Kategoria: Ajankohtaista

Mayweather vs. McGregor – ”The Money Fight” myös betseissä!

Lauantain ja sunnuntain välisenä aamuyönä Suomen aikaa Las Vegasissa tapahtuu. Kuukausien mittainen hypen, spekulaation ja trash-talkingin täyteinen odotus tulee päätökseen, kun yksi kaikkien aikojen suurimmista nyrkkeilijöistä Floyd Mayweather Jr. kohtaa UFC-vapaaottelusarjan supertähti Conor McGregorin. Lähtökohdat vuoden suurimpaan kamppailu-urheilutapahtumaan ovat herkulliset. McGregor ja Mayweather ovat naljailleet mediassa toisilleen jo hyvän aikaa, ja huhumylly titaanien taistosta käynnistyi hiljalleen keväällä 2016. Monien käänteiden jälkeen vasta keväällä 2017 ottelupalkkio saatiin nostettua niin korkeaksi, että Mayweather päätti keskeyttää eläkepäivänsä. Ottelu käydään nyrkkeilysäännöillä (joskin kahdeksan unssin hanskoilla tavallisten kymmenen unssin hanskojen sijaan), Mayweatherin kotikentällä Las Vegasissa. Voittamattomana ammattilaisuraltaan syyskuussa 2015 vetäytynyt Mayweather puolustaa mainettaan samalla kun McGregor tavoittelee mahdollisuutta nousta planeettamme tämän hetken suurimmaksi kamppailu-urheilijaksi. Huhujen mukaan Mayweather kuittaa ottelusta vähintään 100 miljoonaa dollaria, kun McGregor saa tyytyä vähintään 75 miljoonan dollarin pottiin. Nyrkkeilyn, rahan ja Las Vegasin kohdatessa odotetusti myös vedonlyöntimarkkina on käynyt äärimmäisen kuumana.

Kaikkien aikojen nyrkkeilyvaihto

Vedonlyönti ottelusta käynnistyi jopa ennen kuin sen järjestämisestä oli ehditty edes sopia. Monet vedonvälittäjät ottivat vastaan vetoja, jotka olisivat rauenneet, mikäli ottelua ei olisi järjestetty erikseen sovittuun määräaikaan mennessä. Vaikka asiantuntijat pitävät vapaaottelussa menestyneen McGregorin mahdollisuuksia nyrkkeilymestaria vastaan mitättöminä, ovat ottelun vaihdot nousseet pilviin. Ottelun ympärille rakennettu mediamylläkkä on onnistunut nappiin, ja jokainen räväkkä otsikko on lisännyt peliä entisestään. Las Vegasissa odotettiin pelivaihdon kasvavan suureksi, mutta harva olisi osannut odottaa sen nousevan jopa lähelle Super Bowlin pelivaihtoa. MGM Resortsin Jay Rood arvioi pelivaihdon päätyvän varsin samoihin summiin, kuin vedoissa Super Bowlin voittajasta (lähde: covers.com). Vaikka over/underit ja erikoisvedot mukaan sisällytettyyn Super Bowlin kokonaisvaihtoon ei tulla pääsemäänkään, on lauantain ottelussa liikkuvan rahan määrä nyrkkeilyotteluksi historiallisen suuri. Hieman lähteistä riippuen vaihdon uskotaan olevan kaksin- tai jopa kolminkertainen verrattuna aikaisempaan ennätykseen. Vuonna 2015 Mayweatherin kohdatessa Manny Pacquiaon yksin Las Vegasissa vetoa lyötiin jälleen lähteistä riippuen 60-80 miljoonaa dollaria. Betfair ilmoitti tuon ottelun vaihdon ylittyneen jo elokuun alussa. Las Vegasin vaihdot ovat suuria, ja kun mukaan lasketaan kaikki maailman vedonvälittäjät, nämä suuntaa antavat vaihdot moninkertaistuvat.

Yllättäjän kertoimet laskussa

Vedonlyöntimahdollisuuksia otteluun löytyi maailmalta jo ennen ottelun julkaisua, mutta kun virallinen siunaus tapahtumalle tuli, ilmestyi ottelu lähes kaikkien vedonlyöntitoimistojen listoille. Eräs kanadalainen vedonvälittäjä tarjosi keväällä 2016 McGregorille hurjaa kerrointa 100, mutta ottelun varmistuttua tänä keväänä kertoimet avasivat noin tasolta Mayweather (1,1), McGregor (7). Veikkaajat ympäri maailman ovat suunnistaneet sankoin joukoin pelipisteille, monet omaa suosikkiaan McGregoria pelaten. Ottelun lähestyttyä McGregorin kerroin on laskenut roimasti, torstai-iltapäivällä yleinen asetelma oli Mayweather (1,22), McGregor (4,4). Mikäli McGregorin kerroin on laskenut noin roimasti, tarkoittaako se McGregorin menestysmahdollisuusten kesän aikana dramaattisesti nousseen?

Ei välttämättä. Syitä suurten massojen liikkeiden ja kerroinmuutosten taustalla on aina vaikea selittää varmasti, mutta valistuneita arvioita on mahdollista tehdä. Lauantain superottelussa kerroinmuutokset voivat johtua pitkälti pelaajapopulaation olemuksesta yhdessä vedonvälittäjien riskinhallinnan kanssa. McGregoria on pelannut lukuisa määrä ihmisiä, mutta pienehköjä summia. Esimerkiksi Nevadan William Hill on kertonut 95% otteluun tulleista yksittäisistä vedoista olleen suunnattuja McGregorin voitolle. Tämä kertoo suuresta viihdepelaajien määrästä. McGregor onkin oiva kohde stereotypiselle viihdebetsarille: pienellä panoksella voi voittaa paljon, samalla kun pääsee juhlimaan oman suosikkinsa, todellisen kansan miehen ja supertähden voittoa. Molemmat näistä kahdesta kriteeristä toteutuu McGregorin kohdalla, mutta siitäkin huolimatta viihdepelaajien otteluun pelaama rahamäärä on yllättänyt kaikki.

Vedonvälittäjät Mayweatherin kelkassa

Samalla kun viihdepeliä on ollut ennätyksellinen määrä, ottelun ympärillä leijunut epävarmuus on saattanut karkottaa isoja rahamääriä sijoittavia ammattipelaajia. Onko Mayweather kahden vuoden tauon jälkeen kunnossa? Voiko McGregorin epätavallinen tyyli hämmentää Mayweatheria? Suurpelurit eivät myöskään välttämättä ole halunneet sitoa pääomaansa isoihin Mayweather-betseihin rahan aika-arvon vuoksi, osa varmasti myös odottaa panostustaan siihen asti, että Mayweatherin kertoimen nousu näyttää päättyvän. McGregoria hurraavia viihdepelaajia eivät nuo tekijät niin haittaa, vaan rahaa on puskettu sisään silloin kun on itsestä tuntunut hyvältä. Toki joku pelisijoittaja on voinut päätyä omissa arvioissaan McGregorin kyytiin, ja toisaalta viihdepelaajakin saattaa pelata Mayweatheria, mutta makrotasolla keskimäärin Mayweatheria ja McGregoria pelanneet pelurit ovat profiililtaan hyvin erilaisia.

Tämä epätavallisen epätasapainoinen pelaaminen on ajanut vedonvälittäjät vaikeaan tilanteeseen: vaikka he arvioivat Mayweatherin huomattavasti todennäköisemmäksi voittajaksi, on heidän riskienhallinnan kannalta pakko nostaa hänen kerrointaan samalla McGregorin kerrointa laskien. Tavanomaisesti pienelläkin kertoimien rukkauksella peliä saadaan ohjattua oikeaan suuntaan ja markkina asettuu tasapainoon. Tämän korjausliikkeen myötä kummalla tahansa mahdollisista lopputuloksista vedonvälittäjän tulisi voittaa suurin piirtein yhtä paljon asiakkaittensa rahaa. Nyt vauhkoontuneet viihdebetsarit ovat kuitenkin keikauttaneet keinulautaa niin voimakkaasti, että tasapainoa ei ole löytynyt rankoistakaan kerroinmuutoksista huolimatta: McGregorin fanit tuntuvat pelaavan irlantilaista lähes millä tahansa kertoimella. ESPN:n haastattelussa MGM Resortsin Jay Rood kertoikin Las Vegasin kasinoita odottavan ennätystappiot, mikäli McGregor tavalla tai toisella onnistuisikin ottelun voittamaan. Mikäli tilanne tosiaankin on näin, voi olla, että kertoimet jatkavat samaa trendiä niin kauan kunnes isot pelaajat pelastavat vedonvälittäjät riskeiltä lyömällä jättimäiset vedot Mayweatherille hyvällä kertoimella. Toisaalta myös isot pelaajat tiedostavat tilanteen, ja odottavat mielellään pelejään vasta siihen hetkeen, kun ensimmäiset signaalit Mayweatherin kertoimen nousun loppumisesta ilmaantuvat. Kerroinkauppa käynee kuumana siis aina siihen hetkeen asti, kun tuomari käynnistää ensimmäisen erän.

Floyd Mayweather Jr:n ja Conor McGregorin välinen kamppailu tulee siis jäämään paitsi kamppailu-urheilun, myös vedonlyönnin historiaan. Urheilujuhla on puhuttanut nyrkkeilyfaneja, vedonlyöjiä ja vähemmänkin lajia seuranneita penkkiurheilijoita jo pitkään, ja lauantaina odotus palkitaan. Asiantuntijat ovat varsin yksimielisiä Mayweatherin ylivoimasta, samoin kuin tuottonsa maksimointiin pyrkivät pelisijoittajat. Viihdevedon voimalla McGregoria kannustava ei välttämättä tee pääomansa tuotto-odotuksen kannalta oikeaa ratkaisua, mutta toisaalta, suurimmalla osalla viihdepelaajista se ei ole tarkoituskaan. Moni maksaa mielellään useammankin euron odotusarvoa siitä mahdollisuudesta, että yllätysvoiton sattuessa voi vielä vuosienkin päästä kertoa ”tienneensä” McGregorin voivan kaataa Mayweatherin, ja seisoneensa rahallaan sanojensa takana. Ammattimainenkin pelisijoittaja voi silloin tällöin pitää vapaapäivää ja lähteä pienellä panoksella mukaan kansan juhlaan. Tärkeintä on nähdä ero sille mikä veto on viihdeveto, ja mikä tuottoon tähtäävää sijoitustoimintaa.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat ajankohtaiset sijoitusneuvot vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä