Kategoria:
Ajankohtaista
Liiga playoffs 2024
Kommenttimme playoffs-joukkueista. Tarkkoja ESBC PowerAI Ratingejä emme paljasta eivätkä joukkueet ole alla Ratingin mukaisessa järjestyksessäkään.
Tappara
Tappara lähti viime kauteen suosikkina ja kesken kauden tulleiden vahvistusten myötä otteet parantuivat kauden lopulla odotuksiammekin enemmän ja Tappara on ylivoimaisesti vahvin voittaen ansaitusti mestaruuden.
Mestarivalmentaja Jussi Tapola vaihtui kesällä Rikard Grönborg, jonka 4.kausi NLA:n ZSC Lionsissa päättyi joulun jälkeen potkuihin. Sitä ennen mies oli Tre Kronorin penkin takana. Huomionarvoista on maajoukkue- ja seuravalmennuksen valtavat erot vaatimuksissa valmentajalle menestyksen aikaansaamiseksi, joten hyvästä menestyksestä maajoukkueissa ei kannata päätellä hyvää menestystä seurajoukkueissa – tai päinvastoin.
Pelaajiston taso putosi hieman kesän valtavan vaihtuvuuden myötä. Kausi avattiin odotetun korkealla tasolla ESBC PowerAI xG-mittareilla kokoonpanotilanne huomioon otettuna, mutta sen jälkeen suoritustaso laski ja Rating sen myötä myös hieman – upeista tuloksista huolimatta. Legendaarinen Petri "Konna" Kontiola päättikin vaikeiden aikojen ja lopettamispäätöksen jälkeen tehdä vielä paluun kaukaloon ja vaikuttaa yhä vanhoilla päivilläänkin tauon jälkeenkin pystyvän tuomaan paljon lisäarvoa Liigassa kovallekin joukkueelle. Konnan ja muiden kesken kauden tulleiden vahvistusten myötä Tapparan ESBC PowerAI Rating on varsin lähellä esikausianalyysimme korkeita odotuksia, vaikka ESBC PowerAI xG -mittareilla pelin taso ei olekaan vastannut huimien tulosten tasoa.
Kokoonpano-oletukset - kauden aikana tapahtuneet pelaajiston muutokset niissä huomioiden –nostavat Tapparan osakkeita Playoffseissa.
Ilves
Ilveksen seurajohto teki viime kaudella historiaa erottamalla valmentajan joukkueen ollessa sarjajohdossa, palkaten tilalle ESBC PowerAI Valmentajaratingin ykkösnimen Antti ”Pendo” Pennasen. Pendo teki aikoinaan historiallisen kovaa jälkeä HPK:ssa ja miehen alaisuudessa Ilveksen pitkän tähtäimen osakkeet nousivat huimasti. Välittömästi Pendo ei kuitenkaan saanut nerouttaan näkymään peliesityksissä, mikä oli odotettavaakin, sillä muutosten sisäistäminen pelaajien puolelta vie toki aikansa. Odotetusti ajan myötä Pendo sai nerouttaan entistä enemmän näkymään myös jäällä, ja Ilveksen osakkeet nousivatkin selvästi kauden loppua kohden.
Pelaajiston taso Pendon käsissä pysyi käytännössä vakiona muhkeasta vaihtuvuudesta huolimatta. Kun vastustajat samaan aikaan heikentyivät selvästi, mikä on Liigassa normaalia, kun parhaat ostetaan isompiin kaukaloihin ja rahat eivät riitä samantasoisten paikkaajien hankintaan, niin Ilveksen Rating nousi selvästi. Kauden alussa yhteispeli lienee vaihtuvuuden vuoksi hakusessa, eikä Ilves ole parhaimmillaan, mutta Pendon pätevässä ohjauksessa junan vauhti kiihtynee kauden kuluessa.
CHL:n puolella kausi avattiin kivasti myös pelituntumaedun alkukauteen tuoden, mutta Liigassa kausi oli pitkään pettymys ESBC PowerAI xG-mittareilla – upeista tuloksista huolimatta – mutta kauden loppua kohden pelin taso nousi selvästi, kuten esikausianalyysissämme odotimmekin, ja joukkueen ESBC PowerAI Rating nousi sen myötä plussan puolelle koko kauden osalta esikausianalyysin odotuksiimme nähden pelin tason osalta – ottaen huomioon kesken kauden hankittujen tähtitason Adam Clendening ja Sami Nikun tuoman nosteen.
Kokoonpano-oletukset - kauden aikana tapahtuneet pelaajiston muutokset niissä huomioiden –nostavat Ilveksen osakkeita Playoffseissa.
HIFK
HIFK:n viime kausi ja toinen seuralegenda Ville Peltosen alaisuudessa oli iso pettymys ESBC PowerAI xG-mittareilla. ESBC PowerAI xSV% Ratingissä todella heikko Niilo Halonen sai Peltoselta suhteettoman paljon luottoa, mikä maksoi pisteitä, muttei selitä kenttäpelaajien ala-arvoista suoritustasoa joukkueena yksilötasoon nähden. Halosen huonouden vastapainoksi Roope Taponen maalilla nosti tasoaan huimasti osoittaen olevansa erinomainen vahti Liigaan. Lopulta Peltonenkin antoi antamaan miehelle ansaittua vastuuta enemmän.
Pelaajamateriaali Peltosen käsissä vahvistui kesällä Liigaan ennennäkemättömän paljon. Tärkeä maalivahtipeli on nousussa isossa roolissa, kun heikentävä Halonen vaihtui vahvistavaan Tomi Karhuseen. Kenttäpelaajien osalta vahvistuminen oli myös valtavaa. Tapparasta tullut tähtitason Jori Lehterä ja Liigaa kovemmasta SHL:stä tulleet konkari Leo Komarov sekä pakki Petteri Lindbohm kovimmat vahvistukset. Lähtijöistä vain Otso Rantakari oli kärkitason menetys.
Kausi on jättänyt ESBC PowerAI xG-mittareilla kokoonpanotilanne huomioon otettuna (mm. avainpelaaja Leo Komarov pääsi vasta tämän vuoden puolella kokoonpanoon kyytiin loukkaantumisensa jäljiltä ja on yhä kaukana kovimmista tasostaan) selvästi parantamisen varaa. Erinomaisen laukauksen omaavan Vincent Marleaun ja muiden kesken kauden hankittujen kyydissä ollessa HIFK:n ESBC PowerAI Rating olisi kuitenkin optimaalisella kokoonpanolla käytännössä esikausianalyysimme tasolla. Viime kauden tähtivahti Taponen oli alkukaudesta kadottanut torjuntaintonsa & tasonsa, mutta kakkosvahdiksi hankittu Niko ”Pappa” Hovinen on vastapainoksi syntynyt uudestaan löytäen kateissa olleen itseluottamuksensa Helsingin kirkkaissa valoissa, ja Taponenkin on löytänyt alkukauden vaikeuksien jälkeen oman korkean torjuntatasonsa.
Kokoonpano-oletukset - kauden aikana tapahtuneet pelaajiston muutokset niissä huomioiden – eivät juurikaan heilauta HIFK:n osakkeita playoffseissa.
TPS
Tommi Miettinen tuli kesällä KalPasta Jussi Ahokkaan tilalle penkin taakse. Miettinen teki KalPassa hienoa jälkeä, mutta ESBC PowerAI valmentajaratingissä mies ei silti ole aikoinaan KooKoossa ihmeitä tehneen Ahokkaan veroinen. Ahokkaan taikasauva alkoi myös viime kaudella toimimaan Turussakin.
Ahokkaan isojen kenkien täyttämistä ei helpota se, että pelaajamateriaalin taso romahti kesän siirtojen myötä. Maalivahtiosasto heikentyi huimasti erinomaisen Lassi Lehtisen vaihduttua Filip Lindbergiin ja niin puolustus kuin hyökkäyskin heikentyivät hieman.
Suuren pelaajiston vaihtuvuuden ja valmentajan vaihtumisen erittäin monta liikkuvaa osaa sisältävä haastava yhtälö johti oletukseemme esianalyysissä, että TPS:llä kestää saada pakettinsa kasaan. TPS oli alkuakaudesta hyvin positiivinen yllättäjä ESBC PowerAI xG-mittareilla heikohkoista tuloksista huolimatta, mutta kauden loppua kohden peliesitykset heikentyivät niin, että kokonaisuutena TPS:n pelin taso vastasi auringontarkasti esikausianalyysin odotuksiamme – ottaen huomioon kesken kauden vahvistettu miehistö. Kesken kauden hankittu Lukas Wernblom ja Max Lindroth ovat osoittautuneet erinomaisiksi vahvistuksiksi ja miesten myötä TPS:n ESBC PowerAI Rating on selvästi esikausianalyysimme yläpuolella – optimaalisella kokoonpanolla.
Maalivahtiosastolla on kenttäpelaajien hyvän tason ja vahvistusten tuoman nosteen vastapainoksi riittänyt vaikeuksia, kun mainiosti avannut Lindberg suli täysin ja oli pitkään kokoonpanosta sivussa ennen viime aikoina tekemäänsä paluuta, jossa heikot otteet jatkuivat. Mainiosti tällä kaudella torjuneen Eetu Anttilan paluu tolppien väliin sivussa olon jälkeen oli enemmän kuin tervetullut uutinen TPS:n menestystoiveille, mutta ilo oli lyhytaikainen. Nuori ja heikko Noa Vali ja valunut Lindberg ovat maksaneet TPS:lle pisteitä. Valoa tunnelin päähän on kuitenkin löytynyt playoffseista, joissa Lindberg on löytänyt kauden avauksen tasoaan takaisin.
Kokoonpano-oletukset - kauden aikana tapahtuneet pelaajiston muutokset niissä huomioiden – nostavat TPS:n osakkeita playoffseissa, joskin Anttilan paluu maalille nostaisi niitä silti vielä selvästi lisää.
KalPa
Mainiota jälkeä tehnyt Tommi Miettinen lähti TPS:ään penkin takaa ja tilalle tuli miesten tasolla täysin kokematon Petri Karjalainen KalPan U20 vetovastuusta. Hänellä on nuorten maajoukkueista kolme kautta päävalmentaja ja KalPan nuorista kaksi kautta vyöllään. Odotamme etteivät nuo kokemukset anna eväitä pitää vyötä kireällä Liigassa, vaan valmennuksen taso on radikaalisti viime kautta heikompi. Sen myötä ESBC PowerAI Rating putosi roimasti. Pelaajiston taso heikentyi Liigan keskitason verran.
Kausi avattiin matalien odotuksiemme mukaisella tasolla ja sekavan pelin odotuksia huimasti korkeammin maaliodotuksin ESBC PowerAI xG-mittareilla. Karjalainen sai kuitenkin homman hanskaan alkuvaikeuksien jälkeen todella selvästi esikausianalyysin odotuksiamme paremmalla tasolla, mikä on nostanut radikaalisti KalPan Ratingiä. Homman hanskaan saamisen myötä joukkueen maaliodotuskin normalisoitui keskitasoon. KalPa on ehdottomasti kuluvan kauden sensaatiojoukkueita, jonka menestymismahdollisuuksia on hidastanut maalivahtiosasto Stefanos Lekkasin sivussaollessa. Nyt mies on KalPan onneksi takaisin maalinsuulla, joskin vastapainoksi ystävänpäivän jälkeen joukkue luopui erittäin tärkeästä peliystävästään Colby Sissonsista, joka lähti kovempiin kaukaloihin Ruotsiin.
Kokoonpano-oletukset - kauden aikana tapahtuneet pelaajiston muutokset niissä huomioiden – eivät heilauta KalPan osakkeita Playoffseissa, kunhan ylivoimainen ykkösvahti Stefanos Lekkas pysyy pelikunnossa ja saa ansaitun valtavasti vastuuta.
Kärpät
Lauri Marjamäki tuli 2022 keväällä takaisin puikkoihin, mutta ensimmäinen kokonainen kausi ei antanut erityistä aihetta iloon kultaisesta kosketuksesta, sillä pelin taso vastasi pelaajiston tasoa.
Ennen kauden alkua esikausianalyysimme oli: Pelaajisto Marjamäen käsissä heikentyi Liigan keskitason verran, joten ESBC PowerAI Rating pysyi vakiona. Huomionarvoista on se, että kenttäpelaajien osalta taso pysyi vakiona, mutta maalivahtiosasto heikentyi paljon 1. ja 2.vahtien Joel Blomqvistin & Leevi Meriläisen lähdettyä. Maalivahtiosasto oli esikausianalyysissä suuri kysymysmerkki. Westerholmin henkinen kantti & pelihuumori katosi viime kaudella pahasti heikon SaiPan maalilla ja nähtäväksi jää kuinka uusi kausi uudessa ympäristössä pystyy palauttamaan tasoa tai sitten ei. Nuoren ja potentiaalisen Niklas Kokon henkisen kantin kestäminen on myös toistaiseksi avoin kysymys, jos hänelle vastuuta siunaantuisi enemmän.
Alkukausi karisti kaikki kysymysmerkit maalivahtiosalta molempien torjuttua huimasti ESBC PowerAI xSV%-mittareilla. Vastapainoksi kenttäpelaajien pasmat olivat alkukaudesta sekaisin, mikä pudotti selvästi Kärppien Ratingiä. Marjamäki saikin joulun alla potkut ja nyt vetovastuussa on kokematon apuvalmentaja Ville Mäntymaa, jonka alaisuudessa peliesityksissä ei ole kuitenkaan ollut mitään valittamista Marjamäen aikaiseen tasoon nähden – päinvastoin Kärpät on nostanut Ratingiään alkukauden kuopasta miehen johdolla hienosti takaisin ylös. Tomi Karhusen tuli maalille kesken kauden ja Niklas Kokko lähti pois, mikä on osoittautunut varsin neutraaliksi muutokseksi. Kärppien Rating on tällä hetkellä jonkin verran esikausianalyysimme alapuolella.
Kokoonpano-oletukset - kauden aikana tapahtuneet pelaajiston muutokset niissä huomioiden – laskevat hieman Kärppien osakkeita Playoffseissa.
Jukurit
Olli ”Päällikkö” Jokinen on osoittanut olevansa lempinimensä veroinen myös valmentajana. Miehen yksilötaitojen suhteellisen suureen hiomiseen perustuva metodi on osoittautunut erittäin toimavaksi Liiga-tasolla ja mies on saanut hienoa plusmerkkistä suoritustasoa Jukureista irti pelaajiston tasoihin nähden jatkuvasti.
Nyt Päällikön pelikortit kuitenkin ovat heikentyneet huimasti kesän aikana. Avainpelaaja artisti Juha-Matti Aaltosen lähtö jätti ison aukon, jota ei pystytty paikkaamaan mitenkään. Tärkeän maalivahtiosaston heikentyminen on sitäkin paljon pahempi paikka, sillä Päällikön mainiot yksilövalmennustaidot pätevät kenttäpelaajien kehittämiseen. Frans Tuohimaa ja Karolus Kaarlehto lähtivät ja nyt torjuntavastuussa on Markus Ruusu ja Ässistä aisapariksi hankittu Markus Korhonen. Maalivahtien vuotaminen vienee joukkueen aikaiselle kesälomalle - tai siis niin oletimme esikausianalyysissämme.
Kauden alku on kuitenkin osoittanut käsityksemme Jukurien maalivahtipelistä liian negatiiviseksi, kun molemmat avasivat plusmerkkisesti ESBC PowerAI xSV%-mittarilla ja näyttivät paikan päälläkin pätevässä pelivireessä olevilta. Kauden edetessä Ruusu on pelannut ruusuisen kauniisti, kun taas Korhosen taso on hieman kuivunut. Michal Kovarcik, Ondrej Kovarcik, Niko Huuhtanen ja Konsta Helenius kenttäpelaajista ansaitsevat erikoismaininnat huimista tasonnostoistaan viime kaudelta Päällikön pätevässä ohjauksessa. Joukkueen ESBC PowerAI Rating on noussut muhkeasti kauden kuluessa erittäin positiivisten peliesitysten myötä.
Kokoonpano-oletukset - kauden aikana tapahtuneet pelaajiston muutokset niissä huomioiden – laskevat Jukurien osakkeita Playoffseissa.
Pelicans
Tommi Niemelä jatkaa Pelicansin valmentajana neljättä kautta. Mies on saanut joukkueen pelaamaan alaisuudessaan kokonaisuutena Mainiosti. Pelaajisto heikentyi hitusen keskitasoa vähemmän, mikä hitusen nosti Pelicansin osakkeita tälle kaudelle.
Anton Mylläri ja Nate Schnarr olivat täydelliset vahvistukset kauden alun jälkeen, jotka nostivat joukkueen ESBC PowerAI Ratingiä roimasti, joskin Mylläri vaihtoi jo maisemaakin Ruotsiin. Vahvistukset huomioon ottaenkin joukkueen peliesitykset ovat ESBC PowerAI xG-mittareilla ovat olleet niukasti positiivisia viime aikojen otteiden parantumisen myötä, ja kesken kauden tulleiden miesten kyydissä ollessa Rating on nyt radikaalisti esikausianalyysimme yläpuolella.
Heikon kauden avauksen jälkeen tasoaan paljon parantanut ykkösvahti Jussi Olkinuora lähti kesken kauden Sveitsiin ja tilalle hankittiin niin ikään aikoinaan kova Johan Gustafsson, joka on toistaiseksi näyttänyt, ettei ole enää läheskään samantasoinen vahti kuin aikoinaan. Seurajohtokin näyttää harhahankintaansa havahtuneen, sillä sen jälkeen Kärpistä kaapattiin nuori ja mainio Niklas Kokko maalivahtiosastolle. Kokko onkin tällä hetkellä ESBC PowerAI Maalivahtiratingissä selvästi Pelicansin pätevin torjuja. Uutena ilouutisena vanha tuttu Juha-Matti ”Artisti” Aaltonen teki paluun Lahteen nostaen Pelicansin Ratingiä lisää.
Kokoonpano-oletukset - kauden aikana tapahtuneet pelaajiston muutokset niissä huomioiden –nostavat Pelicansien osakkeita paljon Playoffseissa.
ESBC – Yhdessä enemmän peleistä