Kategoria: Blogi

Dettori sai vedonvälittäjät vapisemaan

Dettori sai vedonvälittäjät vapisemaan

Palailin kuluneen viikon puolivälissä pikku lomaltani. Katselin torstaina lomani aikana laukatut Royal Ascotin lähdöt. Työntekijäni olivat hoitaneet pelimme levätessäni.

Pelillisesti Ascot oli meille totuttuun tapaan menestys. Parhaat hevoset vain kerta kaikkiaan ovat suoritusvarmempia kuin ”tavalliset” hevoset. Tutkimustuloksemme löytävät edulliset sijoituskohteet lähes kaikkialla, lähes kaikilla tasoilla, mutta parhaissa hevosissa on vähiten satunnaisvaihtelua. Siksi huippuhevosilla tuotot realisoituvat nopeammin ja tasaisemmin. Royal Ascotin pelillinen huipentumamme oli lauantai. Silloin puolisen tusinaa kapeita Colossuksen Placepot-kimppojamme osui. Pelasimme lisäksi menestyksekkäästi omaan laskuumme parhaista ideoistamme koostuneita ultrakapeita muutaman rivin ”nippulippuja”. Myös yksittäiset vedot pörsseihin Colossus-ideoillemme tuottivat. Defoen ja Blue Pointin kertoimet saattoivat näyttää matalilta - ”pörröiltä” – mutta moni tutkimustuloksemme puhui näiden hevosten puolesta, ja ne voittivat hallitusti.

Urheilullisesti Royal Ascot tapaa olla kokonaistasoltaan laukkavuoden paras meeting. Niin nytkin. Kaikkien Ascitissa hurmnnneiden, eri ikäisten, nykyisten ja tulevien eri matkojen huippuhevosten luetteleminen tässä veisi paljon aikaa ja tilaa. Mutta jo kaksivuotiaat Arizona ja Pinatubo, kohti aiempia huipputasojaan palanneet Masar ja Sea of Class sekä ennen kaikkea jopa Derbyn kolmossijastaan parantanut Japan olivat näkemisen arvoisia.

Ikimuistoiseksi Royal Ascot 2019 jää kuitenkin torstain Ladies Dayn dramaattisista tapahtumista. Frankie Dettori voitti päivän kolme ensimmäistä lähtöä. 6-, 7,5- ja 5-kertoimisilla hevosilla.

Neljännessä lähdössä, klassisessa kestävyyslähtö Gold Cupissa Dettori ratsasti suosikkia, kaksi vuotta tappioitta kilpaillutta Stradivariusta. Taisteleva kansansuosikki oli pitkään pussissa, mutta Dettori löysi sille aukon ja kannusti ratsunsa selvään kirivoittoon.

Nyt vedonvälittäjät alkoivat tuntea olonsa epämukavaksi. ”Kaikki” asiakkaat kun olivat pelanneet Dettoria. Frankie kun erittäin suosittu hahmo – ei pelkästään jockeyn taitojensa, vaan myös iloisen, ulos päin suuntautuneen, italialaisen luonteensa takia. Kymmenet tuhannet britit veikkaavat suurina laukkapäiviä vain ”Frankie-boyta”, veijarin hevosista piittaamatta. Ja tuplina, triploina, jopa pidempinä peliriveinä.

Kun Dettori oli voittanut Ascotin neljä ensimmäistä lähtöä, joista viimeisen monen harrastajan peliriveissään varmana käyttämällä Stradivariuksella, oli Englannin vedonlyöntiteollisuus häviämässä yli 50 miljoonaa puntaa (netto), mikäli Dettori voittaisi vielä viidennenkin lähdön.

Dettorin viides ratsu Turganev oli etukäteen ajateltuna varsin epätodennäköinen voittaja. Torstaiaamuna siitä sai tyypillisesti 15 ja 20 välille asettuneita kertoimia. Dettorin neljän voiton jälkeen vedonvälittäjät joutuivat kuitenkin suojautumaan viidennen voiton riskiltä. He pelasivat Turganevia lähes pakkotilanteessaan kertoimista piittaamatta – niin kauan, että lähdön tapahtuessa Turganevin kerroin oli enää 4,5!

