Kategoria: Blogi

Grand National – edulliset arpajaiset

Grand National – edulliset arpajaiset

Maailman seuratuin laukkalähtö Grand National ratkaistaan lauantaina Aintreen radalla Liverpoolin liepeillä. Vaikka maailmassa on palkinnoiltaan suurempiakin hevoskilpailuja, on lähes seitsemän kilometrin pituinen ja kolmenkymmenen esteen kestävyyskoe perusbrittien mielestä ”se” laukkalähtö. Lähes 200 vuoden ajan kilpailtu Grand National kiinnostaa ihmisiä myös muualla maailmassa. Viime vuonna kilpailun katsoi televisiosta puoli miljardia ihmistä.

Missään maailman vedonlyöntikohteessa ei keskimääräisen vedon ”viisausaste” jää yhtä matalalle kuin Grand Nationalissa. Miljoonat ihmiset lyövät lähtöön jännitysvedon. Todella monet valitsevat hevosensa pelkän nimen perusteella! Toiseksi suosituin valintaperuste on median vihje.

Grand Nationalissa on aina paljon osanottajia. Lähtö on usein varsin tasainen. Suuri yleisö ei tyydy yrittämään (ehkä vuoden ainoalla hevosvedollaan) pikku voittoa suosikilla. Peruspelaaja yrittää 50-kertaistaa rahansa jollain yllättäjällä. Joskus se onnistuu. Vuonna 2009 Mon Mome voitti kertoimella 101x. 2013 Auras Encore palautti panokset 67-kertaisina. Koska suuren yleisön peli jakautuu, jäävät suosikit usein vähiten huonoiksi -ehkä jopa edullisiksi – peikohteiksi. Tämä ei tarjoita, että suosikit voittaisivat usein. Itse asiassa viimeisin Grand Nationalin voittanut suosikki on vuodelta 2010. Silloin Dont’t Push It voitti eniten pelattuna kertoimella 11x.

Tapahtunut kuvaa hyvin Grand Nationalin luonnetta. Suosikit voittavat harvoin mutta mahdollisuuksiinsa nähden hyvillä kertoimilla.

Vedonvälittäjät ottavat Grand Nationalin panoksista todella suuren osan itselleen. Ihmiset pelaavat joka tapauksessa miettimättä palautusprosentteja tai vedoistaan palautuvan rahan odotusarvoa. Kyse on viihteestä ja tosiaan monille vuoden ainoasta vedosta.

Totopeleissä palautusprosentti on sama isoissa ja pienissä, helpoissa ja vaikeissa lähdöissä. Mutta kun osanottajia on paljon, on harrastepelaajilla enemmän tilaa tehdä virheitä. Siksi nyrkkisääntö on: pelaa totoa isoihin lähtöihin ja suuntaa pienemmissä rahasi pörsseihin tai kiinteäkertoimisiin vetoihin.

Kokokaan oma lukunsa on ColossusBetsin placepot Grand National -päivänä. Siellä jaossa on arviolta puoli miljoonaa euroa, kun pelin alkusiemenenä on Cheltenhamista jakamatta jäänyttä kuollutta rahaa.

Pelaan itse – myös kimpoissani – paljon suosikin, noin 5-kertoimisen Tiger Rollin kautta. Tiger Roll oli todella hyvä viimeksi Cheltenhamissa. Se voitti Grand Nationalin viime vuonna. Vaikka mikään hevonen legendaarisen Red Rumin jälkeen ei ole voittanut Grand Nationalia peräkkäisinä vuosina, en laske tätä asiaa millään tavalla Tiger Rollia vastaan puhuvaksi asiaksi. Vastaavia hevosia ei ole ollut puolen vuosisadan aikana paljoakaan. Siksi peräkkäiset voitot ovat lähtökohtaisesti olleet epätodennäköisiä asioita.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä