Kategoria: Blogi

Tänä kesänä Englannin laukkaa!

Urheiluvedonlyöjälle heinä-elokuun taite on hankalaa aikaa. Pelikohteiden määrä on minimissään, kun esimerkiksi jalkapalloa pelataan MLS:n ja skandisarjojen lisäksi lähinnä muutama kierros eurokarsintoja. Koripalloa, jääkiekkoa ja jenkkifudistakin saadaan odottaa vielä vähintään kuukauden päivät. Hevosurheilu sen sijaan pyörii läpi kesänkin. Englannin laukasta erityisen ajankohtaisen tekee Colossus Betsin heinäkuussa avaamat pelit, tarjolla onkin lisättyä rahaa runsain määrin.

Englannin laukasta vedon lyöminen saattaa tuntua vieraalta, erityisesti mikäli lajiin ei ole perehtynyt aiemmin. Erittäin hyvinä uutisina kerrottakoon, että menestyvän laukkavedonlyönnin alkeet ja perusideat ovat varsin yksinkertaiset ja helposti omaksuttavissa. Toki huipputasolle on pitkä matka, mutta erityisesti lisätyn rahan peleissä perusstrategiatkin tarjoavat tuottomahdollisuuksia.

Jos et tunne hevosia, tunne vastustajasi!

Pelikohteena olevien hevosten lukuisa määrä saattaa säikäyttää monet aloittelijat, mutta tärkeää on muistaa yksi hevospelaamisen mielenkiintoisista lähtökohdista. Tarkan hevostuntemuksen sijaan suurin etu saavutetaan sillä, että ymmärretään mitä muut pelaajat eivät ole huomioineet tarpeeksi. Esimerkiksi seuraavassa kappaleessa mainittavat ominaisuudet tekevät hevosesta edullisen siksi, että nuo ominaisuudet löytyvät tutkimustemme mukaan usein alipelatuista hevosista. Kyse ei olekaan niinkään todennäköisimmän voittajan tai todennäköisimmän yllättäjän etsimisestä. Menestyvän hevospelaajan tavoite on pelata hevosia joiden kertoimet ovat jääneet voittotodennäköisyyttä korkeammiksi, ja antaa ajan ja toistojen jauhaa rahaa pelikassaan.

Suomalaiselle pelaajalle kokemus ravipelaamisesta on hyödyksi, sillä monet samat lainalaisuudet pätevät laukkaurheilussa. Samoin kuin raveissa, usein oriiden pelaaminen on edullista, samoin kuin hyväksi todettujen valmentajien tai hyvässä vireessä tuore startti alla olevien hevosten. Myös monet muut mittarit kuten palkintorahat/startit toimivat yhtä hyvin tason arvioinnissa niin raveissa kuin laukassakin.

Kun mennään täysiä, vauhdinjakoa ei tarvitse miettiä

Joskus hevosten keskinäinen vertailu on jopa helpompaa kuin raveissa. Tämä johtuu siitä, että laukan sprinttimatkat, käytännössä alle mailin matkat juostaan alusta loppuun täysillä. Näiden matkojen loppuaikoja eivät sotke eri lähtöjen eri vauhdinjaot, täysillä juostujen matkojen loppuajat ovat vertailukelpoisia keskenään.

Aikavertailu on käytännöllistä, mutta yksi merkittävä ero laukassa on raveihin. Radat poikkeavat toisistaan merkittävästi: Siinä missä ravit juostaan tasaisella ovaalilla, laukkaratoja on monen muotoisia ja profiilisia. Perinteiset laukkaradat voivat sisältää tiukkoja mutkia ja kulmia, ylä- ja alamäetkin ovat täysin normaaleja. Niinpä aikavertailuita tehtäessä on tärkeä ymmärtää millä radalla ajat on kellotettu. Myös säätila ja siten alustan kunto (“going”) vaikuttaa aikoihin paljonkin.

Suosikit

Laukkakilpailuissa suosikit voittavat ravisuosikkeja todennäköisemmin. Tämä johtuu pitkälti siitä, että ravisuosikkien “täystuhoriski” on suurempi. Raveissa hevosia hylätään laukkojen ja muiden rikkeiden takia lähes viidennes, lisäksi pussiin jääminen on aina mahdollista. Laukassa pussista pääsee pujahtamaan helpommin ulos, ja hevosia hylätään huomattavasti harvemmin. Raveissa tilanne lähentelee siis esimerkiksi Formula 1 -kilpailua, missä ylivoimainenkin kuljettaja joutuu pelkäämään keskeytystä, laukassa paras voittaa useammin. Varsinkin Pick 6 Place peleissä (missä veikataan jokaiseen lähtöön sijalle sijoittuvaa hevosta) suosikit toimivat sijoituskohteina.

Pikaohje Pick-pelien systeemeihin

Laukassa pelaajat hakevat mielellään yllättäjiä, joten suosikit jäävät usein jopa jokseenkin pelikelpoisiksi. Kombinaatiopeleissä systeemiä kannattaa siis lähteä rakentamaan suosikkien ympärille. Selkeimpien suosikkien jälkeen on aika palata etsimään aliarvostettuja hevosia, ja lisätä niitä kupongille. Kombinaatiopelit ovat vaikeita, joten suurimpiin jättiyllätyksiin tarvitaan kuitenkin suurta pelikassaa. Varsin yksinkertaisellakin startegialla (esim. aiemmin esitelty ori, hyvä valmentaja, tuore startti) edullisia rivejä löytyy helpommistakin kombinaatioista, jotka soveltuvat pienemmällekin pelikassalle.

Colossuksen Pick pelien pelaamista helpottaa muutama pienemmällä pelikassalla operoivalle sopiva ominaisuus. Ensinnäkin Colossus mahdollistaa käytännöllisesti kimppojen pelaamisen. Näin pienempi panos saadaan hajautettua paremmin. Erityisen hyvä ominaisuus on kuitenkin Cash Out mahdollisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että elossa olevasta kupongista voi lunastaa voittona haluamansa osan (tai vaikka kokonaan) lähtöjen välisellä tauolla! Pelikassan tasaiseksi kasvattamiseksi voidaankin tulla tilanteeseen, jossa ensimmäisen lähdön ideahevosen osuttua osa kupongin arvosta kannattaa lunastaa pian, ja osa kannattaa jättää taistelemaan isosta potista. Lunastettavan osuuden koko kannattaa päättää oman pelikassan ja riskiprofiilin perusteella.

Shampanjaa ja mansikoita!

Englannin laukka on mielenkiintoinen sijoituskohde, erityisesti nyt Colossus Betsin tarjoamien erinomaisten ehtojen myötä. Syytä ei kuitenkaan ole unohtaa lajin upeaa urheilullista ja kulttuurista puolta. Maailman parhaat hevoset kisaavat omistajiensa perinteikkäissä väreissä perinteisillä radoilla, samalla kun katsomoissa ja pelipuodeissa eri kansankerrokset kohtaavat. Jopa Jorma Vuoksenmaa on nimennyt lajin ensirakkaudekseen, toivottavasti Sinäkin ihastut siihen tänä rakkauden kesänä!

Lisää Jorman mietteitä laukkaan liittyen kuulet tältä videolta.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä