustilojen perusteella, tai vaikka reagoimalla maltillisemmin (jälleen hyvin “brändätyn”!) tähtipelaajan loukkaantumiseen kuin muut. Voitollisen pelin kannalta tärkeintä on kuitenkin sisäistää pool-pelien pelaamisemme päätavoite. Tavoitteenamme ei ole voittaa joka kierroksella, vaan löytää rivit, jotka ovat jääneet kanssapelaajiltamme aliarvostetuiksi. Näin saamme riskiin nähden parhaan kertoimen, ja pitkässä juoksussa pelikassamme kehittyy positiivisesti.

Nautitaan huippufudiksesta, menestystä!

Yhdessä enemmän peleistä

ESBC

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat ajankohtaiset sijoitusneuvot vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä