Kategoria:
Blogi
Taide voittaa tieteen - Brasiliassa
Peleissä ja elämässä minimax-strategiat ovat usein optimaalisia.
Kun minimoi riskit ja tappiot, antaa itselleen usein parhaan mahdollisuuden myös tasapainoisimpaan tapaan voittaa.
Jos pelaaja toimii virheettömästi, ei vastustaja voi tehdä mitään voittaakseen enemmän kuin mikä on pelin luonnonlain mukainen odotustulos. Mutta jos vastustaja poikkeaa optimaalisesta toimintatavasta, tekee hän ahneudellaan itselleen tappiota, vaikka pelaaja vain pysyisi optimaalisessa, tasapainoisessa strategiassa.
Hieman vastaavalla tavalla urheiluvedonlyönnissä kurinalainen, numeroilla mitattavissa olevan informaation käyttöön perustuva toiminta lyö pitkällä aikavälillä "näppituntumaan" perustuvat intuitiiviset menetelmät.
Kokenut, vuosikymmeniä vetoa lyönyt ja tuhansia otteluita nähnyt vedonlyöjä omistaa toki paljon "hiljaista tietoa". Tuhannet informaation hankinnassa, käsittelyssä ja pelipäätöksissä tapahtuneet toistot ovat opettaneet peleille elämänsä omistaneen ihmisen tekemään keskimäärin "oikeita" ratkaisuja - jopa sellaisia, mihin johtaneita syitä pelaaja ei pystyisi tarkoin määrittelemään. "Tuntui vain siltä", vastaa moni kokenut, voittava sijoittaja, jos häneltä kysyy, miksi tein niinkuin teit.
Todellisuudessa tietenkin jokaisen ratkaisun takana on vähintään alitajuinen arvio tapahtuman todennäköisyydestä ja tämän vertaaminen saatavilla olevaan riski/palkkio-suhteeseen.
Mutta vaikka siis vaistonvarainen arvio ja havaintojen numeroiksi muuttuminen on hyödyllistä analyysin mausteena (ja työmotivaatiota parantavana inhimillisenä sytykkeenä), on varottava, ettei anna omalle ylivertaisuudelleen liikaa painoarvoa. Lähes kaikki ihmiset uskovat tekevänsä muita parempia päätöksiä. Erityisesti me pelialalle hakeutuneet. Profiileissamme kilpailullisuus, riskihakuisuus ja päätöksentekokyky on korostunutta. Siksi emme aina malta kohdata tylsiä numeroita ja tosiasioita, vaan uskomme "tietävämme paremmin".
Useimmissa päätöksentekotilanteissa meidän kannattaisi perustaa ratkaisumme kylmille mitattaville faktoille ja numeroille enemmän kuin "fiiliksellemme".
MM-jalkapallon kaltainen turnaus on kuitenkin tilanne, missä kurinalaisesta, numeropohjaisesta pelistrategiasta voi hieman poiketa. Luultavasti numeropohjaiset menetelmät antavat parhaan tuloksen MM-kisoissakin, mutta jos joskus haluaa antaa vapautta "luovalle vedonlyönnille", on se luultavasti nyt vähemmän vahingollista kuin yleensä.
MM-jalkapallossa näköhavainnot ja vaikutelmat ovat normaalia paremmassa asemassa numeroita vastaan puhtaasti siksi, että numerot eivät ole yhtä merkittäviä kuin normaaleissa palloilusarjoissa.
Baseballissa joukkueet pelaavat puolitoista sataa ottelua runsaassa puolessa vuodessa. MLB:n tuhansista runkosarjaotteluista saa tilastollisesti merkittävän aineiston todella monista asioista. Baseball-vedonlyöntiin pystyy rakentamaan puhtaasti numeroihin perustuvia hyviä vedonlyöntistragioista, vaikka ei tuntisi pelin sääntöjä.
Sen sijaan MM-kisoihin tulevilla jalkapallojoukkueilla on viimeisen kahden vuoden ajalta vain muutama merkityksellinen ottelunäyttö. Karsinnoissaan kun MM-kisoihin selviytyneet joukkueet ovat käyneet läpi paljon enemmän "läpihuutojuttuja" kuin jatkon varmistamisen kannalta olennaisia, kilpailullisia otteluita.
Toisaalta paljon yli kahden vuoden takaisen informaation käyttö ei ole täysin ongelmatonta. Pelaajat, joukkueet, markkinan yli/aliarvostus joukkueseen jne. - kaikki tämä on jatkuvassa muutoksessa.
Turnausjalkapallossa jokin ensimmäisten otteluiden avausvartilla havaitsemasi olennainen asia saattaakin olla juuri se ratkaiseva, jonka avulla saavutat voitto-odottaman tulevien otteluiden vedoissa.
Näinollen: jos koskaan taiteellinen luovuus voittaa tieteellisen tarkkuuden ja mitattavuuden, niin se tapahtuu nyt, Brasilian MM-kisoissa.
PS. Taide saattaa voittaa tieteen myös kentällä. Turnauksen parhaissa joukkueissa on nyt niin paljon taitoa ja luovuutta, että nykyjalkapallon tieteellisen optimaaliset puolustusstrategiat saattavat murtua.