Kategoria: Blogi

Laukat ruohoradoilla alkavat

ColossusBetsin pelit Englannin laukkaan tarjoavat hienoja mahdollisuuksia hevospelaajille. Kaikkein edullisin peli on placepot, missä veikataan kuudessa lähdössä kolmen joukkoon sijoittuvia hevosia. Placepotissa pelaajapopulaatiolla on tilaa tehdä virheitä, mutta peli ei ole toivottoman vaikea.

Suomalaiselle raviharrastajalle Englannin laukka saattaa kuulostaa vieraalta tai vaikealta pelimarkkinalta. Itse asiassa laukan pelaaminen on raveja helpompaa. Hyvää informaatiota on saatavilla runsaasti. Laukassa on sitä paitsi vähemmän satunnaisuutta kuin raveissa – erityisesti ruoholla ilman esteitä juostavissa flat-turf-lähdöissä. Flat-turf-kausi käynnistyy nyt viikonloppuna Doncasterissa ja jatkuu aina marraskuulle asti.

Englannin laukasta vedon lyöminen saattaa tuntua vieraalta, erityisesti mikäli lajiin ei ole perehtynyt aiemmin. Erittäin hyvinä uutisina kerrottakoon, että menestyvän laukkavedonlyönnin alkeet ja perusideat ovat varsin yksinkertaiset ja helposti omaksuttavissa. ColossusBetsin laukkapelien ehdot ja palautusprosentit ovat niin pelaajaystävällisiä, että keskimääräinen suomalainen totonpelaaja on hyvin lähellä nousta voitolliseksi pelaajaksi heti harrastuksensa alussa. Lisätyn rahan peleissä perusstrategiatkin tarjoavat tuottomahdollisuuksia. Englantilaiset kilpailevat vedonlyöjät eivät ole niin tasokkaita kuin suomalaiset ja ruotsalaiset.

Tyypillisten laukkalähtöjen suuri hevosmäärä saattaa aiheuttaa rimakauhua, mutta loppujen lopuksi asia on pelkkä etu. Mitä enemmän hevosia, sitä enemmän vastustajilla on tilaa tehdä virheitä ja pelata alikertoimisia vaihtoehtoja. Isoissa lähdöissä toki osuu harvemmin kuin pienissä, mutta nousseet voitto-osuudet korvaavat tietysti pidentyneet häviösarjat.

Voittavan pelin periaate on laukassa tietysti aivan sama kuin kaikessa riskisijoittamisessa: On pelattava hevosia, joiden kertoimet ovat jääneet niiden voittotodennäköisyyden käänteislukua korkeammiksi. Jos arviomme voittotodennäköisyyksistä ovat keskimäärin tarkempia kuin pelimarkkinan arviot, jauhavat toistot rahaa pelikassaamme.

Itse asiassa edes aivan tarkat todennäköisyysarviot eivät ole välttämätön edellytys voittavaan peliin. Riittää, että löydämme vastustajiemme, muiden pelaajien tekemän virhemaneerin. Tai että löydämme ominaisuuden, joka vaikuttaa merkittävästi voittamisen todennäköisyyksiin muttei kovin paljoa kertoimiin.

Tietyt ominaisuudet ovat tutkimustemme mukaan tyypillisiä alipelatuille hevosille hevosista. Emme siis etsi tässä ajattelumallissamme etsi niinkään todennäköisintä voittajaa tai yritä arvioida yllättäjän tarkkaa onnistumisen mahdollisuutta. Tiedämme vain, että markkina tietää keskimäärin jostain asiasta liikaa tai liian vähän. Usein liikaa, sillä ihmisiä rasittaa ymmärrysharha ja sitä kautta alttius ylireagoida. Ja kun lähdössä yksi hevonen saa kohtuuttomasti liikaa peliä, voi moni muu nousta pelikelpoiseksi. Vastaavasti joskus hyvänkin hevosen heikkoon viime suoritukseen ylireagoidaan.

Suomalaiselle pelaajalle kokemus ravipelaamisesta on hyödyksi, sillä monet samat lainalaisuudet pätevät laukkaurheilussa. Samoin kuin raveissa, on oriiden pelaaminen tammoja vastaan usein edullista. Valmentajien tilastot pelikohdelähtöä vastaavissa olosuhteissa ja tilanteissa ovat tie voittoihin. Ja useimmissa tilanteissa myös laukkahevoset terävöityvät tuoreeesta (mutta ei kuitenkaan liian kuluttavasta) kilpailusta.

Joskus hevosten keskinäinen vertailu on jopa helpompaa kuin raveissa. Tämä johtuu siitä, että laukan sprinttimatkat, käytännössä alle mailin matkat juostaan alusta loppuun täysillä. Näiden matkojen loppuaikoja eivät sotke eri lähtöjen eri vauhdinjaot. Täysillä juostujen matkojen loppuajat ovat vertailukelpoisia keskenään. Laukkaradat poikkeavat kuitenkin toisistaan merkittävästi, ja tämä lisää tarvetta korjata juostuja aikoja.

Siinä missä ravit juostaan tasaisella ovaalilla, laukkaratoja on monen muotoisia ja profiilisia. Perinteiset laukkaradat voivat sisältää tiukkoja kaarteita eri suuntiin sekä ylä- ja alamäkiä. Niinpä aikavertailuita tehtäessä on erittäin tärkeä ymmärtää, miten nopea tai hidas on kyseinen laukkarata. Myös säätila ja siten kaviouran kunto (“going”) vaikuttaa aikoihin merkittävästi.

Laukkakilpailuissa suosikit voittavat ravisuosikkeja todennäköisemmin. Tämä johtuu pitkälti siitä, että ravisuosikkien “täystuhoriski” on suurempi. Raveissa hevosia hylätään laukkojen ja muiden rikkeiden takia lähes viidennes. Lisäksi pussiin jääminen on aina mahdollista. Laukassa pussista pääsee pujahtamaan helpommin ulos, ja hevosia hylätään huomattavasti harvemmin. Raveissa tilanne lähentelee siis esimerkiksi Formula 1 -kilpailua, missä ylivoimainenkin kuljettaja saattaa joutua keskeyttämään rengas- tai moottoriongelman takia. Laukassa paras voittaa useammin. Varsinkin ColossusBetsin Placepot-pelit rakennan paljolti suosikkien ympärille.

Jorma Vuoksenmaa

ESBC - Yhdessä enemmän peleistä!

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä