Kategoria: Blogi

Valioliigan rahat tehdään "tavallisilla" joukkueilla

Valioliigan rahat tehdään "tavallisilla" joukkueilla

ColossusBets jakaa alkavan Valioliiga-kauden aikana voittoja 375 miljoonan euron arvosta. Talven kohdeotteluissa esiintyvät enemmistönä sarjan ”alahuoneen” 14 joukkuetta, vaikka media käsittelee eniten kärkikuusikkoa.

Jos arvioit tavallisia joukkueita kauden mittaan edes vähän paremmin kuin suuri yleisö, voitat melkoisen summan odotusarvoa - erityisesti ColossusBetsin peleissä, mutta myös kiinteäkertoimisessa vedonlyönnissä. Tästä syystä ESBC:n analyysiosasto laati alla olevan katsauksen Valioliigan ”tavallisista” 14 joukkueesta. Kärkikuusikosta puhuin jo HetkinenTV:ssä.

Seuraavassa arvioituina Valioliigan kärkikuusikon jälkeiset joukkueet. Numero joukkueen nimen edessä viittaa järjestysnumeroon rankingissamme. Huomaa kuitenkin, että erot joukkueiden pelivoima-arvioissamme ovat todella pieniä.

Leicester, Crystal Palace, Everton, Southampton, Newcastle ja West Ham erottuvat hieman muusta "alahuoneesta" ylöspäin. Cardiff puolestaan on mahdollisesti alakastissakin erottuvan heikko.

7.Leicester

on vaikeasti arvioitava joukkue, mutta ESBC sijoittaa sen lähes noppaa heittäen ”alahuoneen” ylimmäiseksi. Nopan viiteen muuhun kylkeen olisi voinut piirtää West Hamiin asti minkä tahansa arvioissamme seuraavan joukkueen nimen.

Leicester myi Mahrezin, mutta joukkueessa on hyvä tasapaino. Leicesterissä on useita kehitysikäisiä, lupaavia pelaajia ja joukkueen yleistasoon suhteutettuna hyvät topparit. Viime vuonna Leicester oli selvästi epäonninen. Onnen normalisoituessa Leicester yltää sarjan ylempään puoliskoon.

8.Crystal Palace

on niin ikään kaikkea muuta kuin varmuudella kahdeksannen tienoille sijoittuva ryhmä. ”Muodista” jo pois jäänyt, jopa paljon kritiikkiä saanut wanhan liiton manageri Hodgson tuli viime syksynä Crystal Palaceen ja sai joukkueen pelaamaan upeasti. Silti Palacen epäonni jatkui. Itse asiassa joukkue oli selvästi epäonnekkain Valioliigassa. Kuinka paljon Palace parantaa tälle kaudelle?

Palacen topparit ovat hyviä. Keskikentällä Zaha ja hyökkäyksessä Benteke ovat vielä parempia kuin mitä pelimarkkina tajuaa. Joukkueessa on lisäksi muitakin kehittyviä pelaajia. Palacea voi perustellusti odottaa sarjan yläpuoliskoon. Silti mielenkiintoinen kysymys: onko Crystal Palace Hogdsonin käsissä niin paljon parempi kuin osiensa summa vai olivatko viime kauden kovat expected goals -lukemat vain onnekkaan alkuhuuman tulosta?

9.Everton

Evertonin puolustus alkaa näyttää riskialttiilta Jagielkan vanhenemisen sekä Colemanin vammahistorian kautta. Ennen joukkue oli itsestään selvä suosikki voittamaan kakkoskerros kärkikuusikon takana. Nyt Everton on enää yksi suosikeista ”alahuoneessa”.

Evertonilla on nyt uuden, keväällä 2016 tulleen omistajan myötä rahaa. Mutta rahan käyttö ja manageriratkaisut ihmetyttävät. Nyt peräsimessä on nuori (41v) Marco Silva. Hänen menestyksensä on tähän mennessä ollut varsin manageroimiensa joukkueiden pelaajabudjettien mukaista. Tämän hetken informaatiolla Silvaa on arvotettava kelpo valmentajana. Mutta itsestään selvää ei ole, että hän olisi parannus Big Sam Allardyceen.

10.Southampton

oli Crystal Palacen tavoin erittäin epäonninen viime vuonna. Mark Hughes tuli keväällä potkut saaneen Pellegrinon tilalle, mutta se ei onnea kääntänyt. Southamptonin peli säilyi jokseenkin samalla tasolla. Sarjapaikkansa Southampton sentään pelasti – aivan viime tingassa.

Vaikka Hughes ei ehkä ole pelaajamateriaalista lisäarvoa loihtiva plus-valmentaja, on Southamptonilla tilaa parantaa paljon viime vuodesta. Southampton on tasainen joukkue ilman supertähtiä tai ilmeisiä heikkoja lenkkejä. Se saattaa jäädä vedonlyöjien aliarvostamaksi.

11.Newcastle

On niin ikään melko värittömän joukkueen maineessa, kun hyökkääjät eivät saa aikaan maaleja (tai edes tilanteita) toivotulla teholla. Parempaa voi kuitenkin olla luvassa. Rafa Benitez on hyvä ja pidetty valmentaja. Toppari Lascelles estää näkymättömästi paljon vastustajien maalitilanteita. Newcastlen tyylisten joukkueiden pelaaminen on tylsää ja turhauttavaa – mutta juuri siksi usein kannattavaa.

12.West Ham

Vahvistuu ratkaisevasti, kun uudeksi valmentajaksi saapuu kokenut Pellegrini. Hän palaa takaisin Valioliigaan parin Kiinan vuoden jälkeen. Pellegrini pitää hyökkäysvoittoisesta jalkapallosta. Näin ollen hän saanee edeltäjiään paremman työrauhan West Hamin vaativilta ja korostetusti jalkapallon ”kauneutta” arvostavilta kannattajilta. Sitä paitsi Pellegrini on puhtaasti objektiivisilla mittareilla parempi kuin edeltäjänsä Moyes ja Bilic.

West Ham saattaa parantaa viime vuodesta ratkaisevastikin. Vaikka pelaajamateriaali on osin epätasainen, pystyy joukkue ihannekokoonpanolla (ja sopuisana säilyneellä kemialla) paljon viime kausia parempiin esityksiin. Viime vuonna West Ham ei siis ollut tuloksellisesti erityisen epäonninen maaliodottamiin nähden, ainoastaan pelaajamateriaalista johdettuihin potentiaaleihin nähden.

West Hamissa on kuitenkin niin paljon kysymysmerkkejä, että siihen tulee suhtautua alkusyksystä avoimin mielin ja alkaa tehdä linjauksia vasta nähtyjen esitysten perusteella.

13.Wolves

Vakuutti viime vuonna. Pelaajahankinnat olivat onnistuneita ja valmentaja Espírito Santo teki upeaa jälkeä. Silti Wolvesin kausi saattoi mennä jopa yläkanttiin, eikä joukkue ole välttämättä ihan niin hyvä kuin mitä vedonlyöntimarkkina väittää esikausivedoissa. Joukkueen haavoittuvainen puolustus ei ole viime kaudella loistaneen hyökkäyksen tasolla. Vaikka Wolvesia vahvistettiin viisaasti kesällä, on se yhä pelaajistoltaan epätasainen.

14.Watford

vaihtoi keväällä valmentajakseen Javi Gracian. Emme odottaneet vaihdoksen vaikuttavan merkittävästi, eikä se vaikuttanutkaan. Watford oli viime vuonna ehkä marginaalisesti epäonninen maaliodottamia maaleihin vertailtaessa, mutta tasaisessa ja ehkä kesällä hieman heikentyneessä joukkueessa ei piile asioita, joiden valossa se olisi oletettavasti alkukaudesta erityisen hyvä tai huono pelikohde.

15.Fulham

on mielestämme nyt lähes Wolverhamptonin tasoinen nousija, vaikka Thamesin jokivarren joukkueen nousu varmistuikin vasta rimaa hipoen paljon Wolvesia matalammalla runkosarjan pistesaaliilla.

Tajusimme jo Jokanovicin manageri-jakson alkaessa pari vuotta sitten, miten hyvä joukkue Fulham on ja mihin suuntaan sitä on kehitetty. Rahaa emme ole kuitenkaan voittaneet Fulhamilla tarkan näkemyksemme edellyttämällä tavalla. Joukkue on nimittäin voittanut otteluita vähemmän kuin mitä sen olisi kuulunut voittaa maaliodottamien valossa. Fulhamilla on kuitenkin hyvä organisaatio, missä isot ja pienet asiat tehdään hyvin. Tämä tekee joukkueesta yllätysvalmiin Valioliigankin tasolla.

16.Burnley

teki meille ja asiakkaillemme rahaa viime kauden alussa. Niin tapaavat tehdä monet muutkin joukkueet, joilla on hyvä valmentaja ja puolustuksen keskusta. Tällä kaudella Burnleyn rajallinen materiaali voi kuitenkin joutua liian kovaa testiin. Myös viime vuoden uskomaton onni normalisoitunee. Silloin Burnleyn sijotus on viime vuoden seitsemännen sijasta lähempänä seitsemänneksi viimeistä.

17.Brighton

Valmentaja Hughton jatkaa peräsimessä 2014 jouluna alkanutta pestiään. Hän on osoittanut olevansa paljon alkuperäistä arviotamme parempi manageri. Mies on saavuttanut hyviä tuloksia käsiinsä saamaan pelaajamateriaaliin nähden.

Brightonin viime kauden tulokset vastasivat peliesityksiä, jotka puolestaan olivat parempia kuin pelaajamateriaalin perusteella olisi voinut odottaa.

Brighton vahvistui kesällä hieman, mutta odotuksemme ovat silti viime kauden tulosten tasolla

18.Bournemouth

Valmentaja Howe on ollut vuodesta 2012 asti pääsyy Bournemouthin menestykseen. Hyvät topparit ovat toinen syy – vaikka Bournemouthin peleissä on sinänsä tullut kohtalaisen paljon maaleja. Bournemouth sijoittuu jatkuvasti paremmin kuin mitä pelaajabudjetin valossa olisi odotettavaa. Taaskin?

19.Huddersfield

Valmentaja David Wagner on huippuvalmentaja ESBC:n käyttämillä mittareilla. Mies ajattelee selkeästi ja voittaa käsittämättömämn määrän pisteitä palaajapalkkiohin nähden. Oli vahvaa pitää Huddersfield Valioliigassa. Sankariteon uusiminen on nyt pyörein luvuin 50/50 -tapahtuma.

20.Cardiff

Monena syksynä olemme pitäneen yhtä nousijajoukkuetta materiaaliltaan riittämättömänä Valioliigaan. Todella usein tuo ”heikoin nousija” on pysynyt korkeimmalla tasolla. Ehkä näin käy taas Cardiffinkin kanssa, vaikka joukkue sekä ESBC:n että brittibookkerien arvion mukaan putoaa todennäköisemmin kuin säilyy. Pelaajaisto näyttää kakkostasoiselta, mutta kokenut Neil Warnock saa siitä ”liikaa” irti. Tämän huomiodenkin pidämme Cardiffia muista erottuvan heikkona, emmekä pääse pelaamaan sitä ainakaan ensi otteluissa yhtä mielellämme kuin muita altavastaajia.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä