Kategoria:
Ajankohtaista
Haastattelussa shakkia ESBC:n paidassa pelaava Tomi Tocklin
Tomi Tocklin osallistui ESBC:n väreissä Oslossa pelattuun shakkiturnaukseen. Kyseessä oli yhdeksäs Svein Johannesenin muistoturnaus ja se pelattiin 24.-28.6.2016.
Turnaukseen osallistui 68 pelaajaa seitsemästä maasta, kaukaisimmat Syyriasta ja USA:sta asti.
Haastattelimme Tomia tämän palattua takaisin Suomeen.
Miten turnauksesi meni?
Turnaus meni sikäli hyvin, sillä huolimatta siitä, että vastus oli itseäni kovempaa, tulokseni riitti nostamaan sekä kansainvälistä että kansallista vahvuuslukuani. Kokonaissarjani oli 1 voitto, 2 häviötä ja 6 tasapeliä. Tulos kuvastaa minua. Olen rauhallinen pelaaja, joka ei ota suuria riskejä ja tämä seikka nostaa tasapeliprosenttiani. Loppusijoitukseni oli 41, kun aloitusrankingini oli 49. Tahti turnauksessa oli kova, kaksi peliä päivässä. Pelaisin mieluiten peli per päivä -tahtia, mutta tällä kertaa mentiin tiiviimmin.
Minkälainen shakkitausta sinulla on ja kertoisitko hiukan urastasi tämän hienon pelin parissa?
Olin 1975 liikuntavammaisten leirillä, jossa pari henkilöä pelasi shakkia ja päätyivät opettamaan minuakin. Viisi vuotta myöhemmin liityin sitten Salon shakkikerhoon ja siitä alkoi aktiivinen harrastus. Itse asiassa olen toiminut kerhon hallituksessa vuodesta 1990 lähtien, tällä hetkellä puheenjohtajana. Olen myös toimittanut Salon Seudun Sanomien shakkipalstaa yli kymmenen vuoden ajan.
Kansainvälistä shakkikokemusta on kertynyt pelaajana vuosien 2008 Dresdenin ja 2006 Torinon shakkiolympialaisista IPCA:n joukkueesta. Lisäksi on tullut osallistuttua lähes jokaiseen IPCA:n järjestämään MM- tai EM-turnaukseen vuodesta 1999 lähtien, tämä vuosi tosin jää väliin muiden shakkikiireiden vuoksi. Myös kotimaassa olen ollut aktiivinen pelaaja. Suomen keskusshakkiliitto valitsi minut peräti vuoden pelaajaksi 1994, mistä olen hyvin ylpeä.
Nykyisin pelaan pari turnausta ulkomailla vuotta kohti. Suomen sisällä noin kerran kuussa osallistun viikonlopputurnaukseen.
Näetkö yhtäläisyyksiä urheiluvedonlyönnin ja shakin välillä?
Paljonkin. Täytyy pystyä tarkkaan analysoimaan minkä takia hävisi tai voitti. Riippumatta tuloksesta oman pelin ja suorituksen tarkastelu on elintärkeää kehittymiselle. Myös kurinalaisuus, kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovat asioita, joita ei voi korostaa liikaa. Sattuman rooli shakissa on kuitenkin hyvin pieni, joten se on selvä ero urheiluvedonlyöntiin.
Terveisesi ESBC:n asiakkaille?
Jos haluaa tutustua shakkiin, niin tämä on urheiluvedonlyönnin ja pokerin ohella mainio lisäharrastus. Iästä riippumatta pelaaminen onnistuu läpi elämän. Vastustakin löytyy mukavasti jokaiselle tasolle. Ja aina voi kehittyä!
Seuraavaksi Tomi pelaa ESBC:n paidassa avoimen Suomen mestaruusturnaukseen Naantalissa 4.-10.7. ja kansainvälisen Hearth of Finland -turnauksen Jyväskylässä 18.-24.7. Toivotamme menestystä!