Kategoria:
Ajankohtaista
Liiga-ennakko: Kesäloma alkanee aikaisin
11.JYP
JYP:llä on riittänyt vaikeuksia niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Toissakaudella valmentaja jouduttiin koronarajoituksista johtuneiden talousvaikeuksien myötä lomauttamaan kesken kauden ja kellarikerros sarjataulukosta on tullut hyvin tutuksi. Viime kaudella emme joukkuetta kyllä korkeammalle odottaneetkaan. Siltikin matalista odotuksistakin jäätiin jälkeen ESBC PowerAI -mittareilla ja osakkeet laskivat kauden aikana.
Nyt synkkien aikojen jälkeen Jyväskylässä näkyy kuitenkin valoa tunnelin päässä, kun ilmeisesti kassavaje on saatu korjattua. Pelaajamateriaali on kesällä vahvistunut selvästi ja penkin taaksekin on saatu palkattua kovat ”Tapparan miehet” Jukka Rautakorpi ja Ville Nieminen, joista ensin mainittu on itseoikeutetusti päävalmentaja. Rautakorpi ehti jo pari kautta toimimaan Tapparan toimiston puolella, mutta valmennustaidot ovat varmasti hyvässä muistissa. Wanhan linjan Rautakorpi ja värikäs Ville muodostavat mielenkiintoisen parivaljakon, jonka odotamme Rautakorven komennossa nostavan valmennuksen suhteellista tasoa ja siten pelivoimaa roimasti viime kaudesta.
Lähtijöistä Anttoni Honka jätti isoimman aukon ja myös Jan Scotka & Adam Brodecki merkittävät. Tulopuolella Juuso Puustinen, paluumuuttaja Robert Rooba, Sami Niku ja Kyle Platzer tärkeimmät. Maalivahtiosasto meni uusiksi, kun ykkösvahtina heikosti onnistunut Markus Ruusu ja kesken kauden hätiiin hankittu (paljon paremmin onnistunut) Konstantin Shostak lähtivät. Tilalle tuli HPK:ssa hienosti pelannut ja Shostakiakin tarkempi torjuja ESBC PowerAI xSV% -mittareilla Eetu Laurikainen. Laurikaisen takana taso putoaakin sitten roimasti, mutta mies saaneekin kantaa poikkeuksellisen ison osan torjuntavastuusta.
Uudistunut ja vahvistunut JYP lähtee taistelemaan tosissaan 10.parhaan joukkoon pääsystä eli aikaisen kesäloman alun välttämisestä.
12.HPK
HPK kuului Antti Pennasen kultaisen kosketuksen nousukauden jälkeen heikoimpien joukkueiden joukkoon. Matti Tiilikaisen reilun kauden mittainen pesti peräsimessä tuli päätökseensä pian kauden avauksen jälkeen heikkojen tulosten myötä, vaikka ESBC PowerAI -mittareilla mies saikin joukkueen pelaamaan jopa yllättävän hyvin. Tilalle tuli aiemmin HIFK:sta tuttu Jarno Pikkarainen. Positiiviset peliesitykset jatkuivat Pikkaraisenkin alaisuudessa – sillä erolla Tiilikaiseen, että tuloksetkin alkoivat vastaamaan hyviä peliesityksiä. HPK nostikin ESBC PowerAI ratingiään toiseksi eniten viime kauden aikana.
Pikkarainen jatkaa täysin ansiosta puikoissa. Pelaamateriaali miehen käytössä kuitenkin heikkeni hieman Liigan keskitason pudotusta enemmänkin. Ykkösvahti Eetu Laurikainen vaihtui selvästi heikompaan Sami Rajaniemeen. Rajaniemi pääsi yrittämään jopa kovatasoisessa SHL:ssä, mutta ei-yllättäen hyvin heikolla lopputuloksella. Maalivahtipeli ei kuitenkaan välttämättä heikkene niin paljoa, sillä kakkosvahti Daniel Lebedeff torjui viime kaudella jopa selvästikin Laurikaista kovemmalla tasolla xSV% -mittareillamme. Jos Lebedeff pystyy pitämään tasonsa ja saa vastuuta Pikkaraiselta, niin maalivahtipeli on mainioissa kantimissa. Kenttäpelaajien osalta puolustajat Ryan Johnston ja Liiga-ikoni Arto ”Lada” Laatikaisen luistimien naulaan ripustaminen olivat merkittävät miinukset. (Ladan arvosta kertokoon se, että miehen signeerattu game worn -pelipaita on nostettu ESBC:n yhden konttorin kattoon :) Hyökkääjistöön Tommi Tikka jätti aukon. Aikoinaan kova Steve Moses täyttää hyvin Tikkan kolon, mikäli 33-vuotias on vaikean viime kauden jälkeen vielä vedossa. Puolustukseen saatiin kahdelle kovalle lähtijälle yksi kova paikkaaja Juuso Hietanen. Joskin Moseskin on nuori poika peräti jo 37-vuotiaaseen Hietaseen nähden.
Odotamme HPK:n viime kauden lennon kaantuvan ja 10.parhaan joukkoon yltäminenkin olisi jo hieno saavutus.
13.SaiPa
SaiPaa koronaharmit koettelivat kovasti toissakaudella, kun valmentaja Tero Lehterä jouduttiin lomauttamaan kesken kauden. Ennen viime kauden alkua odotukset olivat Lappeenrannassa kuitenkin suhteellisesti korkealla, kuten meilläkin, kun Lukon huipulle nostanut mestarivalmentaja Pekka Virta otti seurasta uuden kehitysprojektin itselleen. Emme silti odottaneet ihmeitä emmekä edes aivan aikaisen kesäloman alun välttämistä. Virran ensimmäinen kausi oli kuitenkin kova pettymys, kun nousseet odotuksemme eivät läheskään pelillisestikään täyttyneet ja osakkeet laskivatkin ESBC PowerAI Ratingissä romisten kauden aikana.
Luotamme silti Virran valmennustaitojen olevan tallessa ja kolmekautisen sopimuksen nyt alkavan keskimmäisen kauden tuovan parannusta pelin tasoon. Suhteellista parannusta on odotettavissa myös siksi, että pelaajisto Virran käsissä vahvistui, kun samaan aikaan keskimäärin vastustajat heikkenivät. Tason nousun takana ei ole mitään uusia sateentekijöitä, vaan tärkeiden miesten pysyminen joukkueessa. Avainpelaaja Ville Petmanin lähtö rapakon taakse oli ainoa miinus. Tulopuolella kelpo pelimiehiä ovat Ville Meskanen, Kristian Pospisil, Aaron Irving ja Jaedon Descheneau.
Odotuksemme SaiPalle eivät silti ole niin aurinkoiset kuin ennen viime kauden alkua, mutta selvää pelillistä tasonnostoa odotamme viime kauden taaperruksesta. Playoffseihin yltäminen vaatisi jo paljon venymistä, mutta pykälän parannus 14.sijasta on todennäköistä.
14.KooKoo
Jussi Ahokas nosti KooKoon rajallisella materiaalilla pelillisesti aivan Liigan kärjen tasolle, vaikkeivät tulokset epäonnisesti peliesityksien tasoa kummallakaan kaudella vastanneet. Viime kaudelle Ahokkaan tilalle valmentajaksi tuli nuori 38-vuotias Olli Salo, jonka päävalmentajakokemus oli edelliskauden potkuihin loppunut pesti Saksan DEL2 -tasolta. Ahokkaan ihmeisiin nähden odotuksemme olivat kuitenkin erittäin roimasti heikentyvässä valmennuksen tasossa. Joukkue kävi jopa sarjakärjessäkin, mutta sen ei kannattanut antaa hämätä, sillä tulosten takana ESBC PowerAI -mittareilla KooKoo pelasi juuri odottamallamme tasolla koko kauden. Maalivahtipeli oli ehdoton ilonaihe, sillä se oli jopa selvästi Liigan parasta.
Huima maalivahtikaksikko Nick Malik-Oskari Setänen jatkaa kuten myös valmentaja Salo. Kenttäpelaajien osalta materiaali sitten heikkenikin roimasti. Takalinjoilta erinomaiset kiekolliset avainpuolustajat Peetro Seppälä ja Petteri Nikkilä lähtivät. Hyökkäykseen aukot jättivät Kim Strömberg, Radek Koblizek ja Ville Meskanen. Puolustukseen varteenotettavin ”paikkaaja” on Stefan Warg, mutta hänkin on peruspakkien peruspakki olemattomalla kontribuutiolla maalintekovoimaan. Kovatasoisesta SHL:stä tulleet Linus Andersson & Emil Molin paikannevat 2/3 hyökkäyksen lähtijää.
Kouvolassa ihmeiden aika on ohi – maalivahtipeliä lukuun ottamatta - ja odotamme aikaisen kesäloman koittavan.
15.Ässät
Valmentaja Ari-Pekka Selin ei saanut Ässien peliä kulkemaan toissakaudella kelpo materiaalista huolimatta ja viime kauteen heikentynyt Ässät lähti niin heikoista lähtökohdista, että kaikki jumbosijan välttämistä parempi olisi ollut jo hyvä tulos. Selin saikin marraskuun lopulla potkut ja aina positiivinen Karri Kivi palasi Poriin tutun penkin taakse lähes 10 vuoden tauon jälkeen. Vaikka odotuksemme jumbosijasta täyttyivätkin valmentajanvaihdoksesta huolimatta, niin huomionarvoista on se, että Kiven alaisuudessa pelin taso parani selvästi ja hyvin nousujohteisesti – vaikka kausi olikin jo aikaisessa vaiheessa ”ohi”.
Kivi jatkaa täysin ansaitusti puikoissa. Pelaajamateriaalin taso miehen käytössä pysyi vakiona, joten suhteellisesti pientä parannusta on odotettavissa, kun vastustajien taso keskimäärin hieman heikentyi. Puolustajat Jacob Andersson & Shawn Lalonde ja hyökkääjät Jarno Kärki & Sakari Salminen olivat merkittävät lähtijät. Puolustukseen tilalle tuli vain peruspakkeja, mutta hyökkäykseen jo 34-vuotiaat veteraanit Jan-Mikael Järvinen & Jesse Joensuu - Roope Talajan tuella - paikkaavat pelivoimavajeen. Heikohkosti torjuneet maalivahdit Linus Söderström & Konstantin Volkov saivat yllättäen pestit kovemmista sarjoista SHL:stä & KHL:stä, mutta odotamme SHL:stä ykkösvahdiksi tilalle tulleen Niklas Rubinin torjuvan tarkemmin.
Siltikin Porissa ollaan tutun tukalassa tilanteessa, jossa jumbosijan välttäminen olisi jo saavutus. Kiven positiivisuutta siis tarvitaan taas.
ESBC - Yhdessä enemmän peleistä