Kategoria: Blogi

Guineasit hevosille, kuolleet shillingit suomalaisille

Kevät on tullut Newmarketiin. Laukkavalmentajat julkaisevat instagrammeissaan kuvia puutarhojensa ensimmäisistä kukista, jotka ovat heille vielä suurempi ylpeydenaihe kuin uraansa pian aloittelevat parhaat varsat. Mutta lähes yhtä tärkeä merkkipaalu tiellä kohti laukkakesää on Newmarketin nyt viikonloppuna kilpailtava Guineas-meeting.

Oriitten 2000 Guineas ratkaistaan tänään lauantaina ja tammojen 1000 Guineas sunnuntaina. Guineasit ovat Derbyn, Oaksin sekä St.Legerin ohella maailman perinteisimmät ja arvostetuimmat laukkakilpailut. Ne kilpailtiin ensimmäisen kerran vuonna 1809. Tuntuu epätodelliselta, että samaan aikaan Von Döbeln ja Sandels joukkoineen kamppailivat Suomen Sodassa Venäjää vastaan. Englannin laukalla on totta vie pitkä historia.

Guineasit saivat nimensä perustamisvuonna 1809 jaettujen palkintosummien mukaan. Guinea tarkoitti aikoinaan 21 shillinkiä – englantilaisen aina niin loogisen mittajärjestelmän mukaisesti. Nyt molemmille sukupuolille jaetaan yhtä paljon rahaa. Voittajille on tarjolla noin hieman yli 300.000 euroa vastaava puntanippu.

Jaossa shilllinkejä on myös teräville pelaajille heti tänään lauantaina. ColossusBetsin pelien palautusprosentit jäävät erilaisten erikoistarjousten ansiosta korkeiksi. Hyvistä poteista kilpailevat brittiveikkaajat eivät ole läheskään yhtä edistyneitä ajattelultaan ja toimintatavoiltaan kuin parhaat suomalaiset. ColossusBetsin lauantairahoista kulkeutuu jälleen odotusarvoisesti merkittävä osa Suomeen.

Parhaat ehdot lauantaina tarjoaa luultavasti ColossusBetsin Win 6. Tähän Toto6:tta vastaavaan peliin on ”unohdettu” 16.166 euroa jaettavaksi jo ennen ensimmäisenkään voittoa tavoittelevan rivin ilmestymistä. Astetta helpompi ”sijakutonen” pelataan tänään 10.000€ takuupotilla.

Colossuksen perinteisessä lauantaipelissä Saturday Sevenissä on ääretön palautusprosentti – niille veikkaajille, jotka pelaavat siihen ainoastaan ColossusBetsin tarjoaman ilmaisrivin.

2000 Guineasilla on nyt monta ottajaa, kun viime kauden paras kaksivuotias Darn Too Hot jättää kisan väliin loukkaantuneena. Sivumennen on sanottava, että Too Darn Hot olisi ollut varsin todennäköinen voittaja. Kaksivuotiaana tappioton, korkeimmat ratingini ansainnut ori saattaa jäädä laukkaurheilun historiaan. Kun katsoin viikolla kaikki viime vuoden kaksivuotiaiden Group1- ja Group2-lähdöt, havaitsin, että terävän ja miellyttävän näköinen Too Darn Hot vaihtaa rytmiä paremmin kuin monikaan yli 40 vuoden aikana näkemäni laukkahevonen.

Too Darn Hot jätti 2000 Guineasin suosikkiaseman Aidan O’Brienin tallin kaksikolle Ten Sovereigns – Magna Grecia. Molemmat tekivät kaksivuotiaina ikäluokkansa parhaita lukemia. Magna Grecia hävisi vain yhden kolmesta startistaan, Ten Sovereigns ei ainuttakaan. Molemmat aloittavat kautensa suoraan 2000 Guineasista. Parhaat hevoset ovat kuitenkin usein hyviä heti talven jälkeen. 2000 Guineasin kymmenestä viime voittajasta seitsemän on tullut kilpailuun ilman valmistelevaa kevätstarttia.

Irlantilainen Aidan O’Brien tietää myös, miten mikäkin kolmivuotias tulee valmistella Newmarketin klassikkoon. Hän on voittanut 2000 Guineasin yhdeksän kertaa. Yksi voitoista tuli vuonna 2002 Manchester Unitedin managerin Sir Alex Fergusonin Rock of Gibraltarilla. O’Brien on voittanut myös kaksi viimeisintä 2000 Guineasia sekä myös vuoden 2015 kilpailun.

Päälähtöön Colossuksella pelataan First Four - neljä parasta hevosta järjestyksessä. Tässä pelimuodossa kannattaa ottaa huomioon lähtöpaikat, radan kunto eri kaistoilla, hevosten juoksupaikkatoiveet ja ratsastajien valitsemat taktiikat.

Kilpailupäivän ensimmäisissä lähdöissä on viisasta katsoa, mihin jockey pyrkivät hevosillaan. Guineasien maili juostaan suoralla, leveällä radalla, joka laskee ensin loivasti ja kääntyy viimeisellä 200 metrillä ylämäeksi.

Usein Newmarketin kavioura on nopeampi toisen rataa rajaavan kaiteen vierellä. Jockeyt joutuvat tekemään silmänräpäyksissä vaikeita päätöksiä. 19 hevosen lähdössä parhaalle nurmelle pääseminen ei ole ilmoitusasia – varsinkaan, jos alkuperäisen lähtökopin ja kaiteen välissä on useita samoille toivepaikoille pyrkiviä kilpailijoita.

Joinakin kilpailupäivinä radan keskikohta sopii hevosille parhaiten. Tällainen ”track bias” on kuitenkin haitaksi niille hevosille, jotka painavat jommallekummalle ohjalle eivätkä juokse suoraan. Tämän takia jotkut hevoset siirtyvät kaiteen äärelle, vaikka keskirata olikin tiedetty sinänsä parhaaksi alustaksi. Joskus jockeyt joutuvat ottamaan taktiikassaan huomioon myös vetoavun saamisen, oletetun vauhdinjaon ja sen, mitä ihannepaikaan pääseminen maksaisi.

Tänään juoksun kulkua on erityisen vaikea arvioida, koska lähdössä ei ole selkeitä keulahevosia. Jonkun hyvähkön hevosen on kuitenkin otettava vetotyöt. Muuten toinen ryhmä saa edun.

Laukkalähdön taktiikka on kiehtovaa peliteoreettista pohdittavaa – ratsastajille ja meille vedonlyöjille!

Seuraa twitteriäni päivän aikana! Jos havaitsen jotain rahan arvoista kilpailupäivän aikana track biasista tai muusta, kerron asiasta peliystävilleni.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat ajankohtaiset sijoitusneuvot vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä