Kategoria: Blogi

Euroopan laukkahistorian tasokkain päivä

Hevosurheilun historiaan jää joka vuosi muutamia ikuisesti muistettavia yksittäisiä lähtöjä. Harvoin kuitenkaan (pois lukien USA:n Breeders Cupit) on kokonaisen kilpailupäivän taso niin korkea kuin tänään Ascotissa. Ruoholaukkakauden päätöshuipentuma, Champions Day on houkutellut 2,3 miljoonan punnan kokonaispalkintopotillaan Ascotiin parhaat kolmivuotiaat ja vanhemmat hevoset – kaikilla eri matkoilla.

Ascotin Champions Day on juhlava myös pelillisesti. Se on maailman World Toten kohteena, ja kaikissa ColossusBetsin pottipeleissä (paitsi V6:ssa) jaetaan ilmaista kuollutta rahaa. Veikkaus ei pidä Ascotia riittävän tasokkaana pelikohteena, mutta monen muun pelinjärjestäjän kautta pystyy vielä tänä vuonna osallistumaan eri järjestäjien erilaisiin peleihin – vielä tänä vuonna, ennen kuin Veikkaus vasemmistohallituksen kanssa estää pelin kilpailijoille.

Ascotin loistopäivä käynnistyy maailman parhaiden stayerien, Stradivariuksen ja Trueshanin uusintaottelulla. Markkina pitää nyt (lauantaina klo 12.30 Suomen aikaa) Trueshania 2.6-kertoimisena suosikkina ja Stradivariusta jopa 5-kertoimisena haastajana. Totta onkin, että Trueshan oli viimeksi Pariisissa Stradivariusta parempi. Se on myös nuorempi ja tuoreempi hevonen, joka saattaa olla ottamassa valtikkaa vanhalta mestarilta. Mutta keli Longchampissa puolsi Trueshania, ja nyt pitävämmällä alustalla Stradivarius saattaa vielä kerran soittaa taistelijan joutsenlaulun. Ainakin toivon niin – pakko tunnustaa, vaikkei tunneseikkojen saisi antaa vaikuttaa pelaamiseen.

Sprintterihuiput ovat vuorossa toisessa kohteessa. Olen keväästä alkaen ollut Creative Forcen kyydissä, ja se tarjoaa yhä nyt Group1-tasolla liian suuren (7x) kertoimen. Enemmän pelattu Rohaan ei yleensä lähde hyvin, ja tämä on riski Ascotin 20 hevosen kisassa. Art Power on lähdön perusteltu suosikki parhaan Auren-ratinginsa ja taktisen joustavuutensa ansiosta.

Tammalähdössä, kolmannessa kohteessa Snowfall on jälleen kohtuuttoman matalakertoiminen suosikki. Kesän tammaklassikoissa Snowfall jätti kilpakumppaninsa kauas taakseen. En ole kuitenkaan vakuuttunut, kuinka hyviä ja kuinka parhaimmillaan vastustajat olivat noissa kilpailuissa. Syyskuussa Snowfall sitten jo palkitsikin sitä bookanneet, kun se hävisi Pariisissa 1,2-kertoimisena suursuosikkina ja sitten vielä uudelleen Prix Arc de Triomphessa 5-kertoimisena kakkossuosikkina. On mahdollista, että maailman parhaiden hevosten kohtaaminen vain kaksi viikkoa sitten Longchampin raskaissa olosuhteissa tuntuu vielä Snofallin jaloissa. Vaikka muut pitävät Snowfallia päivän varmimpana voittajana, tarjoaa se huonon riski/palkkio-suhteen. Yritän itse Albafloraa eri pelimuodoissa. Colossuksen Placepotissa Snowfall on toki mukana lähes joka kimpassani pelin luonteen takia. Albaflora on edullisimmillaan Each Way-vedonlyönnissä, johon voi osallistua monen Suomessakin suositun pelijärjestäjän, esimerkiksi Unibetin kautta.

Päivän neljäs lähtö, Queen Elisabeth II Stakes saattaa jäädä historiaan merkittävänä maailmanhuippujen nokkimisjärjestyksen määrittelijänä. Palace Pierin jockey Frankie Dettori määritteli kesällä parhaaksi maileriksi, jolla hän on koskaan ratsastanut. Sitä ori saattaa ollakin. Se kantaa yhtä kaikkien aikojen korkeimmista Auren Ratingeista (126). Mutta jo 2000 Guineasissa pelaamani Master Of Seas voi kehittyä yhä ja jopa niin paljon, että se haastaa Palace Pierin. Mittaamaton on myös neljä kertaa kilpaillut ja voittanut Baaeed. Sen voittokirit ovat irronneet herkästi, ja ori näyttää kieltämättä niin ikään tulevalta championilta. Lähdön tasoa kuvaa hyvin, että parhaat kolmivuotiaat maileritammat Alcohol Free ja Mother earth lupaavat kymmenen ja kahdenkymmenen välillä olevia kertoimia ja Ranskan paras maileri, viime syksynä Palace Pierin kukistanut The Renevant on 8-kertoiminen kolmossuosikki.

Joissakin lähdöissä on vain parempi ihailla huikeita hevosia ja oppia nähdystä tuleviin kilpailuihin. Viidenteen lähtöön tulivat mailin ja neljänneksen toivematkakseen kokevat mestarit. Derbyvoittaja Adyaar oli hyvä neljäs Arc de Triomphessa, mutta historiallisesti tuosta huippulähdöstä toipuminen ei ole onnistunut kovinkaan monelta hevoselta kahdessa viikossa. Nyt Longchampissa keli oli myös raskas. Adayarin huippuvalmentaja Charlie Appleby kuitenkin vakuuttaa Adyaarin tuntuneen hyvältä Ranskan matkansa jälkeisissä harjoituksissa. Mishriff on samassa Auren-lukemassa kuin Adayar, ja myös vedonlyöntimarkkina on samaa mieltä, kun hevoset jakavat suosikkiaseman kolmen kertoimillaan. Mutta uhkaajiakin on temperamentiltaan joskus kuumeneville suosikeille. Älykäs valmentaja William Haggas uskoi Dubai Honouriinsa niin paljon, että ylipuhui omistajat maksamaan suojattinsa sakkomaksulla mukaan kisaan. Haggasin tallin toinen hevonen Addeybb on Aurenien valossa yhtä hyvä – näköhavaintovaikutelmaltaan jopa parempi. Ranskalaisvieras Sealiway oli Prix Arc de Triomphen viides Adyarin tuntumassa. Bolshoi Ballettia puhuttiin keväällä Derby-suosikkina. Al Aasy saattaa nyt ruunana parantaa maineensa tasolle…. Mikä lähtö!

ColossusBetsin edullisesssa, lisättyä rahaa jakavassa placepotissa en hae kimppoihini pääsääntöisesti enempää kuin kahta yllätystä. Huipputasoiset ykkös- ja kakkossuosikit epäonnistuvat suhteessa harvemmin kuin vastavilla kertoimilla kilpailevat alempien sarjojen hevoset. Myös pelin päätöskohteessa ylipainotan suosikkia, Sunray Majoria. Se vaikuttaa jo nykynäytöllään tämän päivän tasoituslähtönsä vastustajiaan paremmalta. Vasta neljästi kilpaillut ori parantanee lisää huippuvalmentaja John Gosdenilla. 20 hevosen lähdössä peli hajoaa, ja Sunray Major voi nostaa todennäköisyyteensä nähden hyvin helpolta näyttävän ColossusBetsin placepotin arvoa. Ja isossa lähdössä pienen haaverinkin voi saada anteeksi, kun oikean merkin saa myös nelossijalla.

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä