Kategoria: Blogi

Tiedän tietoni pienuuden

Tiedän tietoni pienuuden

Yorkin upean, kansainvälisen meetingin avauspäivä tarjosi maailman parasta laukkaurheilua – ja opetti nöyryyttä. Tiesin kyllä, että Mishriff on erinomaisen mukautumiskykyinen hevonen, mutta vaikka se oli voittanut huippulähtöjä eri alustoilla, matkoilla ja mantereilla, en laskenut sitä ”todelliseksi” maailmanhuipuksi. Ori ansaitsi toki Lähi-idästä lähes 10 miljoonaa puntaa kolmessa startissa, mutta keskikesän Englannin klassikkolähdöissä se näytti nihkeältä. Nyt Yorkissa Mishriff teki elämänsä parhaan juoksun, ohitti lopussa ”turhat” varmistushevoseni ja kirmasi 6 hevosenmitan voittoon.

Pääsääntöisesti minulla on puolen vuosisadan hioma silmä erottaa ylituottoja vedonlyönnissä läpi sarjatasojen tarjoavat luokkahevoset. Mutta Mishriffin ohella on tullut muitakin väärinarviointeja. Esimerkiksi Köppinen alkoi säteillä minulle ”luokkahevosen” tavoin vasta, kun ensimmäinen kuninkuusseppele asetettiin sen kaulaan.

Jotta väistämättömät virhearvioinnit eivät tee merkittäviä tuhoja sijoituspääomassa, on sekä hevosia että pörssiä pelattava vastuullisilla riskitasoilla, nöyrällä mielellä ja tiukoin tappiorajoin.

Tänään Yorkissa sekä Englannin että Irlannin Oaksit voittanut Snowfall on Yorkshiren Oaksissa 1,4-kertoiminen suursuosikki. Itse en pidä tammaa kuitenkaan noin luotettavana pankkina. Snowfall juoksee tasoaankin korkeammalla, huikealla maineella, koska se löylytti epäonnistuneet pahimmat vastustajansa peräti 16 ja 8 mitalla Oakseissa. Esimerkiksi Epsomissa rata oli melko pehmeä. Kun hevoset väsyvät tuollaisissa oloissa, liioittelevat etäisyydet maalissa tasoeroja.

Snowfall kohtaa nyt kelvollisia vanhempia hevosia. Pelaisin mielelläni ohi siitä, koska tarjolla olevat riski/palkkiosuhteet ovat edullisia. Mutta: ketä sitten pelaisin? Wonderful Tonightilla on Snowfallia paljon parempi Auren-rating, mutta sen ei pitäisi parantaa, kun sen sijaan Snowfall kehittynee yhä kolmivuotiskautensa elokuussa. Lisäksi Wonderfull Tonight painaa usein ohjille melkoisesti. Se voi kostautua, kun nykysäätiedoilla keli Yorkissa ei kovetu lennokkaaksi. Kerrointa 40x lupaava Albaflora saa hyvän juoksun, mutta näin suurten yllättäjien pelaaminen kysyy kärsivällisyyttä ja pelikassaa. Kuuden lähdön kombinaatiopeleissä tällaiset valinnat tekevät rivit – ikävä kyllä – ylivaikeiksi, jos muissa tasaisissa lähdöissä tulee yllätyksiä.

Itse asiassa Yorkin tämän päivän V-pelit menevät monilla muillakin sinänsä edullisten merkkien kombinaatioilla ylivaikeiksi, jos Snowfall ei voita. Mutta en oikein haluaisi olla suursuosikinkaan kyydissä, koska se on kaikkien varma. Edellä mainituista syistä kakkossuosikki Wonderful Tonight ei sekään ole optimaalinen ohipelivaalinta Ja tosiaan muut Oaks-tammat tekevät lähes kaikki rivit yli-yli-yli-vaikeiksi.

Mutta onneksi jokaiseen sotaan ei ole pakko osallistua. Kun romahdusmallit alkavat varoitella osakkeiden riski/palkkiosuhteiden olevan vaarallisilla tasoilla, voin ilomielin katsoa hetken sivusta karskimpien miesten (ja naisten) twiittailua osakevoitoilla lähestyvästä taloudellisesta riippumattomuudesta. Samalla tavalla kestän kuuden ideahevoseni voiton tänään Yorkissa, jos niiden muodostaman rivin osumistodennäköisyys on liian pieni koko pelin jakosummaan nähden.

Kävin nimittäin myös Yorkin muut lähdöt läpi, ja niissäkin toistuu sama viesti: tasaisia, useita kysymysmerkkejä sisältäviä handicappeja ja kaksivuotislähtöjä. Pelasinkin ColossusBets kimpoissani vain kaikkein parhaat, valitettavan harvinaiset edulliset rivit. Näin siitä huolimatta, että Colossuksen placepotissa jaetaan kuollutta rahaa. Placepoteissa suurimmat edut saavutetaan paljon tämänpäiväistä edullisemmilla kierroksilla. Voi olla parempi, että säästät sijoituksesi paremmille pelipäiville, koska on epätodennäköistä, että rivi osuisi pieniin ja vähälukuisiin kimppoihini tänään.

Yorkin tasokkaasta hevosurheilusta toki nautin koko iltapäivän, enkä epäröi laittaa rahojani poikimaan, jos uusi informaatio, hevosten olemus ennen lähtöä tai vedonlyöntimarkkinan liikkeet niin edellyttäisivät.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä