Kategoria: Blogi

Tahallisia tappiota NFL:ssä?

Tahallisia tappiota NFL:ssä?

Viime sunnuntaina 6.12.2020 New York Jets valitsi varsin erikoisen pelin, kun se oli kymmenisen sekuntia ennen loppua 28–24 johdossa Las Vegas Raidersia vastaan. Jets lähti monen pelaajan voimin Raidersin pelinrakentajan Derek Carrin kimppuun. Tämä väisti vaarat ja heitti 46 jaardia pitkän touchdownin. Normaalisti tällaisissa tilanteissa johtoasemassa oleva joukkue nimenomaan varmistaa, etteivät pitkät heittopelit onnistu. Nyt Jetsin outo ratkaisu piti sen kauden voittotilin nollassa. Jetsillä oli mahdollisuus varmistaa ottelun voitto jo muutama minuutti ennen loppua, mutta se ei saanut uusia yrityksiä kolmella ponnettomalla pelillään ja menetti pallon Vegasille.

Vain yhden ottelun tänä vuonna voittanut Jacksonville Jaguars hävisi sunnuntaina jatkoajalla Minnesota Vikingsille. Voittokin oli tarjolla, mutta Jaguarsin pelinrakentaja Mike Glennon rähmäsi pallon kerran, heitti sen kahdesti vastustajille ja tuli kerran säkitetyksi omalla maalialueellaan.

Viime sunnuntain ja aikaisempien kausien loppukierrosten vastaavat, oudot tapahtumat ovat herättäneet monissa NFL-vedonlyöjissä kysymyksen: häviävätkö NFL:n hännänhuiput pelejä tahallaan loppukaudesta? Huonoiten sijoittuneet joukkueet kun palkitaan amerikkalaisessa urheilussa parhailla varausvuoroilla. Jos seuraavan vuoden varaustilaisuudessa ensimmäisenä on tarjolla todellinen supertähti, on joukkueelle hyväksi hävitä pari ottelua lisää ja varmistaa uuden huippunimen saamisen tulevaisuuden perustaksi. Myös valtaosa faneista ymmärtäisi ja hyväksyisi merkityksettömien otteluiden häviämisen tulevaisuuden parantamiseksi.

Minulla ei ole asiaan varmaa mielipidettä. Tuskin kellään muullakaan, sillä USA:ssa, oikeudenkäyntien luvatussa maassa pienikin viite sopuotteluista johtaisi miljoonakorvauksiin, jopa vankeustuomioihin. Myös joukkueiden maineelle edes viittaukset väärinkäytöksiin olisivat tuhoisia.

Edellä mainituista syistä tuntuisi oudolta, että ”tankkaavat” joukkueet uskaltaisivat hävitä tahallaan. Tappioiden organisoiminen ja käskyttäminen vaatisi useiden henkilöiden yhteistoimintaa. Miten kaikki voisivat varmistua, ettei kukaan vuoda jossain elämänsä vaiheessa, lipsahduksena, humalassa tai jopa kiristys/kostosyistä?

Tiedän kuitenkin monen hyvän NFL-sijoittajan lyövän johdonmukaisesti vetoa sarjan hännänhuippuja vastaan päätöskierroksilla. Päätin tarkastaa tietokannoistani, onko ”tankkaajia” vastaan sijoittaminen kannattavaa?

Poimin kaikki tämän vuosituhannen joulukuussa pelatut ottelut, missä toinen joukkue oli voittanut enintään 2 ottelua. Erittelin vielä koti- ja vierasvoitot. Tein erilaisia suodatuksia voittoprosenttien, vastustajien, viikkojen ja tasoituspisteiden suhteen. En kuitenkaan millään määrittelyillä löytänyt strategioita, joilla tankkaavan joukkueen tappioilla olisi ansainnut. Itse asiassa melkein kaikilla asetuksilla oli parempi pelata ”häviöstä hyötyviä” joukkueita. Varsin usein tankkaajat hävisivät mutta olivat vedonlyönnissä voittajia tasoituspisteidensä turvin.

Kiinteäkertoiminen vedonlyöntimarkkina ottaa nykyisin hämmästyttävän hyvin huomioon eri tavoin todennäköisyyksiin vaikuttavan informaation. Sen sijaan poolipeleissä, missä voitot jaetaan oikein veikatuille panoksille näiden suuruuden suhteissa, tuntuvat veikkaajat tekevän virheitä. Melkein aina panoksia suuntautuu liikaa vaihtoehtoihin, jotka tuntuvat kaikkein ilmeisimmiltä. Pottipeliveikkaajat saattavat sattumalta tai yhtä ”ideaa” hakien löytää kupongeilleen yllättäjän, mutta pääsääntöisesti ”perussysteemin” ohittava tulos nostaa suhteettomasti voitto-osuuksia – kahdesta ”raamin ohittajasta” puhumattakaan.

Kaksi viikkoa sitten yksi ColossusBetsin NFL-kimpoistani voitti €12,80 panoksella €23880. Tässä, kuten monessa muussakin suurvoitossamme oli ideana otteluiden pysyminen verrattain tasaisina. On ilmeistä, että ColossusBetsin vedonlyöjät tekevät NFL:n päätöskierroksilla suurempia virheitä kuin miljoonat kiinteäkertoisen markkinan osapuolet.

Sunnuntain 13.12.2020 otteluissa otan huomioon joukkueiden motivaatiotilanteen, mutta en ylipainota motivaatiosta nauttivien joukkueiden murskavoittoja. Mietin huolellisesti, mitkä tulokset ovat toisistaan lievästi riippuvaisia, eli miten toisen ottelun tulos vaikuttaa samaan aikaan tai myöhemmin pelattavan kamppailun motivaatiotilanteeseen.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä