Kategoria: Blogi

Lisääkö uusi pallotyyppi MM-kisojen maaleja?

Lisääkö uusi pallotyyppi MM-kisojen maaleja?

Ilmoitin julkisesti ennen kisojen alkua odottavani maalikeskiarvoksi 2,45-maalia per ottelu. Muut miljoonat vedonlyöjät maailman eri puolilla odottivat selvästi suurempia maalimääriä. Monet hyvätkin vedonlyöjät kehoittivat pelaamaan yli/ali-vedonlyönnissä ”yli”-tuloksia, ja käyttivät perusteena kisoissa käytettävää palloa, joka ”lentää hyvin” ja ”on potkaisijan pallo”.

Kyseisen pallon valmistaja on kertonut, että pallo lentää poikkeuksellisen hyvin. Monet pallon puolesta puhujat ovat välittäneet tätä tietoa eteenpäin. Joka kerta, kun suorasta vapaapotkusta on syntynyt komea maali, on se asenteita vahvistaen tulkittu pallon ansioksi – menipä sitten laukaus maalin muurin yli tai ali.

Perjantain 21.6. otteluiden jälkeen turnauksessa on tehty noin pyöreästi 2,2 maalia per ottelu. Vedonlyöntimarkkina odottaa jatkopeleissä kuitenkin vain noin 2,4:ää maalia per ottelu – eli pienempää määrää per ottelu kuin mitä se odotti kisojen käynnistyessä! Eikö pallo lennäkään ”väpättämättä”? Montako maalia todellakin oli syntynyt pallon ansiosta? Miksi maaleja on syntynyt paljon vähemmän kuin edellisissä kisoissa, vaikka pallo on nyt parempi?

Joskus ihmismassat käyttäytyvät vaikeasti ennustettavalla tavalla.

Ehkä uusi pallo tosiaan lisää maaliodottamaa. Voi olla, että turnauksen alussa paljon alle odotusten jäänyt maalimäärä onkin johtunut puhtaasti sattumasta. Mutta on vaikea sanoa, kuinka suuri (tai oikeastaan pieni) pallon vaikutus on. En tiedä. En siksi laske asialle montaa sadasosaa. En harhauta ymmärtäväni tästä asiasta sen enempää kuin kukaan muukaan.

Tapasin kymmenisen vuotta sitten sattumalta miehen, jolle laskin kertoimia 1980-luvulla. Työsuhteemme aikana pomoni ei koskaan sanonut minulle kiitoksen sanaa, vaikka tein hänelle miljoonia. Mutta nyt, pari kymmentä vuotta myöhemmin hän yllätti toteamalla: ”Jorma, sinä erotuit kaikista muista jo silloin nuorena, kun et koskaan uskonut mihinkään muuhun kuin numeroilla todistettavaan”. Menin sanattomaksi tästä yllättävästä lauseesta, mutta jälkeen päin aloin miettiä: onko tietämättömyyteni tiedostaminen syy minun ja asiakkaitteni menestykseen vedonlyönnissä?

Nykyisin reagoin asioihin vielä rauhallisemmin, yhä enemmän ja enemmän tilastollista näyttöä vaatien. En ota matemaattisiin malleihini kuin merkityksellisiä ja tarkasti mitattavia asioita – en siis esimerkiksi kisojen ”superpallon” vaikutusta. Sen sijaan puntaroin otteluiden tasaisuutta, joukkueiden pelitapaa sekä turnaustilannetta. Jos tasapeli on molemmille hyvä tulos, putoaa maaliodottama luonnollisesti. Sen sijaan molempien hakiessa voittoa maaleja syntyy odotettavasti enemmän. Jos toiselle tasapeli on OK ja toiselle ei, on vaikutus maaliodottamaan jotain mainittujen äärimmäisyyksien väliltä.

ColossusBetsin maalilukupeleissä saa matalista maaliluvuista hyviä etuja. Colossuksen pelaajapopulaatio suosii (ja toivoo) otteluissa korkeita maalilukuja. 0-0 -tulokset nostavat rivien arvoja paljon – erityisesti nyt, kun turnauksessa ei ole pelattu ainoatakaan 0-0 -peliä.

0-0 -tulokset ovat myös erittäin yhteensopivia melkein kaikenlaisten tulosten kanssa muissa otteluissa. Useamman 0-0:n toistuminen kolmessa tai neljässä ottelussa on epätodennäköistä. Siksi 0-0 -tuloksia kupongeillaan kierrättävä ei menetä tuotto-odotusta toistuvien tulosten takia (kirjoitin ilmiöstä pari päivää sitten blogissani:

https://esbc.fi/articles/blog/systeemien-pilkkominen-kannattaa/

Jo yhden 0-0:n ansiosta myös neutraalit, verrattain todennäköiset, runsasmaalisetkin maaliluvut muissa otteluissa muodostavat usein ylikertoimisia kombinaatioita.

Ps. Jos ColossusBets ja sen järjestämät pelit ovat Sinulle uusia asia, katso esittelyvideoni

https://www.youtube.com/watch?v=BEWxnEi2oVsi

tai lue esittelyblogini

https://esbc.fi/articles/blog/lisaa-paivittaista-mm-jannitysta-colossus-bets/

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä