Kategoria: Blogi

Rahat pois – vai poikimaan?

Oikeastaan minun ei kuuluisi kirjoittaa tätä blogia.

Minä ja minuun luottaneet kimppalaisemme voitimme noin 15 senttiä jokaisesta sijoittamastamme eurosta, kun osallistuimme vapun aattona alkaneeseen ColossusBetsin Mestarien Liigan rollover-monivetoon. Itse asiassa lähes kuka tahansa olisi odotusarvoisesti voittanut tuossa pelissä, koska voittoina jaettiin panoskertymää suurempi summa! Näin ollen on tavallaan ”jälkiviisasta” ryhtyä tämän blogini pohdintaan, koska teimme itsestään selvän, oikean päätöksen sijoittaessamme varmuudella edulliseen pelin. Kun voittaa odotusarvoa, voi kohauttaa sen jälkeen välinpitämättömästi olkapäitään tse otteluista arvottaville tuloksille.

Kirjoitan tässä kuitenkin nyt vappuviikon Colossuksen rolloverista, koska se on herkullinen esimerkki voittojen kotiuttamisen eri tavoista.

Ihmiset tosiaan olivat joko pettyneitä edellisen viikon alikertoimisen moniveto-rivin kimpoilleni aiheuttamista tappioista, tai sitten he hilluivat vappuaaton juhlahumussa, mutta ColossusBetsin ”boolimaljaan” pohjiksi pottikulhoon jätetystä 50.000 eurosta kovin monet eivät halunneet lähteä kanssani ottamaan osuuttamme. Jouduin/sain pelata itse tuhansilla euroilla selkeästi tuottavia Colossus-rivejä, kun kimppani eivät kelvanneet kovin monelle.

Tapahtuneesta huolimatta kymmenkunta kimppaani tavoittelee nyt yhä tuhansien eurojen voittoja, kun Colossus-monivedon ensimmäisissä otteluissa Ajax haki 0-1 voiton Tottenhamilta ja Barcelona löi Liverpoolin 3-0.

Pidin Tottenhamia Ajaxia parempana joukkueena. Kimpoissani olikin Tottenham-ylipaino. Onneksi kuitenkin Ajax voitti täsmälleen 0-1. Tämä tulos tapaa lähes poikkeuksetta nostaa Colossus-monivetorivin arvoa suhteettomasti. Niin nytkin. Vielä paremmin kimppalaiseni palkittiin toisesta virhearvioinnistani. Barcelonan vahva puolustus, kyky syöttää nopeasti ja tarkasti ahtaissakin tilanteissa sekä kyky hallita palloa on tehnyt minuun suuren vaikutuksen aina – ja nyt. Voimalukuni väittivät Barcan olevan selkeästi Liverpoolia paremman joukkueen. Näiden asioiden lopputulema oli, että halusimme hävitä paljon jo Liverpoolin kahdella maalilla ja yrittää voittaa aggressiivisesti Liverpoolin jäädessä nollille. Ylipainotimme Barcan 1-0, 2-0 ja lopulta tulokseksi arvottua 3-0-voittoa.

”Arvottua”-sanalla ärsytän tahallani ”lopputulos kertoo kaiken, pulinat pois” -hahmoja (jos he nyt ylipäätänsä blogejani lukevat). Kauniimmin sanottuna jalkapallo-ottelu on satunnaiskoe, jossa heitetään noppaa. Parempi joukkue saa heittää noppaa useammin kuin huonompi. Kuutosen heittävä joukkue saa maalin. Usein enemmän heittoja (eli hyviä maalipaikkoja) saava joukkue voittaa, mutta joskus pienempi heittojen määrä tuo hyvän onnen ansiosta enemmän kuutosia – eli vertauksessani enemmän maaleja altavastaajalle.

Barcelona ei suinkaan ollut eilen ”selkeästi Liverpoolia parempi joukkue”, kuten olin luullut. Xg-maalidottamaan perustuvien laskelmien mukaan Liverpoolin kuului saada maali ja Barcelonan jäädä alle kolmeen maaliin. Mutta nyt olimme onnekkaita. Emme silti tunne syyllisyyttä. Aivan yhtä usein pallo pomppii toiseen, ikävämpään suuntaan. Oikein todennäköisyydet arvioinut ja perustellut pelipäätökset tehnyt veikkaaja päätyy häviämään rahaa, kun onni on vastaan ottelussa.

