ESBC Yhdessä enemmän peleistä

Mediatiedote: 11.9.2019

Mediatiedote 11.9.2019 - Julkaisuvapaa

ESBC:n analyysi on valmis: Vain neljä liigaseuraa lähtee uuteen kauteen vahvistuneena!

Urheilu- ja vedonlyöntianalyysiin erikoistunut European Sports Betting Consultants Oyj on saanut tulevan kauden Liiga-analyysinsa valmiiksi. Vuodesta 1991 asti myös jääkiekon pääsarjaa analysoinut ESBC näkee kotimaisessa jääkiekossa selkeitä trendejä.

-Kuilu Liigan ja maailman huippusarjojen välillä on jälleen kasvanut. Liiga on jäämässä kasvattajasarjaksi, kun joka kesä parhaat pelaajat houkutellaan rahakkailla sopimuksilla ulkomaille. Tämän kesän aikana vain Ilveksen, Ässien, HIFK:n ja Tapparan pelaajamateriaali on vahvistunut viime kaudesta. Onneksi maamme laadukas juniorituotanto pitää huolen, että Liiga pysyy tasokkaana ja mielenkiintoisena, kertoo ESBC:n perustaja Jorma Vuoksenmaa.

Liigassa menestyäkseen seurat ovatkin panostaneet oman pelaajamateriaalin kehittämiseen, mikä onkin sarjan parhaita valmentajia selvästi yhdistävä ominaisuus.

-HPK:n viime kauden menestys oli osoitus siitä, että menestyksen voi saavuttaa muullakin kuin rahalla. Hyvä pelaajakehitys ja useamman yksilön läpimurrot tekivät HPK:sta tasokkaamman joukkueen kuin mitä se kauden alussa oli. Omissa arvioissamme HPK:n pelivoima nousi viime kauden aikana enemmän kuin yhdenkään muun Liiga-joukkueen koko analyysimme historian aikana, Vuoksenmaa paljastaa.

Modernissa urheilu- ja vedonlyöntianalyysissä edelliskauden tuloksia tutkitaan expected goals -ajattelun läpi. Tässä filosofiassa sattuman merkitystä vähennetään antamalla joukkueille pisteitä luotujen maalipaikkojen perusteella, joka on tehtyjä maaleja selvästi vähemmän heilahteleva arvo. Maaliodottamat paljastavatkin, ettei HPK:n sensaatiomestaruus ollutkaan itse asiassa niin suuri yllätys kuin olisi voinut olettaa.

-HPK:n mestaruus oli yllätys, mutta analyysimme perusteella pienempi kuin vielä runkosarjan päättyessä puhuttiin. Tutkimme viime kauden ottelut expected goals maaliodottamamallimme kautta, ja sen perusteella HPK oli runkosarjan kolmanneksi epäonnisin joukkue. Mikäli siis jääkiekosta oltaisiin suodatettu satunnaisuus pois, HPK olisi sijoittunut paremmin jo runkosarjassa, Vuoksenmaa selvittää.

Mestari-HPK oli kesän siirtomarkkinoiden suurimmista häviäjistä. Kärkijoukkueista takapakkia otti paljon myös Kärpät, Puljujärven paluusta huolimatta. Luvassa on jälleen tasainen kausi, vauhdikkaan ja maalirikkaan jääkiekon ystäville ESBC:llä on erityisen hyviä uutisia:

-Maalimäärät ovat nousseet kahden viime kauden aikana todella radikaalisti. Vuosina 2013-2017 Liigassa tehtiin hyvin tasaisesti noin 4,73 maalia ottelua kohden, mutta tälle kaudelle arviomme on noussut jo 5,25 maalin ottelukohtaiseen lukemaan. Syynä vaikuttaisi olevan yleinen pelitapojen avaaminen ja nykyaikaistaminen - ennen Liigassa vallinneesta trap-puolustamisesta ja viivelähdöistä on siirrytty nopeampaan suunnanmuutospeliin ja aggresiivisempaan karvaukseen. Liigassa on siis siirrytty NHL:n viitoittaman “vauhtikiekon” suuntaan.

Lisätiedot ja Jorma Vuoksenmaan haastattelupyynnöt:

ESBC
09-45400100
online@esbc.fi

European Sports Betting Consultants Oyj on Jorma Vuoksenmaan perustama vuodesta 1991 toiminut urheilu- ja vedonlyöntianalyysitoimisto. Olemme vuosien saatossa käyttäneet lukemattomia tunteja eri urheilulajien, sarjojen ja pelimuotojen tutkimiseen, sekä vastuullisen vedonlyöntiopin ja pelikulttuurin levittämiseen. ESBC ylläpitää analyysinsa kansainvälistä vertailua kestävää laatua yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

ESBC:n power ranking Liiga-kaudelle 2019-2020

  1. Tappara / 2. Kärpät / 3. Ilves / 4. HIFK / 5. Pelicans / 6. HPK / 7. JYP / 8. TPS / 9.Lukko / 10. Ässät / 11. Sport / 12. Kalpa / 13. KooKoo / 14. Jukurit / 15. Saipa

Kuva 1: ESBC:n arvio satunnaisuuden merkityksestä viime kauden tulokseen (+ hyvä onni / - epäonni)

Kuva 2: ESBC:n arvio kesän siirtomarkkinoiden merkityksestä tämän kauden pelivoimiin (+ joukkue vahvistunut / - joukkue heikentynyt)

Jos et halua vastaanottaa sähköposteja ESBC:lta, klikkaa tästä

Copyright ESBC Oy 2024. All rights reserved.