Ascotin yli 50000-päinen yleisö mylvi ja lähes kaikki vedonvälittäjät vapisivat, kun Turganev vastasi terävästi Dettorin antamiin kirikäskyihi. Turganev näytti jo karkaavan pikkubookkereille konkursseja aiheuttavaan voittoon, mutta aivan viime metreillä sen voimat ehtyivät, ja 30-kertoiminen yllättäjä Biometric painui ohi.

Helpottavasta tuloksesta huolimatta englantilaiset vedonvälittäjät tunnustivat Ascotin torstain olleen kolmanneksi tappiollisimman päivän heille laukkaurheilun kolmella vuosisadalla.

Kaikkien aikojen kalleimman päivälaskun bookmakereille kirjoitti…..

…kukapa muukaan, kuin Frankie Dettori Ascotissa 1996. Tuolloin kaksikymmentä kolme vuotta sitten Dettori voitti Ascotissa kaikki seitsemän lähtöä.

Franki Dettori on harvinainen ”rock-tähti-jockey”. Häntä pelataan paljon. Mies venyy silti siedettäviin palautusprosentteihin. Normaalisti menestyvien ja palvottujen ratsastajien pelaamisesta joutuu maksamaan lisäveroa.

Kuluneen vuoden aikana Frankie Dettoria kaikkiin lähtöihin pelaamalla on jäänyt voitoille. Frankie on voittanut neljänneksen vuoden 241 startistaan. Voittoja on 92% kertoimien perusteella odotetusta voittomäärästä. Tämä on todella hyvä luku kansansuosikille.

Olen aina ihaillut inhimillisiä sankareita. Frankie Dettori on sellainen. Jonathan Powellin jo 2004 kirjoittama Dettorin elämäkerta ”Frankie” on todella herkullinen – täynnä elämän makua ja huumoria. Samalla se myös herättää ajatuksia. Suosittelen tuota kirjaa – samalla, kun jäämme odottamaan jatko-osaa.

Dettori lopettaa uransa aivan näinä vuosina, mutta hän viivyttää yhä päätöstään. Frankien poika Rocco haluaisi (isänsä toiveiden vastaisesti) aloittaa jockeyn uran, ja Isä-Dettori on kertonut haluavansa ratsastaa poikaansa vastaan yhdessä lähdössä, jos tämä aloittaa.

Frankie Dettorin oma isä Gianfranco oli aikoinaan yksi maailman parhaita ratsastajia. Frankie ratsasti teininä samassa lähdössä isäänsä vastaan ja haluaisi nyt kokea saman, jos 14-vuotias Rocco pitää päänsä ja alkaa ratsastaa 16-vuotiaaksi vartuttuaan.

JORMA VUOKSENMAA

PS. Yleisempiä ajatuksiani laukkavedonlyönnistä videopätkässä:

https://www.youtube.com/watch?v=u35XfJIwEQs

ESBC:n kanssa enemmän iloa vedonlyönnistä

ESBC:n voittamisen resepti perustuu Suomen tunnetuimman vedonlyöntisijoittajan Jorma Vuoksenmaan tutkimustuloksiin ja yli 30 voitollisen vuoden kokemukseen vedonlyönnistä. Jorma Vuoksenmaa ja ESBC:n työntekijät pelaavat samaan analyysiin perustuen samoja kohteita kuin asiakkaamme.

ESBC:n Internet-sivustolta peliharrastajat ja -sijoittajat saavat päivittäin ajankohtaiset sijoitusneuvot Pitkävetoon, Monivetoon, hevospeleihin ja Internet-vedonlyöntiin. ESBC ylläpitää kykyään parantaa asiakkaittensa menestystä yliopistotasoisella tutkimuksella pelisijoittamisesta ja urheilusta.

 

Uutiset ja blogitekstit RSS-syötteenä