Mutta nyt siis kymmenkunta kimppaani tavoittelee arvosta täysosumaa Colossuksen Monivedossa. Useissa kimpoissa tämän torstai-illan kohteissa Frankfurt – Chelsea ja Arsenal – Valencia on runsaasti vaihtoehtoja, kun eiliset tulokset sattuivat osumaan ylipainotettuihin. Silti kohtaamme kysymyksen: kannattaisiko osa voitoista varmistaa jo ennen kahta päätöskohdetta? Ja jos, niin onko parempi hyväksyä ColossusBetsin cashout-ostotarjous vaiko pelata uhkaavimpia tulosvaihtoehtoja vedonvälittäjille?

Kysymykset ovat vaikeita, eikä niihin voi antaa yleispätevää vastausta.

Osa pelaajista nimenomaan haluaa jännitystä. Heille pelikassan vuoristorata on vain huumeen omaista huumaa. On selvää, että tämän tyylisen pelaajan ei kannata harkitakaan sinänsä edullisten Colossus-kuponkien myymistä. Miksi luopua osasta tuotto-odottamaan, kun on jo lähtökohtaisesti nimenomaan halunnut maksaa jännityksestä?

Sen sijaan pelaaja, joka uskoo ansaitsevansa rahaa Colossuksen vaikeissa peleissä, voi uhrata jonkin verran tuotto-odotuksestaan riskin kustannuksella. Jos sijoittaja on oikeassa olettamuksessaan, että esimerkiksi Colossuksen rollover-monivedoissa on keskimäärin 15% tuotto-odotus mutta että noin kolme yritystä neljästä jää ilman täysosumaa, kannattaa hänen pitää huolta siitä, ettei epäonninen puolen vuoden tappiputki vie mahdollisuutta olla mukana seuraavassa voittoputkessa. Näin ajattelevan pelaajan kannattaa kotiuttaa osa voitetusta odotusarvosta satunnaiskokeen ollessa vielä kesken.

Itse myyn ColossusBetsille niitä kimppojani ja omia kuponkejani, joilla lasken voittavani liian vähän suhteessa riskiin. Sen sijaan ne Colossus-monivedot, joilla on mahdollisuus voittaa suhteettomia summia edes kohtalaiseen osumistodennäköisyyteensä nähden, saavat mahdollisuutensa. Näiden jo ”voitetusta” arvosta kotiutan vain pieniä osuuksia. Jos haluan pienentää riskiä merkittävästi, pelaan vedonvälittäjille niitä edullisimpia vaihtoehtoja, jotka eivät sisälly Colossus-kimppoihini.

Frankfurt - Chelsea –pelissä olen melko samaa mieltä vedonlyöntimarkkinan kanssa. Frankfurtin kokoonpano ei ole paras mahdollinen, ja Chelsea on toki jo perusluokaltaan parempi joukkue. Mutta kotiedut Euro-otteluissa ovat suuria. Maaliodottamankin miljoonat ihmiset ovat arvoineet oikein.

Vetojen suojaamista harkitsevalle virheetön vedonlyöntikohde on tavallaan hyvä. Nyt mistään vaihtoehdosta ei joudu maksamaan vakuutusmaksua sen enempää kuin toisestakaan. Kaikki ratkaisut voi perustaa omaan riskinhallintatilanteeseensa.

Arsenal – Valencia -ottelussa kotijoukkueen viime otteluissa päästämät maalit ja heikentynyt kokoonpano näkyvät ehkä jo liiaksi kertoimissa. Koska tasapelit ja Valencian voitot räjäyttävät kuponkiemme voitot korkeuksiin, on Arsenalin pelaaminen kiinteällä kertoimella tässä hyvä veto. Kun edullista positiota voi suojata niukalla ylikertoimella, kannattaa liikevaihtoa kasvattaa.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä