Kategoria: Blogi

Telecaster vireessä

Telecaster vireessä – kestää nopeaakin tempoa

Englannin Derby ja Oaks, klassiset, lähes neljännesvuosisadan ajan käydyt hevoskilpailut, ovat käsillä. Kolmivuotiaiden tammojen Oaks ratkaistaan Epsomissa perjantaina, oriitten Derby lauantaina.

Juostavana matkana molemmissa on puolitoista mailia. Kilpailujen ennakkopuntaroinneissa keskeistä on, miten hyvin varsat kestävät niille uuden, pidentyneen kilpailumatkan. Vanhanaikaiset englantilaiset tapaavat käyttää arvioittensa perusteena säännöllisesti edellisten kilpailujen juoksutyylejä ja jopa hevosten sukuja. Näillä asioilla on toki merkityksensä. Mutta ylivoimaisesti parhaiten 1½-mailin klassikkomatkan sopivuutta eri hevosille voi arvioida vauhdinjakoanalyysin perusteella.

Usein lyhyen matkan täysivauhtiset pyrähdykset mittaavat kestävyyttä. Pidempien matkojen kisat ratkeavat usein rytminvaihtokykyyn sekä pätkänopeuteen. Kärkipaikalta maililla väsyvä hevonen saattaa hallita puolentoista mailin lähtöä alusta loppuun, kun matkavauhti on maltillisempi. Usein se on.

Takaa kirivät hevoset saavat usein brittilehdistöltä maininnan ”needed longer distance”. Läheskään aina näin ei ole. Yksivaihteiset hevoset näyttävät usein ”kirivän” hienosti, vaikka todellisuudessa ne vain hyötyvät tasaisesta energian kulutuksestaan ja ohittavat väsyviä vastustajia. Pussiin jääminen ja häirintöjen kohteeksi joutuminen ei sekään tarkoita, että pidemmästä matkasta olisi hyötyä. Hevonen, joka on riippuvainen vetoavusta ja täydellisesti ajoitetusta kiristä ei saa yhtään parempia lähtökohtia menestyä, jos pidempi matka mennään maltillisella temmolla.

Tammojen Oaks ratkaistaan perjantaina. Kilvan suosikkeja tulevat olemaan Pink Dogwood ja Mehdaayih.

Mestarivalmentaja John Gosden on valmistellut Mehdaayhia Epsomiin samalla kilpailutuksella kuin montaa aiempien vuosien menestyjäänsä. Mehdaayihin viimeistelystartti kolme viikkoa ennen Oaksia Chesterissä toi helpon, vakuuttavan kirivoiton keulahevosia suosivalla radalla.

Myös Lingfieldin Oaks-trial kolmisen viikkoa ennen Epsomia on toinen Gosdenin käyttämä ponnahduslauta menestykseen. Tänä vuonna Lingfieldin leikkisän helpon voiton kautta Epsomiin tulee Anapurna. Se ib erittäin kehityskykyinen tamma, joka saattaa kukistaa tallitoverinsa ja ehkä kaikki muutkin. Gosdenin tallilla hevosia pidetään tasaväkisinä. Jockey-valinnatkin tehtiin jatkuvuuden perusteella. Anapurnalla jatkaa sillä viimeksi voittanut Frankie Dettori, Mehdaayihillä Robert Havlin.

Pink Dogwood tulee Irlannista Aidan O’Brienin tallista. O’Brien on voittanut Englannissa kaiken, usein ja äskettäinkin. Hän on huippuvalmentaja, mutta hänen hevosiaan myös pelataan jo kohtuuttoman paljon. Raveissa valmentajien ammattitaito ei täysin heijastu kertoimiin, mutta laukassa kaikkein suosituimmat treenarit tapaavat olla liikaa pelattuja. Näin ollen esimerkiksi Pink Digwood juoksisi Epsomisssa korkeammalla kertoimella, jos sen valmentaja oli ”Joku Muu Jokunen” – melkein O’Brienin tasoinen mutta nimettömämpi valmentaja.

Pink Dogwood ja Mehdaayih ovat ikäluokkansa tämän hetken parhaita. Silti Oaksin laadukas suosikkipari on haavoittuvainen. Kärkikaksikon epäonnistumista vaanii Anapurnan lisäksi tasainen lauma laatutammoja, joiden parannuspotentiaalia ja kehityshyppäyksen suuruutta lauantaille on vaikea arvioida.

Oaksin matkavauhti tulee luultavasti olemaan hitaahko. Tämä lisää satunnaisuuden merkitystä – erityisesti, kun kumpikaan suosikeista ei taida vetää joukkoa.

Mainituista syistä minulla ei ole vahvaa näkemystä Oaksiin. Sen sijaan Derbyssä tulen antamaan ColossusBetsin kimpoissani selkeän ylipainon Telecasterille.

Tiedän, miten typerää on ottaa julkisesti kantaa 6-kertoimisen kolmossuosikin puolesta. 80% varmuudella Telecaster häviää, ja nimeään häpeävät nettikirjoittajat pääsevät jälleen kertomaan, miten olen ”kusettaja”. Mutta pelaan Telecasteria. Siksi kerron asiasta. Mitä muuta mies voi tehdä? Voitan odotusarvoa, vaikka 80% varmuudella häviän rahaa. Colossuksen P6 Placepotissa Telecasterilla tosin on jo kruuna-klaava -mahdollisuus nostaa kimppojemme arvoa.

Telecasterin väliajat viimeksi Yourkissa olivat nopeita ja kuluttavia. Silti ori kamppaili keulapaikalla ja torjui lopussa maailmanhuipun, Too Darn Hotin hyökkäyksen. Too Darn Hot ei ollut parhaimmillaan, mutta jo Telecasterin aika ja ennen kaikkea vauhdinjakonumerot todistavat voittajan suorituksen olleen huippuluokkaa.

Morrison on virittänyt Telecasterinsa täydelliseksi. Itse asiassa ori voi parantaa edelleen. On toki mahdollista, että joku muu parantaa enemmän. Derby on myös aina arvoituksellinen tapahtuma, siksi omaperäinen ja erikoinen Epsomin kumpuileva rata on. Loppukaarre paahdetaan lujaa alamäkeen. Tämä tuottaa tasapainovaikeuksia joillekin hevosille. Näitä on vaikea ennakoida, koska kukaan ei ole laukannut legendaarista "Tattenham Corneria" aikaisemmin ainakaan kilpailutilanteessa.

Olen aktivoitunut sijoittamaan laukkaan tänä keväänä. Sinänsä olen lyönyt vetoa laukasta 70-luvulta lähtien, mutta nyt pelaan käytännössä päivittäin - kaikille Britannian radoille ja joskus muuallekin.

Eri hevoset ovat edullisia eri pelimuodoissa ja eri pelinjärjestäjillä. Vastustajani tekevät eniten virheitä ColossusBetsin totopeleissä. Näissä edut sitä paitsi kertautuvat, kun peleissä lähtöjä on monta ja järjestäjä ottaa (pienen) osuutensa vain kerran. Telecasterin kautta kulkevissa kimpoissani pidän tarkkaa huolta siitä, etten maksa turhasta – liikojen yllättäjien kautta ylivaikeista, negatiivisen tuotto-odotuksen riveistä.

Derby ja Oaks ovat niin suuria, klassisia urheilutapahtumia, että niiden katsominen on elämys muillekin kuin hevosharrastajille. Oaks starttaa perjantaina kello 18.30 ja Derby lauantaina kello 18.30 Suomen aikaa.

JORMA VUOKSENMAA

PS. Yleisempiä ajatuksiani laukkavedonlyönnistä videopätkässä: https://www.youtube.com/watch?v=u35XfJIwEQs

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä